Aktuálne 13. apríl 2021

Uvoľnenie opatrení Od pondelka sa môžu konať omše, otvoria sa aj obchody. Slovensko bude bordové

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Ak bude pozitívny trend pokračovať, k ďalšiemu uvoľneniu môže dôjsť 26. apríla. Reprodukčné číslo však začalo opäť rásť. Vekové obmedzenie očkovania by sa mohlo zrušiť. Už dnes sa môžu prihlasovať aj ľudia od 40 rokov.

Ak bude pozitívny trend pokračovať, k ďalšiemu uvoľneniu môže dôjsť 26. apríla. Reprodukčné číslo však začalo opäť rásť. Vekové obmedzenie očkovania by sa mohlo zrušiť. Už dnes sa môžu prihlasovať aj ľudia od 40 rokov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Od pondelka sa môžu konať omše, otvoria sa aj obchody. Slovensko bude bordové
FOTO TASR – Martin Baumann

Od budúceho týždňa sa Slovensko prepína do bordovej fázy Covid automatu. Ani jeden okres nebude v čiernej fáze. Znamená to, že od pondelka sa otvoria:

  • všetky obchody a služby s podmienkou jeden človek na 15 metrov štvorcových a negatívny test,
  • umožnené budú verejné bohoslužby s rovnakou podmienkou,
  • pohyb v prírode bude možný aj mimo okresu, tiež s testom,
  • otvoria sa bazény pre maximálne šesť osôb s testom,
  • otvoria sa zoologické, botanické záhrady a múzeá, s podmienkou jeden človek na 15 metrov štvorcových a negatívny test,
  • knižnice s kapacitou do šesť osôb,
  • hotely a penzióny budú môcť otvoriť bez reštaurácií, v izbe len ľudia zo spoločnej domácnosti.

Uvoľnenie opatrení oznámil na tlačovej besede minister financií Igor Matovič. „Možno si Slovensko povie ,hurá‘, avšak keď tú zodpovednosť neunesieme, obávam sa, že skončíme tam, kde sme boli minulé mesiace,“ upozornil Matovič s tým, že sa s uvoľnením opatrení pohybujeme na tenkom ľade

Premiér Eduard Heger informoval, že za posledné dni začalo reprodukčné číslo opäť rásť, je na úrovni okolo hodnoty 0,95. „Najbližšie dni ukážu, ako sa nám darilo cez Veľkú noc,“ povedal predseda vlády. Silné zastúpenie na Slovensku má podľa neho aj naďalej britská mutácia koronavírusu.

Juhoafrický variant sa na Slovensku za uplynulý mesiac vyskytol u 12 ľudí a brazílsky variant sa zatiaľ laboratórne u nás nepotvrdil.

Klesajúci trend sa v posledných dňoch podľa šéfa IZA Mateja Mišíka spomalil. Napriek tomu počet hospitalizovaných klesol pod 2 500, ako aj počet ventilovaných pacientov pod 300. Nemocnice denne prijímajú približne 170 pacientov. Obsadených je však naďalej 75 percent intenzivistických lôžok.

Už dnes sme naplnili kritériá na červenú fázu a pri udržaní súčasnej situácie by mohlo dôjsť k ďalšiemu uvoľneniu opatrení 26. apríla.

🔴 Tlačová konferencia k aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s COVID-19

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Utorok 13. apríla 2021

Šéf zdravotných analytikov upozorňuje, že dôležité je naďalej nosiť v interiéri respirátor, veľa vetrať a čas tráviť aj vonku na vzduchu. Najlepšou zbraňou je podľa neho stále vakcinácia. Vyzýva na ostražitosť voči sebe a svojmu okoliu.

Počet zaočkovaných nad 18 rokov stúpol na 19,6 percenta a druhou dávkou je zaočkovaných 6,7 percenta osôb. V zariadeniach sociálnych služieb podali prvú dávku už 80 percentám klientom a 52 percent dostalo aj druhú dávku.

Môže dôjsť k zrušeniu vekového obmedzenia na očkovanie

Ministerstvo zdravotníctva by mohlo zrušiť vekové obmedzenie na očkovanie proti covidu. Aktuálne je očkovanie umožnené už aj osobám od 40 rokov.

