Komentáre a názory Koronakríza 21. apríl 2021

Očkovanie Nehaňme východ! Ani tých, čo sa neočkujú

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Východ sa nechce dať očkovať a vakcíny tam preto rozdávajú každému, kto ide okolo. A Bratislave tie vakcíny chýbajú.

Východ sa nechce dať očkovať a vakcíny tam preto rozdávajú každému, kto ide okolo. A Bratislave tie vakcíny chýbajú.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Nehaňme východ! Ani tých, čo sa neočkujú
Veľkokapacitné očkovacie centrum v Hotelovej akadémii v Prešove. FOTO –TASR/František Iván

Bratislavský primátor sa rozhorčuje, že Bratislavčania musia cestovať po Slovensku, aby sa dostali k vakcíne. Vyzýva preto ministerstvo zdravotníctva, aby sprístupnilo pre Bratislavu viac dávok vakcín, „ktoré sú momentálne distribuované do iných častí, kde o ne taký záujem nie je a zostávajú nevyužité“.

Vallo hrdo pripomína, že k 13. aprílu bolo v Bratislavskom kraji zaočkovaných už 26,86 percenta obyvateľov, čo je najväčší podiel na Slovensku.

Mnohí Bratislavčania pritom dostali svoju vakcínu v Skalici, v Dunajskej Strede, Nitre či dokonca v Lučenci. Lebo Bratislavčania sú ochotní za vakcínou aj vycestovať.

Dokonca je tu aj taká veľkomestská móda vešať si na sociálne siete fotky z vlastného očkovania a k tomu nejaký aktivistický výkrik typu: A ani to nebolelo! Alebo: Všetko to výborne funguje, za pár minút bolo hotovo. Ale veď dobre.

Alebo si Bratislavčania navzájom radia, aby si cestu za vakcínou spojili s výletom do niektorého slovenského mesta. Veď napríklad taká Skalica je naozaj atraktívna výletná destinácia. Ale veď milé!

Je fakt, že táto krajina nie je z jedného cesta.Zdieľať

No a na takom východe ľudia o vakcíny ani veľmi nestoja, očkuje sa tu vraj hocikto. Nezabudnuteľné bolo, keď sa pred časom v televíznych správach objavili zábery, ako v Košiciach očkovali aj dvadsiatnikov, lebo o vakcíny nebol medzi staršími záujem. Bolo to v čase, keď sa na zvyšku Slovenska očkovali hádam ešte len osemdesiatnici a zdravotníci.

Divákov v Bratislave možno od zlosti až nadvihovalo, keď videli, ako vakcínu dostala mladučká chyžná, momentálne nezamestnaná, alebo mladý kníhkupec. Pravidlá-nepravidlá, východ ide po svojom.

Fakty zrejme sedia – teda že Bratislavčania o vakcíny najviac stoja a čím ďalej na východ, tým je záujem menší. Ale hneď sa podsúva ten povýšenecký pohľad, že východ je jednoducho taký zaostalejší, nerozumie dobe a neverí vede. Alebo čaká na Sputnik?

Je fakt, že táto krajina nie je z jedného cesta. A že Bratislava je veľkomesto a ľudia tu majú trochu inú mentalitu ako zvyšok krajiny. Životný štýl veľkomesta a malého východoslovenského mesta či obce je jednoducho iný. Ľudí formujú iné skúsenosti.

Bratislavčania chcú rýchlo vakcínu, aby mohli chodiť do nákupných centier, cestovať, stretávať sa v kaviarňach s priateľmi, športovať, chodiť do divadla. Chcú mať svoj život pevne v rukách. Mnohí veria, že keď budú všetko vzorne dodržiavať, keď budú homo hygienicus, opäť budú môcť rýchlo žiť svoj veľkomestský život. Viac veria vede, modernej medicíne a hygienikom.

Sú zvyknutí, že centrum je ďaleko, že moc je vzdialená, že sa musia viac spoliehať na seba.Zdieľať

Ale to vôbec neznamená, že je to automaticky morálnejšie. Ľudia na východe sú menej dôverčiví voči novým veciam, nedôverujú možno až tak bezmedzne vakcínam a aj o nariadeniach hygienikov si možno myslia svoje. Život na periférii prináša iné skúsenosti, iné prístupy k životu, iné funkčné modely.

