Komentáre a názory 13. november 2015

Už treba ísť ďalej

Postoj
Postoj
Neriešme poznámky tých, ktorí v téme Bezák hrajú svoje hry a myslia najmä na seba. Je čas otočiť stránku a ísť ďalej. Komentár redakcie denníka Postoj.
Neriešme poznámky tých, ktorí v téme Bezák hrajú svoje hry a myslia najmä na seba. Je čas otočiť stránku a ísť ďalej. Komentár redakcie denníka Postoj.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Už treba ísť ďalej

Keď sa pápež František včera stretol so slovenskými biskupmi, preberal s nimi prípad odvolaného biskupa Róberta Bezáka. Zdôraznil, že sa s vecou dôkladne oboznámil, ukončil jednu etapu. Tú, v ktorej sa Róbert Bezák snažil o to, aby sa nestalo, že jeho odvolanie bude len lokálna záležitosť v rukách lokálnych štruktúr.

Podnikol preto rozličné aktivity, od písania listov cez „vpašovanie sa“ k pápežovi počas návštevy kardinála Vlka. A jeho priaznivci organizovali pohľadnicové kampane adresované pápežovi, keď Vatikán zaplavili tisíckami pohľadníc a znechutenie Vatikánu vtedy pocítili aj slovenskí biskupi.

No dnes už nemožno tvrdiť, že Rím nevie. Ani už nik nemôže hovoriť, že ho pápež rehabilitoval, ale ani to, že pápež nevidí dôvod sa tým zaoberať. Je možné, že časom sa veci dostanú k jasnejšiemu poznaniu, čo všetko v prípade zohrávalo úlohu, ako to už v dejinách, aj tých cirkevných, býva. No pápež zatiaľ ponúkol niečo iné. Pomocnú ruku posunúť veci ďalej. Neoficiálne sa hovorí o viacerých scenároch, ktoré boli biskupovi Bezákovi ponúknuté teraz i dávnejšie. Aj o tom, že loptička je už dlhšie na jeho strane a že problém v komunikácii už dávno nie je len na strane hierarchie, slovenskej či rímskej.

Čo  je pred nami

Kto si prečítal knihu rozhovorov Marie Vrabcovej s arcibiskupom Bezákom, vie, že tento muž sa sa od momentu, keď bol odvolaný, každý deň budí s rovnakým pocitom. Akoby sa vždy znovu zobudil do toho rána deň po svojom odvolaní. Akurát mu pribúdajú roky a čas sa míňa.

Kto pozná podobenstvo o talentoch, vie, ako prísne bola chápaná povinnosť ich využívať a konať. Menia sa kulisy a pribúdajú roky, z Radvane sa presunul do talianskeho kláštora, teraz žije v Bratislave, ale nemení sa to najdôležitejšie: jeden talent zostáva nevyužitý.

V biskupovi Bezákovi mnohí po jeho odvolaní chceli vidieť revolučného reformátora, ktorým však nikdy nebol a ani byť nechcel. Iní cez neho ventilovali svoje proticirkevné vášne a zaujatosť. Proti jednej krivde (voči Bezákovi) sami vytvorili krivdu inú (proti Zvolenskému). Jeden aj druhý prístup sa ukázal ako falošný a nič neriešiaci. Róbert Bezák sa neposunul mimo Cirkvi, jeho dlhoročná snaha dostať sa priamo k pápežovi po celý čas ukazovala, že sa správa ako kňaz verný pápežovi, ktorý verí v nápravu cez Cirkev, nie proti nej. A to treba oceniť.

Bezákov hlas, jeho názory a verejné pôsobenie slovenskému kresťanstvu chýbajú. Róbert Bezák totiž nie je „hercom“ v nepodarenom dokumente Oľgy Záblackej. Je to kňaz a biskup, ktorý tu má svoje poslanie. Vždy keď hovoril o financovaní Cirkvi, o chýbajúcich prekladoch, o podpore čestných podnikateľov a mnohých iných témach, vždy znovu sa ukazovalo, že bez neho tu isté názory jednoducho nezaznievajú a v diskusii chýbajú.

Ak bude odkaz pápeža Františka pochopený, tie najlepšie Bezákove dni sú len pred nami.Zdieľať

Iste, boli aj nešťastné výroky a nevhodné slová. Vždy, keď niekto urobí chybu, má zmysel na to upozorniť, už kvôli tomu, aby sa chyby neopakovali. Pestovať a kultivovať verejný priestor neznamená, že budeme „lajkovať“ to, čo máme radi a hnevať sa, keď sa nám niečo nepáči. Musíme byť schopní rozumnej diskusie, aj o biskupovi Bezákovi, aj o jeho názoroch a postojoch. Musíme byť schopní spoločného rozhovoru.

A práve preto teraz cítime potrebu povedať, že je niečo dôležitejšie ako také či onaké zlyhanie alebo osobná hrdosť. Je to služba. Služba človeka, aj služba kňaza.

Anton Srholec svojho času údajne Róbertovi Bezákovi povedal, že po odvolaní mal ísť robiť hoci aj smetiara, hlavne, aby bol medzi ľuďmi. Čo je viac, ak niekto realizuje svoje nadanie a talent? Nič. Žiadna funkcia ani kariéra. A čo je horšie, ak niekto s talentom zostáva doma, za zatvorenými dvermi? Arcibiskup Bezák našiel u pápeža Františka viac než prijatie a pozorné vypočutie. Pápež chce Róbertovi Bezákovi pomôcť, považuje to za svoju úlohu.

Nechajme bokom všetky malichernosti, neznervózňujme sa komentármi tých, ktorí to zneužívajú na svoje hry a viac ako na riešenie myslia na seba. Je čas konať. Otočiť stránku a ísť von. A ísť ďalej.

Ak bude odkaz pápeža Františka pochopený, pred Róbertom Bezákom bude ešte veľa dobrých dní.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0