Komentáre a názory 03. marec 2021

Kríza v koalícii Čo je skutočný problém Veroniky Remišovej

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Za ľudí čelí hrozbe, že skončí ako strana na jedno použitie.

Za ľudí čelí hrozbe, že skončí ako strana na jedno použitie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Čo je skutočný problém Veroniky Remišovej
Foto: TASR/Martin Baumann

Strana Za ľudí diskutuje o svojej ďalšej budúcnosti vo vládnej koalícii a podľa predsedníčky Veroniky Remišovej stojí pred zásadným rozhodnutím.

V tejto chvíli ešte nie je jasné, ako táto vnútrostranícka debata dopadne. Jedna vec je však istá už teraz. Veronika Remišová má problém. A to bez ohľadu na to, či vo vláde zostane alebo z nej odíde. Ten problém je totiž zakódovaný hlbšie, priamo v DNA jej strany.

Obnažili ho aj odchody dvoch poslancov v priebehu krátkeho času.

Najskôr odišiel primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý to zdôvodnil nedostatočným vyvodením politickej zodpovednosti za zlé výsledky v boji s pandémiou, a predvčerom stranu opustil aj Tomáš Valášek. Z dôvodu nákupu ruskej vakcíny Sputnik V.

To však ešte nemusí byť všetko. Kto si v ostatných dňoch prečítal rozhovory s ďalšou poslankyňou Za ľudí Andreou Letanovskou, musel nadobudnúť dojem, že aj ona je už jednou nohou na odchode zo strany. O exite rozmýšľa aj poslanec Ján Benčík, ktorý síce nie je členom strany, ale patrí do jej parlamentného klubu.

Pre Remišovú je obzvlášť nepríjemné to, akým spôsobom sa tieto odchody dejú. Nejde pri nich o žiadne hlboké názorové rozdiely vo vedení strany. O nákupe Sputnika si Remišová myslí presne to isté ako Valášek. Už do začiatku roka ide predsedníčka v Kollárovej línii a voči Igorovi Matovičovi sa vymedzuje aj v boji proti pandémii. Odmietla celoplošný skríning a viackrát kritizovala ministra zdravotníctva Krajčího.

Týmto odchodom nepredchádzal ani žiaden pokus o zmenu politiky strany. Miroslav Kollár síce ešte v lete zviedol s Remišovou súboj o líderský post, ale to bolo ešte v čase, keď žiadna z tém, pre ktoré odišiel zo strany, nebola na stole.

Nie je známe ani nič o tom, že by sa Kollár s Valáškom pokúsili v čase pred svojím odchodom využiť vnútrostranícke mechanizmy na to, aby v strane niečo zmenili. Nepokúsili sa zmeniť charakter strany ani jej smerovanie, nešli do žiadneho politického zápasu. Akoby im na ich strane vôbec nezáležalo a len vyčkávali na vhodnú príležitosť na odchod.

Strana nemá žiaden spoločný étos, ideológiu ani lídra so silnou autoritou. Zdieľať

Toto všetko svedčí o jedinom. Toho, čo drží Za ľudí pokope, je strašne málo. Strana nemá žiaden spoločný étos, ideológiu ani lídra so silnou autoritou. Pôsobí ako náhodná skupina ľudí s ambíciami vo verejnom živote, ktorým priaznivá zhoda okolností umožnila dostať sa (de facto po chrbte Andreja Kisku) do vysokej politiky. Keď otec zakladateľ odišiel, strana sa už iba trápi.

To, čomu dnes Veronika Remišová čelí, je hrozba, že Za ľudí sa do dejín zapíše ako strana na jedno použitie. Na našej politickej scéne nejde o nič nové, projektov s takýmto osudom sme tu mali celý zástup. Môžeme začať Združením robotníkov Slovenska, spomenúť si na Schusterovu SOP či Ruskovu ANO a skončiť pri Procházkovej Sieti. Neprežili viac ako jedno volebné obdobie a buď úplne zmizli zo scény, alebo sa rozpustili v nejakom inom subjekte.

Takýto osud ešte nemusí byť v prípade Za ľudí nevyhnutnosťou. Ale aj to, že dnes vážne diskutuje o odchode z vlády pre takú „kauzu“, ako je dovoz očkovacej látky počas pandémie, je signálom toho, v akom zúfalom rozpoložení sa toto zoskupenie nachádza.

Nuž, ak strana Za ľudí kvôli Sputniku naozaj odíde z vlády, niekoľko ľudí jej nepochybne nadšene zatlieska. Zvyšok, mimo bubliny, však bude len nechápavo krútiť hlavou. Vrátane jej voličov. A skutočný problém Veroniky Remišovej sa tým nijako neskončí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0