Spoločnosť 18. apríl 2021

Uvoľňovanie opatrení Potrebujem do kostola test? Musím mať vonku stále rúško? Čo sa mení od pondelka

Postoj
Postoj

Pozrite si, aké zmeny nás čakajú od nového týždňa pri pandemických opatreniach.

Pozrite si, aké zmeny nás čakajú od nového týždňa pri pandemických opatreniach.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Potrebujem do kostola test? Musím mať vonku stále rúško? Čo sa mení od pondelka
Predajňa obuvi v Košiciach 22. apríla 2020 počas prvej fázy uvoľňovania opatrení. Foto TASR – František Iván

Potrebujem na návštevu bohoslužby negatívny test?

Nie, test nebude potrebný. Podmienkou je respirátor, pričom v kostole nemôže byť viac ako jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Rovnako netreba test na cestu za individuálnou duchovnou starostlivosťou, teda napríklad na spoveď či rozhovor s kňazom.

Ak plocha kostola nemá aspoň 90 štvorcových metrov, môže sa tam nachádzať najviac šesť ľudí s tým, že sa nezapočítavajú deti do desiatich rokov v sprievode dospelého.

Keď som už zaočkovaný, potrebujem stále chodiť na testovanie?

Test po novom nepotrebujete, ak ste boli zaočkovaný Pfizerom alebo Modernou a od druhej dávky prešlo 14 dní.  

Ak ste dostali prvú dávku vakcíny AstraZeneca a uplynuli odvtedy štyri týždne, už sa nemusíte testovať.

Rovnako sa nemusíte testovať, ak ste za posledných 180 dní prekonali covid a zároveň ste už 14 dní po prvej dávke ktorejkoľvek vakcíny.

Tieto možnosti platia tak pre vstup do prevádzok, ako aj pre vstup zamestnancov na pracovisko.

Keď som prekonal covid, stále platí, že po 90 dňoch musím ísť na test?

Dĺžka výnimky po prekonaní covidu pri vstupe do prevádzok sa od pondelka predlžuje z troch mesiacov na 180 dní.

Aké prevádzky sa otvárajú od pondelka?

Otvoria sa všetky maloobchodné predajne a prevádzky služieb, podmienkou vstupu bude negatívny test. Rovnako bude možná návšteva múzeí, galérií, knižníc, zoologických a botanických záhrad. Otvoria sa tiež kurzy autoškôl, plavárne a športoviská. Potrebný bude negatívny test.

Umožní sa aj individuálna rekreácia a rekreácia členov spoločnej domácnosti s negatívnym testom. Reštaurácie v hoteloch a penziónoch však zatiaľ nemôžu byť otvorené.

Kam sa dostanem od pondelka bez testu?

Test nebude naďalej potrebný pri návšteve zdravotníckeho zariadenia, lekárne, polície, súdneho pojednávania a návšteve obchodov so základným tovarom, čiže napríklad s potravinami, liekmi, hygienickým tovarom, drogériou, krmivami, vecami na zabezpečenie starostlivosti o deti a domáce zvieratá a doplnenie pohonných hmôt.

Test netreba ani na pohreb blízkej osoby, na uzavretie manželstva a krst.

Takisto deti v škôlke a žiaci prvého stupňa nepotrebujú negatívny test, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti.

Žiaci od druhého stupňa základnej školy potrebujú negatívny test nie starší ako týždeň. Okrem toho sa preukazuje negatívnym testom aj jeden zákonný zástupca.

Ako je to so zákazom vychádzania? Už môžem ísť von večer po ôsmej?

Naďalej platí zákaz vychádzania od 5.00 hod. do 1.00 hod., pričom prísnejšie podmienky sú počas noci od 20.00 hod. do 1.00 hod.

Zákaz vychádzania platí do odvolania, najneskôr do konca núdzového stavu, teda do 28. apríla.

Musím stále nosiť vonku rúško?

Ak ste vonku od ľudí, s ktorými nebývate, viac ako päť metrov, tak nemusíte mať rúško ani respirátor.

Menia sa pravidlá pre rúška a respirátory v interiéroch?

Namiesto respirátora budú môcť rúška nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania.

Zamestnanci na pracovisku, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu, budú môcť namiesto respirátora nosiť rúško.

Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňujú, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

Stále musím byť na home office?

Povinný home office sa ruší. Na cestu do zamestnania je naďalej potrebné potvrdenie s určením pracovného času a miesta výkonu práce. Rovnako stále platí povinnosť testu, v čiernych a bordových okresoch platí sedem dní, v červených 14 dní a v ružových 21 dní.

Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac sedemdňový test bez ohľadu na zaradenie okresu.

Môžem ísť na turistiku do iného okresu?

Áno, od pondelka možno do prírody vycestovať aj mimo okresu. Ostáva však časové obmedzenie od 5.00 hod. do 20.00 hod. V ružových, červených a bordových okresoch nebude potrebný test.

Hoci od pondelka nebude na Slovensku ani jeden okres v čiernej farbe, všeobecne platí, že v čiernych okresoch sa vyžaduje aj negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní. Nepotrebujú ho deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.

Pribudne tiež výnimka pre pobyt na exteriérovom alebo interiérovom športovisku.

Môžem ísť na dovolenku do zahraničia?

Naďalej platí celodenný zákaz vycestovať na zahraničnú rekreáciu. Na iný účel platí výnimka na vycestovanie. Vyžaduje sa negatívny test a je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať, že necestujete do zahraničia na rekreáciu.

Keď som zaočkovaný, musím ísť po návrate na Slovensko do karantény?

Zmena spočíva v tom, že zaočkovaní po návrate na Slovensko budú môcť podstúpiť PCR test kedykoľvek a nebudú musieť čakať osem dní od návratu zo zahraničia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0