Sú zvyknutí, že centrum je ďaleko, že moc je vzdialená, že sa musia viac spoliehať na seba, svoj rozum, svoju rodinu, susedov, komunitu či svoju vieru. A že musia byť aj obozretní, lebo tí mocní nie sú vždy aj múdri a nie vždy rozumejú ich potrebám.

Môžeme sa povýšenecky či zhovievavo usmievať. Ale mnohí si ešte dobre pamätáme, že východ si nedal tak bezmedzne diktovať ideológiu ani za socializmu. Náboženstvo sa na školách už takmer nevyučovalo a učitelia si netrúfali chodiť verejne v mestách do kostola, no na východe to bolo inak. Lebo aj komunisti tu povolili inú jemnejšiu taktiku: lebo východniari sú takí zadubení, neveria pokroku, novej dobe, tam treba postupovať opatrnejšie a pomalšie. Aj s bojom proti náboženstvu.

Vďaka svojej „zadubenosti" tak boli východniari trošičku slobodnejší, ako to „pokrokovejšie" Slovensko.

Nedávno sme videli, ako v kostole v Lendaku spievali chlapi bez rúška. Bolo z toho veľké pohoršenie, že nerešpektovali hygienické nariadenia. Isto. No udialo sa to presne v tom Lendaku, kde sa komunistom nikdy nepodarilo založiť družstvo, kde si hrdí a vzdorovití sedliaci udržali svoje gazdovstvá. Neprispôsobili sa, nepodľahli, žili si svoj život a dodnes je Lendak silnou komunitou a prosperujúcou obcou, ktorá neupadá.

Mať istý odstup aj istú vzdorovitosť a vlastnú hlavu, to je pre východ dosť typické a je to vlastnosť, ktorou nehodno opovrhovať. Aj keď vďaka tomu je tempo očkovania v týchto oblastiach pomalšie a nie všetci tu budú mať k vakcínam dôveru.

Predstava, že týchto ľudí presvedčia usmievavé fotky celebrít v štátnej kampani či politici, ktorí sa dajú očkovať pred televíznymi kamerami, je naivná.

Výskumy ukazujú, že percentá ľudí, ktorí sa chcú dať očkovať, však pomaly stúpajú. A v niečom je to pre krajinu aj dobré, že nie sme tu všetci z jedného cesta. Že niektorí ľudia potrebujú na rozhodnutie viac času, sú nedôverčivejší, opatrnejší, potrebujú si to uvážiť, a nechcú, aby ich presviedčali politici, herci a možno ani vedci.

Možno potrebujú počuť názor ľudí, ktorých osobne poznajú a dôverujú im. Možno susedov, možno príbuzných, priateľov, možno dobrého starostu, možno obetavého kňaza či obvodnej lekárky, ktorú si vážia, lebo im je v trápení nablízku.

A budeme opovrhovať východom, ak tam bude nezaočkovaných podstatne viac ako v Bratislave?Zdieľať

A niektorí povedia nie, nechcem sa dať očkovať. Možno majú z vakcíny strach, nedôverujú jej, najmä keď sa teraz šíria rôzne informácie o vedľajších účinkoch. Možno sú presvedčení, že veľa vecí im ešte politici či farmafirmy utajujú. Strácajú sa v tom návale rôznych informácií, strácajú prehľad, komu dôverovať. A preto radšej prijmú rôzne formy obmedzení, ktoré tu pre nezaočkovaných budú prijaté.

Ľudí odmietajúcich očkovanie proti covidu tu bude isto dosť, aj keď vakcín už bude prebytok. Budeme nimi opovrhovať?

Dávať im nálepku konšpirátorov či primitívov? Budeme tak označovať tretinu či štvrtinu spoločnosti? A budeme my tu vo veľkomeste opovrhovať východom, ak tam bude nezaočkovaných podstatne viac?

Aj týchto ľudí bude treba rešpektovať. Aj ich strach, nedôveru či opatrnosť.

Aj keď to pre tých, ktorí si na sociálne siete hrdo vešajú fotky z vlastného očkovania, bude nepochybne ťažké.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0