Aktuálne Cirkev 21. júl 2021

Pápežov program na Slovensku Stretne sa s Rómami na Luníku IX. aj so sestrami Matky Terézie v Petržalke

Imrich Gazda Pavol Hudák
Imrich Gazda Pavol Hudák

Presný program septembrovej návštevy pápeža Františka na Slovensku je už známy.

Presný program septembrovej návštevy pápeža Františka na Slovensku je už známy.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Pavol Hudák

Stretne sa s Rómami na Luníku IX. aj so sestrami Matky Terézie v Petržalke
Foto - TASR/AP

V pondelok v Bratislave s politikmi, biskupmi, chudobnými a židmi, v utorok na východe krajiny s gréckokatolíkmi, Rómami a mladými a v stredu s mariánskymi ctiteľmi v Šaštíne.

Takto by sa dal v krátkosti zhrnúť itinerár návštevy hlavy Katolíckej cirkvi na Slovensku, ktorý v stredu krátko po poludní zverejnilo Tlačové stredisko Svätej stolice.

Pápež František priletí o 15.30 hod. na letisko v Bratislave z Budapešti, kde bude predtým sláviť záverečnú svätú omšu v rámci Medzinárodného eucharistického kongresu.

Po oficiálnom privítaní na bratislavskom letisku sa pápež presunie na apoštolskú nunciatúru, kde sa o 16.30 hod. uskutoční ekumenické stretnutie, po ktorom prijme členov Spoločnosti Ježišovej - jezuitov.


Logo a motto návštevy pápeža Františka na Slovensku. KBS pripravila aj stránku navstevpapeza.sk.

Pondelok: Bratislava

V pondelok ráno o 9.30 hod. v priestoroch prezidentského paláca privíta pápeža Františka prezidentka Zuzana Čaputová. 

Následne sa v prezidentskej záhrade uskutoční stretnutie s politickými a spoločenskými predstaviteľmi a s členmi diplomatického zboru.

O 10.45 sa Svätý Otec stretne s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v katedrále sv. Martina.

Popoludní o 16.00 hod. pápež súkromne navštívi Dom Betlehem v Petržalke, ktorý spravujú sestry Matky Terézie

Kto sú sestry Matky Terézie

Misionárky lásky, známe aj ako sestry Matky Terézie, pôsobia na Slovensku od roku 1990. Prvý rehoľný dom založila osobne Matka Tereza, keď v tom roku navštívila Čadcu. V meste zanechala štyri misionárky, ktoré sa starali o ľudí bez domova a matky s deťmi. Po ôsmich rokoch sa presťahovali do Žiliny. Dom v Čadci v súčasnosti spravuje diecézna charita.

Komunita na najväčšom bratislavskom sídlisku funguje už viac ako dvadsať rokov. V Dome Betlehem žijú rehoľné sestry z rôznych krajín sveta, ktoré sa starajú o bezdomovcov, chorých či starých ľudí. Chodievajú aj do ulíc, do okrajových častí mesta, k lesom či pod mosty, kde hľadajú núdznych, ktorým poskytujú pomoc.

Následne sa hlava Katolíckej cirkvi na Rybnom námestí stretne so zástupcami židovskej náboženskej obce. „Je to veľká česť i príležitosť. Tento bod jeho programu však nie je úplne náhodný. Je pokračovaním a prirodzeným vyvrcholením niekoľkoročného úsilia o zintenzívňovanie kresťansko-židovského dialógu na Slovensku," uviedol Ústredný zväz židovských náboženských obcí.

„Predseda Komisie pre náboženské vzťahy so židmi kardinál Koch navštívil Slovensko dvakrát, pápež František prijal na audiencii vo Vatikáne delegáciu Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, spoločne organizujeme prednášky a vydávame knihy. Čo je však dôležité, tentokrát k stretnutiu dôjde na symbolickom mieste súžitia kresťanskej a židovskej komunity, v ktorom existovalo i tienisté obdobie. Očakávame otvorené a úprimné stretnutie s rozhľadenou a spravodlivou osobnosťou, ktorú si váži nielen kresťanský svet," dodali židovskí predstavitelia.

Zo stretnutia sa František presunie na apoštolskú nunciatúru, kde o 18. hod. prijme predsedu parlamentu Borisa Kollára a o 18.15 predsedu vlády Eduarda Hegera.

