Spoločnosť Spravodlivosť 25. február 2021

Najvyšší správny súd Kolíkovej hrozí, že ju sudcovia potrestajú za jej prístup a na nový súd nepôjdu

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Projekt nového súdu sa môže skončiť fiaskom.

Projekt nového súdu sa môže skončiť fiaskom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Kolíkovej hrozí, že ju sudcovia potrestajú za jej prístup a na nový súd nepôjdu
Ministerka Mária Kolíková. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Dvadsaťtri prihlášok, no väčšina z nich od ľudí, ktorí nie sú sudcami. Takýto je stav výberového konania k štvrtkovému poludniu k obsadzovaniu nového Najvyššieho správneho súdu. Uzávierka prihlášok je do piatka 16.00.

Čo tieto čísla znamenajú?

Predseda Súdnej rady Ján Mazák vypísal výberové konanie na 29 miest sudcov na novom súde. Ten vznikol na základe zmeny ústavy 1. januára, reálne má začať fungovať v auguste.

Riešiť bude okrem správnej agendy (daňové, súťažné právo, dôchodky či kataster) aj volebné veci, ktorými sa doteraz zaoberal Ústavný súd, a tiež bude rozhodovať o disciplinárnych previneniach sudcov, prokurátorov a ďalších právnických profesií.

Vypočutie uchádzačov pred Súdnou radou je naplánované na apríl. Predsedu nového súdu budú voliť 2. marca, jediným kandidátom je šéf žilinského okresného súdu Jaroslav Macek, známy vybudovaním tzv. protischránkového registra.

Otázka týchto dní či hodín však je, komu bude po pravdepodobnom zvolení Macek šéfovať.

Päť minút po dvanástej

Od začiatku debaty o vytvorení nového súdu existuje napätie medzi sudcami správneho kolégia Najvyššieho súdu (ich agenda prechádza na nový súd) a predstavami ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí.

Rezortná šéfka neustúpila požiadavkám týchto sudcov, ktorí mali od začiatku výhrady k spôsobu, ako sa má nový súd obsadzovať. Na ten sa môžu totiž hlásiť aj nesudcovia, stačí, že majú aspoň desaťročnú právnickú prax. Do júla pritom platí, že na prijatie na nový súd postačuje absolvovať výberové konanie, ktoré spočíva v preverení vedomostí a jazykových schopností. Takže od nesudcov sa v prvej fáze nebude vyžadovať justičná skúška, čiže napríklad písanie skúšobných rozsudkov či psychologické testy.

Sudcovia, ktorí rozhodujú na Najvyššom súde prípady správnej agendy, si náročným výberovým konaním prešli viackrát, kým sa dostali na najvyšší stupeň súdnictva. Pred Súdnou radou sa však v apríli môžu ocitnúť na jednej lodi s právnikmi a advokátmi s desaťročnou praxou. Považujú to za nefér.

Ministerke preto viac ráz navrhovali, aby mohli prejsť na nový súd zo zákona, ako to bolo v prípade vzniku tohto súdu v Česku. Neúspešne, Kolíková argumentuje tým, že keď vzniká nový súd, v kontexte potrebnej obnovy dôvery verejnosti v justíciu je potrebné, aby si všetci prešli výberovým konaním.

Na Najvyššom súde je aktuálne 22 sudcov správneho kolégia, až 18 z nich sa obrátilo na predsedu Súdnej rady Jána Mazáka, aby tento spôsob obsadzovania nového súdu napadol na Ústavnom súde ako diskriminačný. Mazák sudcom zatiaľ nevyhovie, argumentuje, že ústavné podanie je zložitý právnický útvar a na jeho prípravu treba istý čas.

Na výzvu 18 sudcov sme sa spýtali jediného kandidáta na šéfa nového súdu. Jaroslav Macek vraví, že aj s týmto listom môže súvisieť doterajší počet prihlášok, keďže mohol niektorých potenciálnych uchádzačov zneistiť. „Ťažko si tiež predstaviť, že sa do výberového konania prihlási a absolvuje ho sudca NS SR, ktorý takéto výberové konanie považuje za ústavne nekonformné,“ uviedol pre denník Postoj.

Podľa aktuálnych informácií Postoja sa spomedzi sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu prihlási zrejme len zopár jednotlivcov. Vzhľadom na výhodné podmienky pre uchádzačov z radov mimo sudcovského stavu možno očakávať, že značná väčšina prihlášok bude práve od právnikov z externého prostredia – čo potvrdzuje aj priebežná informácia z kancelárie Súdnej rady.

Aj v prípade českého Najvyššieho správneho súdu, ktorý má výbornú povesť, sa jeho zloženie dopĺňalo expertmi z ostatných právnických profesií. Jadro však tvorili skúsení sudcovia, ktorí do Brna prešli z vrchných súdov.

Ak by na slovenský Najvyšší správny súd prišlo len minimum sudcov so skúsenosťami v správnej agende, môže to mať vplyv na jeho rozhodovanie. Novým, hoci aj šikovným právnikom bude istý čas trvať, kým sa do novej oblasti dostanú.

Tento fakt si zjavne uvedomujú aj na ministerstve, v utorok zorganizovali online okrúhly stôl k téme nového súdu. A hoci podľa informácií Postoja išlo o vecnú diskusiu, vzhľadom na doterajší priebeh ju možno označiť tak trochu „po funuse“.

Sudcovia majú na ministerku ťažké srdce za prístup, ako k vytvoreniu súdu pristupovala, keď im chýbala diskusia. Kolíková prišla medzi nich s prosbou, aby sa prihlásili, až vo februári, keď bežalo výberové konanie. Možno je teda už neskoro. Alebo nie?

Koľkí prídu?

Ministerstvo na otázku, či pripúšťa úpravu legislatívy, ak sa do piatka neprihlási žiadny alebo len minimálny počet sudcov Najvyššieho súdu, reagovalo, že Súdna rada môže spraviť výberové konanie opakovane. „Zákon nelimituje Súdnu radu tak, že by mala spraviť len jedno výberové konanie, ale môže ich spraviť toľko, koľko ich do konca júla stihne. Je predčasné preto robiť závery len na základe tohto jediného výberového konania,“ uviedol hovorca Peter Bubla.

U ministerky Kolíkovej trvajú na tom, že spôsob vypočutia pred Súdnou radou môže byť dôstojný. „Nikdy nebolo úmyslom pripraviť proces, ktorý by sa mohol javiť ako dehonestujúci a nedôstojný voči sudcom správneho kolégia Najvyššieho súdu SR,“ dodal hovorca.

Medzi sudcami sa však objavuje názor, že ak má byť výberové konanie spôsob, ako sa zbaviť problematických sudcov, nič to nerieši. Prípadný korupčný sudca by totiž aj tak potichu zostal na svojom aktuálnom pôsobisku.

Práve nový súd má riešiť disciplinárne konania voči samotným sudcom. Jeho rýchle obsadzovanie ľuďmi bez sudcovskej skúsenosti môže mať dôsledky na jeho fungovanie.

Najväčšou slabinou sa v tejto chvíli ukazuje skutočnosť, že projekt, ktorý vítali aj samotní sudcovia, nemá deň pred uzávierkou prihlášok ich podporu. Ak to dokáže ministerka Kolíková nejako zachrániť, bude to na úrovni malého zázraku.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0