Blog 26. marec 2021

Spása človeka v bezmocnosti Boha

František Trstenský
František Trstenský
Bohoslužba slova Kvetnej nedele ponúka v tomto liturgickom roku opis Pánovho umučenia podľa Marka (14, 1 - 15, 47).
Bohoslužba slova Kvetnej nedele ponúka v tomto liturgickom roku opis Pánovho umučenia podľa Marka (14, 1 - 15, 47).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

František Trstenský

Spása človeka v bezmocnosti Boha

Štyri evanjeliá ponúkajú štyri rôzne spôsoby teológie kríža. Evanjelista Marek vnáša do smrti Ježiša na kríži najviac prvkov škandálu. Tajomstvo trpaceho Pánovho služobníka ponúka bez akejkoľvek okrasy s tvrdými zobrazeniami reality bolesti a utrpenia. 

V dome Šimona Malomocného v Betánii sa odohráva jediné nežné gesto lásky voči osobe Ježiša Krista. Neznáma žena mu pomaže hlavu vzácnym nardovým olejom. Pomazaním prorocky oznámi Ježišovu smrť. Od tej chvíle sa Boží Syn stretne so zradou, opustením, zapretím, výsmechom, ponížením, odsúdením a smrťou.   

Jediné nežné gesto lásky voči osobe Ježiša Krista prejaví neznáma žena, ktorá mu pomaže hlavu vzácnym nardovým olejom. Zdieľať

Markov opis Ježišovho umučenia je príbehom pozbavenia: priateľov, slobody, dôstojnosti, spravodlivosti, šiat, prítomnosti Otca, života... Evanjelista zobrazuje Krista v úplnej izolácii obkolesený nástrojmi mučenia: kríž, klince, nádoba s octom.

V príbehu  umučenia Pána Ježiša nám Boh ponúka spásu cez bezmocnosť svojho Syna odsúdeného na smrť. Boh sa rozhodol zachrániť človeka nie silou, ale slabosťou. Podľa nášho uvažovania, keby zostúpil z kríža, konečne by preukázal, že je Boh, zahanbil by tých, čo ho potupovali a neverili mu. On však zomrel na kríži a zdalo sa, že je po všetkom. Posledným odkazom Ukrižovaného je výkrik: „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“  Snáď už aj Boží Syn sa zmieril so svojím koncom a dáva za pravdu svojím žalobcom? 

Boh sa rozhodol zachrániť človeka nie silou, ale slabosťou. Zdieľať

V tom okamihu sa neočakávane rodí viera. Rímsky vojak, ktorý vidí jeho smrť, vyznáva: „Tento človek bol naozaj Boží Syn.“ To platí aj pre náš život. Iste, bolesť zostáva bolesťou, smrť zostáva smrťou. Ale ak Boží Syn trpel a zomrel, znamená to, že žiadne utrpenie nie je opustené a dokonca umieranie v sebe skrýva zmysel.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0