Aktuálne 01. marec 2021

Sputnik a Slovensko Kupujeme dva milióny ruskej vakcíny, očkovať by sa ňou mohlo začať o dva týždne

Adam Takáč
Adam Takáč

Očkovanie Sputnikom V bude dobrovoľné a bez vekového obmedzenia.

Očkovanie Sputnikom V bude dobrovoľné a bez vekového obmedzenia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Kupujeme dva milióny ruskej vakcíny, očkovať by sa ňou mohlo začať o dva týždne
Foto - TASR

Na košické letisko dnes prišlo prvých dvestotisíc vakcín Sputnik V z Ruska. Je to dodávka za február, tento mesiac by malo prísť ešte ďalších štyristotisíc.

Premiér Igor Matovič po týždňoch rokovaní oznámil, že Slovensko nakúpi celkovo dva milióny dávok tejto vakcíny, ktorá stále nie je schválená Európskou liekovou agentúrou.

Prvý milión by mal prísť do konca apríla, zvyšok v mesiacoch máj a jún. Tempo očkovania by sa vďaka tomu malo podľa Matoviča zrýchliť o 40 percent.

Premiér zároveň potvrdil, že minister zdravotníctva povolil používanie ruskej vakcíny na Slovensku. Výnimku by mal podpísať ešte dnes.

„Prečo sme to utajovali? Aby sa to nepokazilo,“ povedal Matovič.

Ruské vakcíny by mali z košického letiska putovať do skladu Imuny v Šarišských Michaľanoch, kde budú uskladnené a kde sa budú kontrolovať dodané šarže. Premiér verí, že ruská strana dodrží zmluvu a termíny, a tak ukáže, že je spoľahlivým partnerom. Cena jednej vakcíny Sputnika je 19,95 dolára, približne 17 eur.

Premiér nepovedal, či sa dá zaočkovať Sputnikom

Očkovať Sputnikom sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího nezačne skôr ako o dva týždne. Očkovanie bude dobrovoľné bez obmedzenia veku. Ľudia sa naň budú môcť hlásiť vopred cez špeciálny formulár.

Samotný premiér nepovedal, či sa dá Sputnikom zaočkovať. „Nemám s tým najmenší problém, ale ešte som sa nerozhodol,“ vraví s tým, že je otvorený akejkoľvek vakcíne, ktorá sa u nás bude používať. 

Infektológ Pavol Jarčuška hovorí, že ak by bol dostatok vakcín registrovaných EÚ a tempo ako v Británii, neuvažovali by o dovoze inej vakcíny. „Žiaľbohu, sme v inej situácii.“ Dodáva, že ruská vakcína má primerané klinické údaje a má viac ako 90-percentnú účinnosť vo všetkých vekových skupinách, čo potvrdil prestížny vedecký časopis The Lancet.

Hovorí tiež, že mu volali traja primári z nemocníc, že chcú čo najrýchlejšie túto vakcínu, lebo o ňu ľudia žiadajú.

Valášek zo Za ľudí reaguje odchodom

Poslanec strany Za ľudí na protest proti nákupu neregistrovanej vakcíny odchádza zo strany a vládnej koalície. Vzdáva sa tiež postu predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti​. Oznámil to krátko po Matovičovej tlačovke na košickom letisku.

„Tajné vojenské lety. Neoverené ruské vakcíny. Záhadný sprostredkovateľ blízky Vladimírovi Putinovi. Sem sa dopracoval predseda vlády Slovenskej republiky rok po voľbách,“ píše na facebooku Valášek. „Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene. Preto dnes vystupujem z vládnej koalície a vzdávam sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. A idem všetkými svojimi silami pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili.“

Predsedníčke strany Za ľudí Veronike Remišovej sa nákup ruskej vakcíny nepáči. Spôsob, akým premiér privítal ruskú vakcínu Sputnik V v krajine, označila za absurdný.

„Nákup vakcín je v kompetencii ministra zdravotníctva a nesie za to plnú zodpovednosť, rovnako aj za prípadné následky. Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie,“ skonštatovala podľa TASR Remišová s tým, že nie je správne očkovať neregistrovanou vakcínou. „Rovnako nás mrzí odchod nášho poslanca Tomáša Valáška z postu predsedu európskeho výboru parlamentu v reakcii na nákup vakcíny Sputnik V,“ dodala.

