Aktuálne 09. apríl 2021

KĽDR má vážne ekonomické problémy, Kim Čong-un prirovnáva situáciu k hladomoru

TASR
TASR

Severokórejský vodca vyzval občanov, aby sa prirpavili na náročnú krízu porovnateľnú s hladomorom z konca 20. storočia, počas ktorého prišlo podľa odhadov o život zrejme až niekoľko miliónov ľudí. 

Severokórejský vodca vyzval občanov, aby sa prirpavili na náročnú krízu porovnateľnú s hladomorom z konca 20. storočia, počas ktorého prišlo podľa odhadov o život zrejme až niekoľko miliónov ľudí. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval občanov, aby sa pripravili na náročnú krízu. Situáciu tak prvýkrát prirovnal k hladomoru, ktorý v 90. rokoch 20. storočia postihol celú krajinu.

Autoritársky vodca na štvrtkovom zjazde Kórejskej strany práce jej členov vyzval, aby "viedli ďalší zložitejší 'Namáhavý pochod' s cieľom zbaviť náš ľud čo i len trochu ťažkostí".

Namáhavý pochod je výraz, ktorým severokórejskí predstavitelia označujú hladomor v polovici 90. rokov, keď po páde Sovietskeho zväzu zostala Severná Kórea bez zásadnej pomoci. Odhady mŕtvych sa líšia, pričom niektoré štatistiky uvádzajú čísla od státisícov až po niekoľko miliónov.

Kim Čong-un už predtým uviedol, že jeho krajina čelí "najhoršej" situácii z dôvodu viacerých faktorov vrátane pandémie koronavírusu, sankcií zo strany USA a prírodných katastrof z minulého leta. Je to však prvýkrát, čo verejne vyhlásil, že vidí paralelu so smrteľným hladomorom.     

Severokórejské monitorovacie skupiny nezistili známky masového hladovania alebo humanitárnej katastrofy. Kimove vyjadrenia však naznačujú, za aké vážne považuje súčasné ekonomické problémy. Podľa zahraničných pozorovateľov ide o najväčšiu skúšku jeho deväťročnej vlády.

Počas januárového straníckeho zjazdu Kim nariadil vybudovať silnejšiu sebestačnú ekonomiku, znížiť závislosť od dovozu a vyrábať viac spotrebného tovaru. Analytici však tvrdia, že problémy KĽDR sú výsledkom desaťročí zlého riadenia, izolácie a sankcií týkajúcich sa jej jadrového programu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0