Utorok: Prešov a Košice

V utorok ráno sa Svätý Otec letecky presunie do Košíc a odtiaľ do Prešova, kde bude predsedať gréckokatolíckej božskej liturgii sv. Jána Chryzostoma pred mestskou športovou halou.

Arcibiskup Babjak: Sme prekvapení a šťastní

Prešovský arcibiskup Ján Babjak považuje liturgiu s účasťou pápeža za satisfakciu pre gréckokatolíkov.

„V päťdesiatych rokoch sme boli komunistami perzekvovaní a naša cirkev bola formálne zlikvidovaná. Tie rany sú už zacelené, ale príchod pápeža je taký balzam, aby sa tie rany celkom zacelili. To, že bude v Prešove svätá liturgia, to sme mimoriadne prekvapení a šťastní.

V roku 1995 sa v Prešove modlil s gréckokatolíkmi akatist Ján Pavol II., ale predsa len, svätá liturgia je vrcholom modlitieb a duchovného života.  Verím, že teraz sa začne intenzívna príprava, aby ľudia mali otvorené srdcia a vedeli prijať slová pápeža, vedeli ich pochopiť a podľa nich aj žiť,“ povedal pre Svet kresťanstva najvyšší predstaviteľ Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Arcibiskup Babjak poukazuje, že pápež doteraz navštevoval najmä menšie a biednejšie cirkvi. „Žeby sme aj my patrili medzi nich? To asi nie, ale po duchovnej stránke tam už možno patríme,“ zamyslel sa arcibiskup, ktorý poukazuje na to, že veriaci zvlažneli. „Pomohla tomu aj pandémia a to všetko okolo. To, že sme Svätému Otcovi padli do oka, inak to ani neviem vyjadriť, to je úžasná vec. Veľmi sa tešíme a chceme počuť jeho slová, jeho posolstvo, ktoré iste povie všetkým na Slovensku,“ konštatuje arcibiskup, ktorý je rovnako ako pápež členom jezuitského rádu.

Prešovský arcibiskup má pre hlavu cirkvi pripravené tradične už aj huby. „Každé naše stretnutie začne pápež s otázkou: Priniesol si mi huby? Ja si myslím, že ani teraz na to nezabudne a túto otázku mi položí. A jasné, akoby to bolo, žeby som mu nedal huby? Mám ich pripravené a verím, že dovtedy ešte nejaké nazbieram a nasuším,“ priblížil so smiechom arcibiskup.

„Dopočul som sa, že jeho kuchár sa vždy teší, keď príde arcibiskup z Prešova, lebo potom má dlhú zásobu dubákov. A Taliani to vedia pripravovať,“ uzatvára arcibiskup Ján Babjak.

Z Prešova sa pápež presunie späť do Košíc, kde sa na sídlisku Luník IX. o 16. hod. na priestranstve pri saleziánskom komunitnom centre stretne s rómskou komunitou.

Saleziánsky delegát pre pastoráciu Rómov Peter Bešenyei odhaduje, že v prípade priaznivých pandemických opatrení sa na stretnutí zúčastní niekoľko tisíc Rómov z celého Slovenska.

„Svätý Otec je ochotný prísť na miesto, kde nikto nechce ísť. Je ťažké nájsť na Luník IX. učiteľov, je ťažké nájsť kňazov, ktorí by tam boli ochotní pôsobiť, a pápež tam prichádza do tohto ťažkého prostredia. Periféria je mu veľmi blízka, prichádza na perifériu Košíc a k ľuďom, ktorí na tejto periférii žijú,“ uviedol pre Svet kresťanstva salezián Bešenyei.

Na sídlisku Luník IX. žije podľa údajov mestskej časti približne 4 300 obyvateľov. Saleziáni dona Bosca tam pastoračne pôsobia od roku 2008.

O 17. hod. bude nasledovať stretnutie s mládežou na štadióne Lokomotívy Košice, kde bola v roku 2018 za blahoslavenú vyhlásená Anna Kolesárová.

Po stretnutí s mládežou sa pápež letecky presunie späť do Bratislavy.

 

Streda: Šaštín

Posledný deň návštevy začne pápež spoločnou modlitbou s biskupmi v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Nasledovať bude o 10.00 hod. svätá omša na priestranstve pred bazilikou.

So Slovenskom sa pápež František rozlúči o 13.30 hod. na letisku v Bratislave

Prílet do Ríma na letisko Ciampino je naplánovaný na 15.30 hod.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0