Komentáre a názory Ochrana života Hegerova vláda 01. jún 2021

Pro-life Nezmyselné konzervatívne preteky

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Prečo môže návrh poslanca Čepčeka priniesť viac škody ako úžitku.

Prečo môže návrh poslanca Čepčeka priniesť viac škody ako úžitku.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Nezmyselné konzervatívne preteky
Poslanec Martin Čepček. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec Martin Čepček, zvolený za OĽaNO, predložil do parlamentu návrh, ktorý má sprísniť interrupčnú legislatívu.

Podľa Čepčekovej novely by umelý potrat mohli legálne podstúpiť len ženy, ktoré na to oprávňujú zdravotné dôvody alebo sa stali obeťami znásilnenia. Jeho návrh ako dôvod na potrat nepripúšťa ani psychické problémy.

Problémom tohto návrhu nie je obsah, ale taktika. Ide o pomerne prísnu úpravu, ktorej, čisto akademicky, musia dôslední konzervatívci a pro-life aktivisti zatlieskať. Zároveň však musí byť väčšine z nich jasné, že pri dnešnom zložení parlamentu nemá takmer žiadnu šancu na úspech.

To redukuje takúto iniciatívu najmä na propagačnú akciu jej predkladateľa, ktorá zaručene prinesie veľa emócií, ale žiaden reálny výsledok. Akurát budú poslanci dotlačení k tomu, aby v tejto téme priznali svoj názor, ale keďže podobné hlasovania tu už v minulosti boli, nič nové sa aj tak nedozvieme.

Konzervatívni členovia parlamentu by už mali zanechať tieto sólo jazdy a konečne sa sústrediť na výsledok. To znamená rešpektovať politické súradnice a prísť síce možno s menej ambicióznym zákonom na zlepšenie pro-life legislatívy, ale ho aj naozaj presadiť.

O tom, že ani to nebude jednoduchá úloha, sa mali možnosť v nedávnej minulosti viackrát presvedčiť. V súčasnom parlamente sa totiž väčšina na presadenie aj miernej pro-life iniciatívy buduje pomerne náročne.

Videli sme to na sklonku minulého volebného obdobia, keď takýto návrh poslancov OĽaNO neprešiel o jeden hlas, aj na jeseň minulého roku, keď neuspela Anna Záborská s návrhom o pomoci tehotným ženám, ktorý riešil aj niektoré aspekty vykonávania interrupcií.

Okolo tohto zákona, ktorý pritom neobmedzoval prístup žien k potratom, len vytváral prajnejšie prostredie na to, aby si niekoľko žien svoje rozhodnutie ísť na potrat rozmyslelo, sa rozpútala búrka hystérie. Až takej, že zo strany liberálov a niektorých médií padali vážne myslené varovania pred zmenou charakteru štátu.

Návrh napokon o jeden hlas neprešiel, keď ho nepodporili ani takí poslanci, od ktorých sa to očakávalo. Napríklad Juraj Šeliga a Jana Žitňanská.

Konzervatívni členovia parlamentu by už mali zanechať tieto sólo jazdy a konečne sa sústrediť na výsledok. Zdieľať

Aj tieto tesné hlasovania naznačujú, že šanca na presadenie miernejšieho pro-life návrhu, podobného tomu, ktorý navrhovala Kresťanská únia (možno aj vylepšeného), tu stále existuje. Anna Záborská nakoniec už avizovala, že s takouto iniciatívou chce prísť.

Zo strany konzervatívcov si to však bude vyžadovať prípravu, veľa rokovaní, presviedčania a zákulisného vyjednávania. Musia pritom postupovať jednotne, brať ohľad aj na politickú taktiku a neohrozovať ju neuváženými krokmi.

Každý poslanec má právo predložiť svoj návrh. Riziko iniciatív, ako je tá Čepčekova, spočíva v tom, že aj keď určite neuspeje, zbytočne rozvášni debatu a môže vytvoriť atmosféru, v ktorej sa ešte viac skomplikuje hľadanie väčšiny aj pre umiernenejší zákon.

Niekomu sa takáto stratégia urobiť všetko preto, aby prešiel aspoň nejaký miernejší pro-life návrh, môže zdať málo ambiciózna. Dokonca málo konzervatívna. V poriadku. Lenže ľudia volili a parlament sa nejako poskladal. A politika nie je disciplína, v ktorej by malo platiť – buď všetko, alebo nič.

Ale ak chcú konzervatívni poslanci úspešnosť svojho pôsobenia v parlamente merať množstvom neúspešných návrhov, pokojne môžu v tých nezmyselných pretekoch pokračovať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0