Aktuálne 20. apríl 2021

Nový šéf tajnej služby Premiér Heger sa s kandidátom na riaditeľa SIS stretne v najbližších dňoch

TASR Postoj
TASR Postoj

Boris Kollár podľa informácií Denníka N chce, aby sa šéfom tajnej služby stal Michal Aláč. 

Boris Kollár podľa informácií Denníka N chce, aby sa šéfom tajnej služby stal Michal Aláč. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Premiér Heger sa s kandidátom na riaditeľa SIS stretne v najbližších dňoch
Premiér Eduard Heger. Foto - TASR

Premiér Eduard Heger sa v najbližších dňoch stretne s kandidátom na nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Nomináciu mu hnutie Sme rodina predložilo v piatok. Meno zatiaľ nezverejnili.

Boris Kollár podľa informácií Denníka N chce, aby sa riaditeľom SIS stal Michal Aláč. Ten pôsobil dlhé roky v SIS, odišiel, keď službu viedol Anton Šafárik. Nedávno sa do nej vrátil a je tam námestníkom. Zatiaľ nie je známe, či premiér, ale aj prezidentka nomináciu akceptujú.

„Funkcia riaditeľa SIS je jednou z najdôležitejších v štáte, preto je dôležité, aby sa dodržal štandardný postup jeho výberu. Dostal som meno od Borisa Kollára, v najbližších dňoch sa mám stretnúť s týmto človekom, a až potom budem komunikovať do médií," povedal Heger.

Hovoriť chce aj s koaličnými partnermi.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová informovala, že premiér im zatiaľ meno nového šéfa SIS nepredstavil. Ak má jej strana podporiť nomináciu na vláde, očakáva od premiéra uistenie, že nový šéf SIS bude spĺňať všetky profesijné, etické a morálne štandardy.

„Tak, aby táto inštitúcia mala kredibilitu aj u zahraničných partnerov. Najmä v súčasnej situácii bezpečnostných hrozieb je dôležité, aby SIS riadil profesionál," zdôraznila.

Miesto riaditeľa SIS sa uvoľnilo po odchode Vladimíra Pčolinského. Z funkcie ho odvolali v marci na jeho vlastnú žiadosť po tom, ako bol zadržaný a obvinený z korupcie.

Riaditeľa informačnej služby vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0