Aktuálne 17. apríl 2021

Ruská vakcína Sulík označil tvrdenie ŠÚKL, že Sputnik vo svete spája len názov, za politické

TASR Lukáš Kekelák
TASR Lukáš Kekelák

Z jednej vety v stanovisku liekovej agentúry však šéf SaS nechce robiť štátnu aféru. ŠÚKL podľa neho konal tak, ako mal. Sulík si zároveň myslí, že treba urobiť všetko pre to, aby sa dalo ruskou vakcínou na Slovensku očkovať. 

Z jednej vety v stanovisku liekovej agentúry však šéf SaS nechce robiť štátnu aféru. ŠÚKL podľa neho konal tak, ako mal. Sulík si zároveň myslí, že treba urobiť všetko pre to, aby sa dalo ruskou vakcínou na Slovensku očkovať. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Lukáš Kekelák

Sulík označil tvrdenie ŠÚKL, že Sputnik vo svete spája len názov, za politické
Foto - TASR/Jaroslav Novák

Okrem diania okolo vakcíny Sputnik V sa v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík venoval aj ceste Igora Matoviča do Budapešti. To, že minister financií na túto zahraničnú cestu nevzal slovenských diplomatov, je podľa Sulíka hanba pre krajinu a nemalo sa to stať.

Matovič je podľa ministra hospodárstva problémom premiéra, keďže je jeho nadriadený. Je presvedčený, že Heger bude smerom k Matovičovi konať, no nechcel povedať, ako by to mal vyriešiť. Premiér však môže v tomto prípade rátať s podporou SaS.

Podľa Sulíka je Heger autonómnym predsedom vlády, treba mu dať čas sa „zapracovať“. To, či by mal byť Matovič súčasťou kabinetu, je podľa neho vecou OĽaNO.

„Keby mne niekto išiel rozprávať do toho, koho bude SaS nominovať, bol by som zásadne proti,“ povedal.

Expremiér Peter Pellegrini vidí jediné riešenie v odvolaní Matoviča z funkcie ministra financií. Pokladá ho za neschopného klamára. Ak sa tak nestane, Hlas bude iniciovať schôdzu parlamentu s návrhom na jeho odvolanie.

Sulík zároveň súhlasí, že by bolo lepšie, keby sa Matovič venoval svojej agende a nie „dokola“ Sputniku. Zároveň sa pri ruskej vakcíne zastal Matoviča, pretože v jeho konaní vidí aj jasnú snahu dotiahnuť do konca to, čo začal. Verí však, že Matovič sa ako minister financií bude venovať aj odškodňovaciemu zákonu.

Sulík dúfa v očkovanie Sputnikom

Šéf SaS si myslí, že treba urobiť všetko pre to, aby sa dalo ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku očkovať. Očakáva, že nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský rozhodne najlepšie, ako sa bude dať.

Ak Slovensko niekoľko týždňov vôbec nezaplatilo za vakcíny, je podľa Pellegriniho pochopiteľné, ak si ruská firma nárokuje ich vrátenie. V krajine vidí honbu za tým, kto zlegalizuje Sputnik V.

Záver Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, že vakcíny v 40 krajinách spája len názov, vníma Sulík skôr ako politické vyjadrenie, ktoré možno nemuselo byť. „Ale snáď pre jednu vetu nebudeme z toho robiť štátnu aféru,“ skonštatoval. 

ŠÚKL podľa Sulíkových informácií postupoval tak, ako mal. Vicepremiér tiež považuje útoky Igora Matoviča na Baťovú za neprimerané. 

Čítajte tiež

Štátny ústav vo svojom kritickom stanovisku v minulosti napísal, že „podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať v približne 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny spája len názov.“ Ďalej v stanovisku uviedol, že nebola preukázaná porovnateľnosť a konzistentnosť rôznych šarží vyrobených na rôznych miestach. „Vo viacerých prípadoch sa javí, že ide o vakcíny s rozdielnymi vlastnosťami.“ 

Za obe formulácie si štátny ústav vyslúžil kritiku.

ŠÚKL dodal, že má prístup aj k dokumentom, ktoré výrobca predložil Európskej liekovej agentúre v rámci „rolling review“. Podľa ústavu z nich vyplýva, že forma vakcíny dovezená na Slovensko nie je zhodná ani s hotovým liekom, ktorý má byť predmetom posudzovania EMA.

💉Lieky majú veľmi prísnu reguláciu. Aj ak ide o úplne totožný liek, povedzme s obsahom paracetamolu, ale v inom balení...

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Piatok 16. apríla 2021

Štátny ústav v piatok na sociálnej sieti uverejnil ďalšie vyjadrenie, v ktorom napísal, že nemal v úmysle vakcínu Sputnik V nijakým spôsobom zdiskreditovať.

Opäť však zopakoval, že na základe verejne dostupných údajov a dôkazov, ktoré však zverejniť nemôže, keďže sú majetkom výrobcu, usudzuje, že vakcíny Sputnik používané v rôznych štúdiách a krajinách nemôže považovať za rovnaké či rovnocenné.

Zmluva o dovoze vakcíny by sa mala zverejniť

Zmluva o dodávkach vakcíny Sputnik V by sa mala podľa ministra hospodárstva odtajniť. Už predtým uviedol, že zmluva by mala byť napísaná v angličtine s rozsahom 20 strán. Sám ju však nevidel. Nečítal ju ani expremiér Matovič, ktorý ju s Rusmi dohadoval. Zmluvu podpísal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Ak by došlo k nejakému hlasovaniu na vláde alebo v parlamente, či už ministri, alebo poslanci za SaS budú hlasovať za zverejnenie aj zmluvy, aj celej príslušnej korešpondencie,“ povedal Sulík v relácii RTVS.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá preverovala možnosť zverejniť zmluvu o nákupe Sputnika V uviedla, že stanovisko ministerstva je jednoznačné a zmluva patrí medzi tie, ktoré by mali byť povinne zverejňované. Verí, že v najbližších dňoch sa tak aj stane.

Stanovisko konzultovala aj s vicepremiérom pre legislatívu Štefanom Holým, s ktorým sa podľa jej slov zhoduje. O výsledku už upovedomila aj ministra zdravotníctva.

Ministri nominovaní SaS na zasadnutí vlády nehlasovali za uznesenie o uvoľňovaní opatrení, pretože v ňom ostala povinnosť testovania. Sulík zároveň navrhoval, aby bol zákaz vychádzania až od 21:00, no podľa svojich slov nenašiel podporu. Pellegrini dodal, že opatrenia by sa mali oznamovať vo väčšom predstihu. Sulík tiež avizoval, že od ďalšieho pondelka 26. apríla by sa mohli otvoriť aj terasy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0