Video a podcast Cirkev 25. júl 2021

Renáta Vinczeová z evanjelickej cirkvi Cirkev nemá byť taká formálna, inak ľudí stratíme a nových ťažko oslovíme

Jana Zlatohlávková
Jana Zlatohlávková

Ako prvá žena zastáva dôležitú pozíciu vo vedení evanjelickej cirkvi. Hovorí, že pomaly dozrieva čas aj na prvú biskupku.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Zlatohlávková

Ako prvá žena zastáva dôležitú pozíciu vo vedení evanjelickej cirkvi. Hovorí, že pomaly dozrieva čas aj na prvú biskupku.

Renáta Vinczeová dlhé roky aktívne pôsobí v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV). V storočnej slovenskej histórii tejto cirkvi je prvou ženou, ktorá zastáva druhý najdôležitejší post vo vedení.

„Je to odraz aj celospoločenských zmien. Ešte pred niekoľkými rokmi sme si nevedeli predstaviť, že budeme mať premiérku či prezidentku. A tiež v cirkvi, napriek tomu, že počet mužských a ženských duchovných je u nás takmer vyrovnaný, sa akosi nepripúšťalo, že vedúce pozície by mali zastávať aj ženy. Teraz sa to mení a začínajú sa rúcať mnohé predsudky,“ hovorí Vinczeová v Postoj TV.   

Z pozície dištriktuálnej dozorkyne ECAV, ktorá zastrešuje najmä organizačné, ekonomické, finančné fungovanie cirkvi, intenzívne vníma súčasný trend posunu živej viery k formalizmu.

„Musíme popracovať na forme, aby sa evanjelium a učenie cirkvi – dané a nemenné – dostalo k ľuďom, oslovilo ich a dávalo im zmysel pre život v 21. storočí. Ľudia z cirkvi odchádzajú, nerozumejú jej a ťažko sa už živá viera odovzdáva ďalším generáciám. Je najvyšší čas s tým niečo urobiť. A to, myslím, platí nielen pre evanjelickú cirkev,“ naznačuje Vinczeová, čo je súčasnou veľkou výzvou pre všetkých kresťanov.  

V rozhovore sa tiež dozviete, ako jej prácu pre cirkev vníma rodina, ako ju medzi seba prijali jej mužskí kolegovia a tiež to, ako sa pozerá na popularitu svojho mediálne známeho syna a nevesty.

Celý rozhovor s Renátou Vinczeovou si môžete pozrieť v tomto videu:

Ak práve nemôžete pozerať video, vypočujte si podcast:

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0