Na Slovensku by mohli fungovať aj mobilné očkovacie tímy, ktoré by zabezpečovali podanie očkovacej látky napríklad imobilným pacientom.

Do konca mesiaca by malo na Slovensko prísť ďalších 300-tisíc vakcín, počíta sa aj s dodávkou 26-tisíc jednorazových očkovacích látok od spoločnosti Johnson&Johnson. Spoločnosť však dnes oznámila, že odkladá dodávky svojej vakcíny, ktorej v apríli mali do krajín EÚ doraziť státisíce, a to kvôli vyšetrovaniu zriedkavých prípadov krvných zrazenín v USA. 

Podľa denníka The New York Times išlo o šesť žien, a to vo veku od 18 do 48 rokov. Vakcínu v USA podali už necelým siedmim miliónom obyvateľov.

Podľa ministra zdravotníctva Lengvarského Slovensko zaznamenalo rôzne ponuky od predajcov vakcín spoločnosti Pfizer. Rezort tieto ponuky preveruje a zatiaľ žiaden podobný nákup nezrealizoval.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a za ním minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger. Foto - TASR/Martin Baumann

Krajčího povolenie sa netýka nášho Sputnika 

Povolenie, ktoré k ruskej vakcíne Sputnik V vydal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, nebolo vydané k vakcíne, ktorá sa nachádza na Slovensku. Povedal na tlačovej konferencii aktuálny šéf rezortu zdravotníctva.

Na Slovensku sa podľa jeho slov nachádza jednodávkové balenie, no povolenie od Krajčího sa vzťahovalo na trojdávkové balenie.

V nasledujúcich dňoch budú podľa Lengvarského známe výsledky skúšok Sputnika z certifikovaného laboratória alebo z EMA na bezpečnosť, účinnosť a možnosť použitia ruskej vakcíny. Z akého certifikovaného laboratória, však nešpecifikoval. Stanovisko ŠÚKL-u nebolo podľa ministra dobre odkomunikované. Tiež neodpovedal, kedy a či vôbec Slovensko doručí vakcíny do maďarského laboratória OMCL.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV v pondelok povedal, že ak bude existovať oficiálna požiadavka zo strany Slovenska v súvislosti s testovaním Sputnika, pomôžu. „Či však bude oficiálna požiadavka a v akej forme bude doručená, to je iná otázka. My sme na základe prosby avizovali, že dokážeme vyhovieť, máme na to kapacity a schopnosti,“ uzavrel Szijjártó.

Lengvarský tiež doplnil, že prezidentku Zuzanu Čaputovú počas dnešného stretnutia oboznámil so zmluvou od výrobcu ruských vakcín. Či ju však odtajní, neodpovedal.

Zároveň víta názor hlavy štátu, že žiadna vakcína nesmie rozdeľovať občanov Slovenska. „Súčasne vyslovila podporu v snahe ministerstva zdravotníctva a celej vlády zabezpečiť túto vakcínu a zabezpečiť jej používanie tak, aby žiadnym spôsobom neohrozila zdravie a bezpečnosť občanov,“ dodal.

Prečo sa stále neočkuje Sputnikom?

Podľa expremiéra Igora Matoviča preto, lebo tu bol verejný dopyt po jeho preverení Štátnym ústavom na kontrolu liečiv. A tomu to miesto dvoch týždňov trvá už šesť. K tomu tiež dodal, že ŠÚKL svojím stanoviskom k ruskej vakcíne, ktorú podľa slov ústavu v 40 krajinách sveta spája len názov, spravil „čisto politické vyjadrenie“. Práve toto vyjadrenie podľa Matoviča zásadným spôsobom narušilo dôveru ľudí voči Sputniku aj na Slovensku.

Preto je podľa neho potrebné potvrdenie od certifikovaného laboratória OMCL, ktoré je jediné oprávnené na území EÚ prepúšťať šarže vakcín.

Viac k téme Sputnik chce povedať na samostatnej tlačovej konferencii pravdepodobne v stredu. „Nemám chuť zatiaľ robiť tlačovku, keď vidím, čo píšete a aké informácie posúvate čitateľom,“ dodal na záver.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0