Komentáre a názory 05. máj 2021

Prokuratúra Najabsurdnejšia kauza smeruje na súd

Dag Daniš
Dag Daniš

V kauze Gorila konečne padla obžaloba. Trnku budú súdiť za ukrývanie Kočnerovej zvukovej nahrávky.

V kauze Gorila konečne padla obžaloba. Trnku budú súdiť za ukrývanie Kočnerovej zvukovej nahrávky.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Najabsurdnejšia kauza smeruje na súd
TASR

Dnes sme už zvyknutí na ohavnosti rôzneho druhu. Trnkovu kauzu vnímame ako jednu z bežných. Hoci bežná vôbec nebola. Trnka s Kočnerom pred desiatimi rokmi predviedli vrchol zvrátenosti. Príbehu „Gorila-nahrávky“ by mimo Slovenska uveril málokto.

Čo sa stalo

Keď podnikateľ Marian Kočner rozmýšľal, kde by mohol bezpečne skladovať svoje archívy, osvojil si pomerne divoký nápad. Za spoľahlivé miesto považoval trezor generálneho prokurátora. V tom čase Trnku…

Niečo také absurdné by sme nečakali ani v komikse o kolumbijskej mafii.

Teda: dokument o najväčšej korupčnej kauze v dejinách Slovenska mal byť roky spoľahlivo ukrytý v osobnom sejfe generálneho prokurátora.

Kočnerovi treba uznať, že to fungovalo (aj keď nie bez nehody).

Trnkov trezor totiž nepatril Trnkovi. Bol Kočnerov. Aj s „kľúčmi“.

Kočner sa v tom čase hral na „kancelára“ – a pokladníka – generálneho prokurátora. Dnes už vieme, že bolo ešte horšie. Kočner bol vlastne niečo ako Trnkov šéf. Vybavoval úradnú agendu, pomáhal známym a výnosy končili v trezore. Trnka pri Kočnerovi vystupoval submisívne. Ako nevoľník. Ešte aj úplatky mu mal spravovať Kočner – s tým, že Trnka v budúcnosti vždy dostane časť podielu, keď bude potrebovať…

Potvrdila to iná Kočnerova nahrávka, ktorú našli vyšetrovatelia v jeho mobile. Zachytáva, ako Kočner napomína Trnku za to, že sa pokúšal nahrávku k prípadu Gorila predať Pente. Išlo vlastne o tú istú nahrávku (resp. jej kópiu), ktorú mal Pente už skôr „predať“ Kočner.

Haščák musel byť nahnevaný. A Kočner tiež.

Dnes je Trnka obžalovaný za to, že prevzal dokumenty ku kauze Gorila a nekonal. Teda nedal korupčné podozrenia preveriť a vyšetriť.

Týmto by sa to však končiť nemalo. V hre bolo oveľa viac ako ukrývanie Kočnerových dokumentov.

Kupovanie poslancov

Keď sa Trnkovi končilo funkčné obdobie (rok 2011), Kočner naplno zmobilizoval sily. Spolu s Haščákom údajne zariaďoval, aby bol Trnka v parlamente opäť zvolený. Napriek tomu, že Radičovej vláda žiadala zmenu.

Zrážka bola nerozhodná a takmer na nej padla vláda. Premiérka Radičová strácala kontrolu nad koaličnými poslancami (aj nad vlastnou stranou) a vyhlásila, že ak prejde Trnka, jej vláda končí.

Ani ultimátum Radičovej nestačilo na to, aby sa zabránilo kupovaniu poslancov pre zvolenie Trnku. V tajnej voľbe takmer prešiel. Bolo to veľmi tesné. Chýbal jediný hlas.

Médiá aj viacerí ministri za tým videli spojenie Smeru, Kočnera a Penty. Pretlačenie Trnku malo byť „zariadené“ a takmer isté. Prezident Gašparovič mal Trnku vymenovať na ďalších sedem rokov. Traduje sa, že Kočner nakúpil debničky šampanského, aby to na generálnej prokuratúre večer spoločne oslávili.

Po rokoch sa staré podozrenia potvrdili. Postaral sa o to samotný Kočner, keď si nahral a uložil v mobile svoj výchovný pohovor s Trnkom. Nahnevane mu pripomínal, že práve Haščák mal „pomáhať“ pri zabezpečení poslaneckých hlasov pre jeho zvolenie.

V hre mali byť stovky tisíc eur pre kúpených poslancov.

Práve toto je ďalšia kapitola z kariéry Dobroslava Trnku, ktorá by si zaslúžila vyšetrovanie a trest. Je zjavné, že generálny prokurátor mal byť súčasťou podplácania poslancov. Aby mohol následne poslúžiť ľuďom ako Kočner či Haščák.

Dohra

Ďalším spojencom Trnku bol Ficov Smer. Zabezpečil nielen poslancov, ale aj spoluprácu prezidenta.

Keď Trnka o jeden hlas narazil, koalícia bola dočasne paralyzovaná. Až neskôr sa podarilo zvoliť ako nového kandidáta na generálneho prokurátora Čentéša. Čo to znamenalo? Nič.

Gašparovič zabuchol dvere. Na hrane ústavy sa rozhodol, že Čentéša nevymenuje.

Generálna prokuratúra bola bez šéfa.

Až dovtedy, kým po predčasných voľbách nebol zvolený Ficov spolužiak Čižnár.

Spolupráca Kočner – Trnka sa tým však neskončila. Trnka ostal elitným prokurátorom. A nevyhasli ani plány Kočnera na veľký návrat do extraligy. Teda priamo na generálnu prokuratúru, do obľúbenej pozície neformálneho kancelára…

V roku 2017 prišiel Kočner s projektom politickej strany Cieľ. Mala mu zabezpečiť politické krytie. A následne aj vplyv na voľbu nového generálneho prokurátora v roku 2020. Jeho smelé plány však padali na jeho starých kauzách, resp. na investigatíve médií – a špeciálne Jána Kuciaka.

Po vražde Jána a Martiny na Kočnera nečakala politická kariéra ani návrat jeho figúry na generálnu prokuratúru. Skončil vo väzbe.

A po zadržaní jeho archívov skončil v rukách vyšetrovateľov aj jeho favorit Trnka.

Absurdný príbeh Dobroslava Trnku má vlastne zvrátenú aj koncovku. Pokladník Kočner mu roky sľuboval, že sa postará o jeho budúcnosť.

Aj sa postaral.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0