Kriticky sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Účasť Igora Matoviča pri prílete ruských vakcín nepovažuje za vhodnú. „Mohli sme byť pri americkej, nemeckej či britsko-švédskej, ale neurobili sme to, lebo to nedáva zmysel,“ napísal na sociálnej sieti.

Jeho strana SaS v stanovisku uviedla, že by privítala, keby bola vakcína Sputnik V pred očkovaním obyvateľov Slovenska schválená buď Európskou liekovou agentúrou alebo by získala kladné hodnotenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. „Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či sa ňou dajú zaočkovať. Zarážajúci je však spôsob, akým sem bola vakcína dopravená,“ vraví hovorca strany Ondrej Šprlák. 

Danko s tým nič nemá, tvrdí premiér

Igor Matovič na tlačovke reagoval aj na Andreja Danka, ktorý hovoril, že má podiel na vyrokovaní ruskej vakcíny: „Kapitáni si zvyknú pripisovať zásluhy aj za to, s čím nemajú nič spoločné.“

Bývalý predseda parlamentu totiž pre Denník N povedal, že prispel k zmluve na nákup ruskej vakcíny. Rokoval vraj o nej s ruským ministrom priemyslu Denisom Manturovom. Premiér vraj musel konať, pretože ak by zmluvu nepodpísal do piatka, Slovensko by vakcíny nedostalo.

Zároveň Matovič vyzval predsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby z témy ruskej vakcíny nerobili politiku a nebrojili proti ruskej vakcíne. Obe totiž vyjadrili nesúhlas s tým, aby sa na Slovensku používala neregistrovaná vakcína.

Argumentoval aj prieskumom

Ruská vakcína sa stala predmetom politického sporu, pretože ešte nie je registrovaná Európskou liekovou agentúrou ani slovenským Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.

Premiér Igor Matovič viackrát v uplynulých týždňoch obhajoval ruskú vakcínu a opakoval, že by bol rád, ak by Marek Krajčí používanie Sputnika V na Slovensku schválil. Minulý pondelok povedal, že situácia je „zrelá na to, aby sme začali používať kvalitnú vakcínu“.

Ešte predtým argumentoval aj prieskumom, ktorý robila agentúra AKO začiatkom februára a pýtala sa na ochotu očkovať sa „bez“ a „s“ možnosťou využiť Sputnik V. Podľa premiéra by sa v prípade, že by bola k dispozícii ruská vakcína zaočkovalo o 300-tisíc ľudí viac. 

Z prieskumu vyplýva, že ak by bola k dispozícii, určite by sa dalo zaočkovať 50,9 percenta ľudí. Ďalších 23 percent uviedlo, že by sa „asi“ dalo zaočkovať.

Strana Za ľudí tvrdila, že prieskum nie je relevantný, pretože sa ľudí nepýtal na to, či by sa dali zaočkovať neregistrovanou vakcínou.

Vláda nákup Sputnika neschválila

Vláda už o Sputniku rozhodovala 18. februára. Jej nákup neschválila, pretože ho vetovala strana Za ľudí, ktorá je od začiatku proti očkovaniu neregistrovanou vakcínou.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová opakovane hovorila, že pre všetky vakcíny by mal platiť rovnaký proces s tým, že schválenie vakcín zabezpečuje Európska lieková agentúra. Trvá na tom, aby sa očkovalo iba vakcínami, ktoré agentúra registruje.

„Nie je dôvod, aby výrobca vakcíny Sputnik nepožiadal o registráciu v Európskej únii tak ako všetci ostatní výrobcovia a aby práve Slováci boli očkovaní vakcínou pred jej registráciou a hodnotením bezpečnosti a účinnosti.“

Neodporúča to ani šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. „Nehovorím, že ktorákoľvek neregistrovaná vakcína je dobrá alebo zlá. Nevieme to, lebo nemáme žiadne informácie. To je ten rozdiel. Ja neodporúčam používať akúkoľvek neregistrovanú vakcínu bez zhodnotenia jej bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvality. Je jedno, či je čínska, ruská alebo z Nového Zélandu,“ povedala v rozhovore pre Postoj.

Čítajte tiež


Foto: TASR/František Iván

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0