Blog 26. október 2013

Procesné nedostatky pri odvolávaní biskupov Vatikánom

Gabriela Bezáková
Gabriela Bezáková
Preložené z "THE TABLET" - zo stola editora SPRAVODLIVOSŤ PRE BISKUPOV 26.októbra 2013 Nedávne prípady poukazujú na nevyhnutnosť, aby Vatikán revidoval svoje ​​zaobchádzanie s biskupmi, ktorí sú považovaní za vyčnievajúcich z radu, či už pre morálne, finančné alebo doktrinálne záležitosti. Súčasné p...
Preložené z "THE TABLET" - zo stola editora SPRAVODLIVOSŤ PRE BISKUPOV 26.októbra 2013 Nedávne prípady poukazujú na nevyhnutnosť, aby Vatikán revidoval svoje ​​zaobchádzanie s biskupmi, ktorí sú považovaní za vyčnievajúcich z radu, či už pre morálne, finančné alebo doktrinálne záležitosti. Súčasné p...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Gabriela Bezáková

Preložené z "THE TABLET" - zo stola editora

SPRAVODLIVOSŤ PRE BISKUPOV

26.októbra 2013

Nedávne prípady poukazujú na nevyhnutnosť, aby Vatikán revidoval svoje ​​zaobchádzanie s biskupmi, ktorí sú považovaní za vyčnievajúcich z radu, či už pre morálne, finančné alebo doktrinálne záležitosti. Súčasné postupy majú vážne nedostatky.

Pápež potvrdil uvoľnenie kontroverzného biskupa z Limburgu v Nemecku, na základe tvrdení, že zneužil cirkevné prostriedky pri budovaní a zariaďovaní svojho nového luxusného sídla. Biskup Franz - Peter Tebartz - van Elst bol predvolaný do Ríma na pohovor, komisia nemeckých katolíckych biskupov zároveň skúma sťažnosti vznesené proti nemu. On mohol čeliť odvolaniu - na rozdiel od toho ako sa zaobchádzalo s biskupom Róbertom Bezákom z Trnavy, zo Slovenska, ktorý bol odvolaný z úradu pápežom Benediktom v minulom roku a ktorého presun do kláštora redemptoristov v blízkosti Verony v budúcom mesiaci bol práve oznámený. V čom sa tieto prípady líšia je, že laickí katolíci stáli pevne na strane biskupa Bezáka, ktorého obvinenia neboli zverejnené, pričom verejná mienka sa obrátila proti biskupovi Tebartzovi a obvinenia proti nemu sú až príliš očividné. Ale pokiaľ ich prípady neprejdú spravodlivým procesom, nemožno predpokladať o žiadnom z nich, že by bol z niečoho vinný. Takto však bohužiaľ, tieto veci nefungujú. Biskupi sú síce nástupcami apoštolov a vikári Krista vo vlastnej diecéze, ale podľa kánonického práva majú menej práv ako farári.

Keď bol biskup Bill Morris Toowoomba z austrálskeho vnútrozemia v roku 2011 odvolaný, bolo mu jednoznačne povedané, že keďže biskupi boli menovaní pápežom, môžu byť odvolaní pápežom, nebolo podané odvolanie, a pápež nemusel dať dôvody. Prípad spôsobil vážny škandál v katolíckej cirkvi v Austrálii a jeho kolegovia biskupi, po určitých neistotách, nakoniec ustúpili Vatikánskym aktivitám - snáď zo strachu, že budú podobne obvinení. Biskup Morris, ktorý je stále v zhode s cirkvou, hovorí, že nedostal vysvetlenie alebo podrobnosti o žiadnych obvineniach, aj keď je zrejmé, že jeho problémy nastali, keď začal spochybňovať učenie ohľadom vysviacania žien. Penzionovaný Queenslandský sudca najvyššieho súdu William Carter, QC, sa pozrel na tento prípad a dospel k záveru, že biskupovi Morrisovi „ bolo odopreté právo byť vypočutý, a že s ním bolo zaobchádzané nespravodlivo. Neboli mu poskytnuté žiadne dôkazy, ktoré by podporili obvinenia vznesené proti nemu a rovnako nedostal príležitosť na zareagovanie alebo na nápravu známych pochybení a zovšeobecnených tvrdení ... Nie je si možné predstaviť výraznejší prípad popretia prirodzenej spravodlivosti."

Nie je náhoda, že biskup Bezák tiež hovorí, že nevie z čoho je obvinený a rovnako mu nebola poskytnutá príležitosť obhájiť sa. Cirkev musí zaobchádzať s biskupmi v súlade s prirodzenou spravodlivosťou: svojvoľné odvolanie nie je evanjeliovým znakom, ale tyraniou. Navyše toto tiež podkopáva kolegialitu. Biskup nemôže slobodne vyjadriť svoj ​​názor v malých alebo veľkých záležitostiach, ak je vystavený odvolaniu v prípade, že sa Vatikánu nepáči, čo hovorí. Za takých okolností kolegiálna konzultácia, o ktorej pápež František hovorí, že má o ňu záujem, stráca zmysel.

Žiadny biskup by nemal čeliť trestu pre vyjadrenie svojho úprimného názoru, a ak je z niečoho obvinený, nech je to čokoľvek, musí mať všetky možnosti na obhajobu.

_______________________________________________________________________

preložila G.B. z originálneho textu uvedeného v The Tablet - renomovanom britskom online medinárodnom katolíckom médu link: http://www.thetablet.co.uk/article/164834

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0