Svet kresťanstva Cirkev 21. júl 2021

František na Slovensku Pustiť na stretnutie s pápežom len očkovaných nebol nápad cirkvi, ale štátu

Pavol Hudák
Pavol Hudák

Na rozhodnutie, že na podujatiach s pápežom sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní, reagujú Kramara, Gavenda, Lovaš aj Šúst.

Na rozhodnutie, že na podujatiach s pápežom sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní, reagujú Kramara, Gavenda, Lovaš aj Šúst.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Hudák

Pustiť na stretnutie s pápežom len očkovaných nebol nápad cirkvi, ale štátu
Ilustračné foto – TASR/AP

Na hromadných podujatiach na Slovensku sa podľa aktuálne platného covid automatu nemôže zúčastniť viac ako tisíc ľudí. V praxi to znamená, že na omše a stretnutia s pápežom Františkom by za týchto podmienok mohol prísť len takto limitovaný počet záujemcov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však v utorok oznámil, že na hromadné podujatia s pápežom pustia viac ako tisíc ľudí, ale len plne očkovaných.

„Bolo nám komunikované, že z bezpečnostného hľadiska a z hľadiska technických možností je toto jediný reálny spôsob, ako počet účastníkov radikálne neobmedzovať,“ povedal počas brífingu s ministrom Lengvarským predseda KBS Stanislav Zvolenský. 

Na sociálnych sieťach sa po tejto informácii spustila na cirkev vlna kritiky. Mnohým ľuďom vrátane kňazov sa toto rozhodnutie nepáči.

Hovorca KBS Martin Kramara pre Svet kresťanstva vysvetlil, že požiadavka zaočkovanosti neprišla z Vatikánu ani od slovenských biskupov, ale od štátnych predstaviteľov.

„Je to podmienka, ktorú stanovil štát. Našou prioritou bolo od začiatku dosiahnuť čo najväčší možný počet účastníkov. Samozrejme, zvažovali sa rozličné alternatívy, no tak ako povedal pán arcibiskup na tlačovke, bolo nám jasne komunikované, že z bezpečnostného a technického hľadiska nie je iná možnosť než plná zaočkovanosť, ak nemá byť počet účastníkov radikálne obmedzený,“ uviedol Kramara.

Zároveň dodal, že „je zrejmé, že organizovať takýto typ podujatia s obmedzením pre napríklad tisíc ľudí by bolo v podstate nepredstaviteľné“.

Cirkev na Slovensku podľa hovorcu KBS pripravuje k pápežovej návšteve aj špeciálnu internetovú stránku, kde sa budú nachádzať všetky potrebné informácie. Ako budú na pápežských omšiach, kde sa očakávajú tisíce ľudí, kontrolovať zaočkovanosť, zatiaľ Kramara nevie.

„Technické detaily sa riešia, presné spôsoby budú včas zverejnené. Teraz je veľmi dôležité, že sa rozhodlo: nebolo by možné pokračovať s prípravami, keby ministerstvo nepovedalo jasné slovo. Popri všetkých ťažkostiach, ktoré to môže spôsobiť, je dobré, že vieme, na čom sme, a ktorým smerom sa majú uberať prípravy,“ doplnil hovorca KBS.

Čítajte tiež

O názor sme požiadali aj viacerých kňazov a laikov. Väčšina z nich sa k tomu odmietla vyjadriť. 

Bývalý hovorca KBS a dnes farár v Devíne Marián Gavenda necháva posúdenie, či je toto rozhodnutie v súlade s ústavou, na odborníkov. Obáva sa však, že tento krok sa dotkne mnohých ľudí, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť na pápežských omšiach či ďalších stretnutiach.

„Sedliacky rozum sa však pýta – a ku mne tie hlasy doliehajú zo všetkých strán –, ak milióny ľudí, ktorí sa premiešavajú cez celú Európu – v prímorských rekreačných strediskách je hlava na hlave od rána do večera –, stačí regulovať popri očkovaní aj testovaním, tak prečo by to rovnako nemalo byť aj v prípade pápežovej návštevy? Takýto krok postihne najmä bežných ľudí z blízkeho i širokého okolia pápežových slávení, pre ktorých to mohla byť životná udalosť. Chápem ich rozhorčenie. No chápem aj opačnú stranu, ktorá chce využiť aj pápežskú návštevu na čím vyššiu zaočkovanosť. Na ich mieste by som si však dával pozor, aby motivovanie nenabralo nádych donucovania, na ktoré sú naši ľudia vďaka vedomej i podvedomej historickej pamäti právom citliví,“ zhodnotil situáciu Gavenda.

Devínsky farár sa tiež obáva, aby takéto kroky neviedli k ešte väčšej polarizácii spoločnosti a voči samotnému očkovaniu nenavodili ešte väčšiu averziu.

Takéto rozhodnutie považuje za nešťastné aj predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst, podľa ktorého je to rozbuška do už aj tak rozdelenej spoločnosti.

„Nie je to len chyba populistov, ako sa často hovorí, ale aj politických a najmä liberálnych elít, ktoré zväčša rezignujú na poctivú diskusiu a obmedzujú sa na kampane a PR. Mnohí ľudia oprávnene, a nielen pri hodnotových otázkach, cítia, že nie sú braní vážne. Aj z tohto dôvodu si myslím, že je správne ponechať rozhodnutie o očkovaní v rovine skutočnej dobrovoľnosti a hľadať menej rozdeľujúce spôsoby, ako umožniť veriacim účasť na tomto výnimočnom stretnutí,“ uviedol Šúst.

Podľa neho je toto vymedzenie nešťastné aj pre svoju symboliku. „Nezaočkovaní sú v očiach elity mýtnikmi a hriešnikmi dnešnej doby. Paradoxné je, že Pán Ježiš sa neštítil stretávať práve aj s takýmito ľuďmi. A aj Svätý Otec František často deklaruje, že mu osobitne záleží práve na ľuďoch na periférii a spoločenskom okraji,“ dodal predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa. 

Spomínané rozhodnutie kritizoval na sociálnej sieti aj katolícky kňaz, premonštrát a bývalý novinár Karol Lovaš.

"Vytriezvenie pápežom" Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a predseda KBS Stanislav Zvolenský sa zhodli, že na...

Uverejnil používateľ Karol Lovaš Utorok 20. júla 2021

Objavili sa aj otázky, prečo by na zhromaždenia s pápežom nemohli prísť napríklad ľudia, ktorí nemôžu byť očkovaní, alebo takí, ktorí ochorenie covid-19 v nedávnej minulosti prekonali.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Svet kresťanstva uviedla, že detaily v tejto veci sa ešte dolaďujú a budú o tom v blízkom čase informovať. „Čo sa týka prekonavších ochorenie covid-19, to je ešte predmetom diskusie, a pokiaľ ide o ľudí, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov, tak to ešte  dolaďujeme s kolegami z Úradu verejného zdravotníctva,“ upresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0