Video a podcast OTVORENE s Michalom Magušinom 06. marec 2021

Záchranár Ivo Baláži Prečo nefungujú opatrenia proti covidu

Michal Magušin
Michal Magušin

Rozhovor s človekom z terénu, ktorému prekáža spôsob riadenia pandémie na Slovensku a navrhuje niekoľko praktických zmien.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Rozhovor s človekom z terénu, ktorému prekáža spôsob riadenia pandémie na Slovensku a navrhuje niekoľko praktických zmien.

Ivo Baláži, riaditeľ záchrannej služby IRS so skúsenosťami s epidémiami cholery, eboly a SARS, prináša svoj pohľad z terénu na riadenie pandémie koronavírusu. Upozorňuje aj na to, aké chyby robia ľudia vo svojom každodennom správaní.

„Pandémiu nie je možné zvládnuť zaužívaným spôsobom – a teda nezmyselnou centralizáciou. Práve naopak. Jediným riešením je problém ,rozbiť‘ do čo najmenších celkov na úrovni samospráv a v nich prijať opatrenia v domácnostiach, v prevádzkach, vo výrobných celkoch, v službách či vo firmách, v školách a v komunitách. To, čo nefunguje vo väčších aglomeráciách – ako napríklad Bratislava, Košice či Banská Bystrica, môže a určite bude fungovať v obciach. Vzhľadom na to, že je to pomerne veľké územie s určitým počtom obyvateľov, pri menšej anonymite je možné prijať účinné opatrenia, ktoré sa neminú účinkom.“

„Každý starosta a zastupiteľstvo vie pomerne presne povedať, kto a ako tam žije. Vedia, kde ľudia pracujú, poznajú lokálnu potrebu migrácie... To je nesmierne dôležité pri kontrole opatrení a pri trasovaní v prípade infekcie a následnej izolácie – karantény. Rovnako majú neoceniteľné poznatky o ohrozených skupinách, ako aj o jednotlivcoch z pohľadu staroby, samoty, fyzického či psychického postihnutia a tiež o podmienkach fungovania v inom ako bežnom režime – núdzový stav, zákaz vychádzania a podobne.“

❓Aké má Ivo Baláži výhrady voči riadeniu pandémie na Slovensku?

❓Prečo šéfa IRS sklamali opatrenia, ktoré vyplynuli zo stretnutia odborníkov s premiérom?

❓Je celoplošné testovanie prínosné pre boj s pandémiou?

❓Ako prevádzkovateľ mobilných odberových miest (MOM) reaguje na medializované vyjadrenia, že prevádzkovanie MOM je výnosný biznis?

✅ Prihláste sa na odber našich videí ► https://www.youtube.com/channel/UC-my...

 

Celý rozhovor s Ivom Balážim nájdete v tomto videu:

 
Ak preferujete počúvanie rozhovorov vo forme podcastu, nech sa páči:
 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0