Blog 29. marec 2021

Ako (ne)otráviť spoločnosť

Peter Kováč
Peter Kováč
Ako táto reality show s menom "vládna politika" za posledné mesiace otrávila spoločnosť a aká je nádej na cestu von?
Ako táto reality show s menom "vládna politika" za posledné mesiace otrávila spoločnosť a aká je nádej na cestu von?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Peter Kováč

Ako (ne)otráviť spoločnosť

Politika nie je šoubiznis.

Možno sme si na takúto formu riadenia štátu za posledné roky ako národ holubičí zvykli, no posledné týždne priniesli nevídane vyšpičkovanú tragikomédiu s koncom, pri ktorom sa mnohí pýtali, na čo to vlastne všetko bolo dobré.

Nie týždne, ale mesiace hádok, ktoré vyústili do finálnej podoby pri ktorej sa čoraz viac skloňovali aj predčasné voľby či menšinová vláda naoko skončili (symbolicky) na Kvetnú nedeľu, kedy premiér Igor Matovič (neodpustiac si opätované stavanie sa do role spasiteľa) ponúkol svoju funkciu.

Pri takejto bodke to pre bežného občana celé pôsobí skutočne depresívne. Toľko veľa kriku (nielen) politikov pre nič tu už dlho nebolo. Je veľmi možné, že po podobnej kozmetickej úprave sa v štýle vládnutia nezmení takmer nič - z premiéra sa stal jeden z najsilnejších ministrov, ktorému nič nebráni vyžívať sa vo svojej pomstychtivosti aj naďalej (tentokrát pri rozdeľovaní štátnych peňazí a fondu obnovy) s plnou podporou jeho priam fanaticky oddaného poslaneckého klubu.

Včerajší obrat totiž poukázal na neochotu koaličných lídrov vidieť väčší problém ich kabinetu - neochotu skutočne vládnuť. Nič nestojí novému ministrovi financií v ceste pokúšať sa naďalej vládnuť cez facebookové ankety, rovnako ako jeho koaličným partnerom nestojí nič v ceste podkopávať tejto vláde naďalej nohy.

Ak výmenu premiéra a vymenovanie novej vlády nebude sprevádzať výrazná zmena v komunikácii každého z koaličných lídrov, vyhliadky na vyhnutie sa predčasným voľbám sú stále mizivé. Eduard Heger môže pôsobiť upokojujúcejšie ako jeho predchodca, no otázne je, ako zvládne situácie, kedy si ministri dvoch úzko prepojených rezortov financií a hospodárstva opäť skočia do vlasov.

Spoločnosť má totiž hádok a hašterenia dosť. Po štyroch týždňoch zákopovej vojny, ktorá dokopy neviedla k takmer ničomu to akurát vedie k absolútnemu znechuteniu občanov nad tým, akú spoločenskú atmosféru tu "vláda zmeny" po sebe zanechá.

Nádej je jednoznačná - cesta pokoja. Dať novému premiérovi čas sa vyprofilovať, urovnávať konflikty a etablovať sa na politickej scéne v pozícii mediátora konfliktov. Koaliční lídri môžu svojou troškou prispieť menším počtom statusov či tlačových vyhlásení a väčším počtom konverzácií za zavretými dverami. Veď predsa na tie bombastické vyhlásenia už nikto nie je zvedavý.

O zmene komunikácie koaličných lídrov však panujú oprávnené pochybnosti - no kurz je jasný. Dnes potrebujeme zmierenie. Menej tlačoviek a hádok, menej "reality-show" pred kamerami, menej spasiteľských kúskov a viac dialógu a pokoja. Dúfajme, že Edo Heger to vo svojej neľahkej pozícii zvládne.

Ak však politika naďalej ostane šoubiznisom, Slovensko čakajú veľmi ťažké časy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0