Blog 23. apríl 2013

Napĺňajú socialisti odkaz svätého Jána Bosca?

Ladislav Štefanec
Ladislav Štefanec
Nedeľa 21.apríla 2013 bola u Saleziánov v Žiline výnimočná – od piatku boli v kostole vystavené relikvie Don Bosca a prebiehal bohatý sprievodný program. V súvislosti s činnosťou Don Bosca – jeho starostlivosťou o deti a mládež, zameraním na rodinu,– ako aj s priebehom slávnostnej svätej omše v tút...
Nedeľa 21.apríla 2013 bola u Saleziánov v Žiline výnimočná – od piatku boli v kostole vystavené relikvie Don Bosca a prebiehal bohatý sprievodný program. V súvislosti s činnosťou Don Bosca – jeho starostlivosťou o deti a mládež, zameraním na rodinu,– ako aj s priebehom slávnostnej svätej omše v tút...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ladislav Štefanec

Nedeľa 21.apríla 2013 bola u Saleziánov v Žiline výnimočná – od piatku boli v kostole vystavené relikvie Don Bosca a prebiehal bohatý sprievodný program.

V súvislosti s činnosťou Don Bosca – jeho starostlivosťou o deti a mládež, zameraním na rodinu,– ako aj s priebehom slávnostnej svätej omše v túto krásnu slnečnú nedeľu sa mi v pamäti vynorili dva obrazy:

Obraz prvý:

V uplynulých dňoch verejnosť vo Francúzsku rozbúrila informácia, že tamojšia socialistická vláda schválila návrh zákona, ktorý definuje rodinu, ako „zväzok dvoch ľudí...“ – nie ako zväzok muža a ženy. V spoločnosti sa už nemá hovoriť o otcovi a matke, ale len o rodičovi 1 a rodičovi 2. Aj keď ešte o podobe tohto zákona bude definitívne rozhodovať parlament v máji, následky nedali na seba dlho čakať. Polícia zatkla človeka, ktorý prejavoval „homofóbne sklony a podporoval nenávisť voči homosexuálom...!“ - a to všetko iba tým, že nosil tričko s vyobrazením normálnej rodiny, teda otca, mamy a ich detí..

Obraz druhý:

V Žiline zaniklo (či vlastne v krátkom čase zanikne) Centrum voľného času Žirafa. Toto pôvodne cirkevné centrum bolo počas prvej Ficovej vlády nútené prejsť pod správu mesta, pretože mu kvôli zmene podmienok zo strany štátu hrozil zánik. Pred niekoľkými dňami mesto Žilina požiadalo ministerstvo školstva o jeho zrušenie napriek tomu, že malo omnoho lepšie výsledky ako druhé centrum s názvom Spektrum. Žirafa však bola nepohodlná (asi aj tým, že mala „cirkevné“ korene).

V nedeľu 21.4.2013 bola u saleziánov v Žiline slávnostná svätá omša, ktorú celebroval žilinský sídelný biskup Tomáš Gális. Na začiatku svätej omše direktor Salezianov privítal hostí – okrem iného aj predsedu žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára a zástupcu primátora Žiliny Štefana Zelníka. Špeciálne privítanie socialistického župana je síce zvláštne, ale prosím...

Počas svätej omše Otec biskup Tomáš predniesol veľmi peknú a povzbudivú homíliu a veril som, že domov odídem s nádherným dojmom, ktorý vo mne jeho slová zanechali.

Po svätej omši však ešte Otec biskup svätil sochu sv. Jána Bosca a pri tom som zažil naozajstný šok – ako druhý po Otcovi biskupovi dostal slovo žilinský socialistický župan Juraj Blanár. Vo svojom príhovore hovoril o význame don Bosca pre výchovu mládeže ako aj o tom, že priestor, kde je dnes kostol, bol pred viacerými rokmi (počas komunizmu...) využívaný na iné účely.

Kto to vlastne dostal slovo na cirkevnej slávnosti?

Slovo dostal Juraj Blanár, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za stranu SMER – sociálna demokracia, ktorá sa hlási k rovnakým ideálom, ako francúzska socialistická vláda – tá vláda, za ktorej budú zatváraní tí, čo si dovolia hovoriť, že rodinou je iba zväzok muža a ženy.

Slovo dostal Juraj Blanár, ktorý ako župan pred niekoľkými rokmi s ostatnými poslancami za SMER likvidoval spišskú Katolícku charitu, ktorá pôsobí na časti územia žilinského kraja.

Slovo dostal Juraj Blanár, ktorý patrí k pohrobkom komunistov, teda tých, čo „...využívali dnešný saleziánsky kostol na iné účely...“ – na väznenie a mučenie nepriateľov komunistického režimu, kňazov aj mnohých saleziánov.

Slovo dostal Juraj Blanár, poslanec za stranu SMER – sociálna demokracia, ktorého kolega poslanec a primátor Žiliny zlikvidoval Centrum voľného času Žirafa v Žiline, ktoré sa snažilo venovať mládeži (rovnako, ako Don Bosco).

Slovo dostal Juraj Blanár, poslanec za stranu SMER – sociálna demokracia, ktorý hlasoval doteraz za každý návrh počas prvej aj druhej Ficovej vlády poškodzujúci, či priam likvidujúci cirkevné školstvo na Slovensku.

To, že je na začiatku svätej omše špeciálne privítaný predstaviteľ štátnej správy považujem síce za nadprácu, ale prosím – ako sa ľudovo hovorí, proti gustu žiaden dišputát.

Ak však pri posviacaní sochy svätého Jána Bosca dostane slovo človek, ktorý svojimi činmi dokazuje, že je nepriateľom cirkvi i viery, človek, ktorý bojuje proti všetkému, o čo sa snažil Don Bosco, považujem to za výsmech všetkým veriacim – a pravdaže aj za aktívnu, a pre Cirkev ponižujúcu, účasť na volebnej kampani socialistu Juraja Blanára pred voľbami predsedu vyššieho územného celku.

Pripomína mi to situáciu, keď obeť sama podáva katovi lano a ešte mu aj poďakuje, akú peknú slučku mu kat uviazal...

Zostáva mi dúfať, že účasť na kampani presadzovateľa socialistických myšlienok Juraja Blanára nechápu bratia saleziáni ako napĺňanie odkazu svätého Jána Bosca.

P.S. - 1
Dúfam, že možnosť hovoriť na cirkevnej slávnosti nebola odvďačením za finančný príspevok na sochu. Aj židovský veľkňazi odmietli dať peniaze od Judáša do chrámovej pokladnice, pretože to bola „...cena krvi...“

P.S. - 2
Ak sa kresťanskému politikovi podarí presadiť 90% toho, čo požadujú veriaci, je označený za neúspešného politika, ktorý vlastne nič nepresadil. Ak však socialista, ktorý zruší všetko čo sa dá, ustúpi v piatich percentách, časť Cirkvi mu bozkáva ruky ako významnému dobrodincovi a dostane možnosť hovoriť pri cirkevnej slávnosti...

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0