Blog 24. február 2021

Mladý dospelý bez pomoci

Denisa Považanová
Denisa Považanová
Mladému mužovi s ľahkou duševnou zaostalosťou priznajú invalidný dôchodok a vyplatia niekoľko tisíc Eur, bez toho, aby mu pridelili kurátora. Nepripadá vám to zvláštne?
Mladému mužovi s ľahkou duševnou zaostalosťou priznajú invalidný dôchodok a vyplatia niekoľko tisíc Eur, bez toho, aby mu pridelili kurátora. Nepripadá vám to zvláštne?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Denisa Považanová

Zákony sú niekedy písané príliš zložito, často tak, aby sa dali obchádzať a občas sa stáva, že niektoré zákony neriešia vzniknuté situácie, ba priam vyrábajú problémy.  

Nuž príklady sociálnej praxe sú niekedy veľmi kuriózne. Taký bol aj prípad chlapca z detského domova, ktorý prišiel do útulku hneď ako dovŕšil 18 rokov. Sociálna poradkyňa po niekoľkých rozhovoroch usúdila, že by mal navštíviť psychiatra kvôli možnej diagnóze. Potvrdila sa u neho ľahká duševná zaostalosť  a porucha osobnosti.  Ľahšia duševná zaostalosť (v minulosti ju označoval termín debilita) znamená, že dotyčná osoba má rozsah IQ od 52 do 67 bodov. Takéto deti v škole zaostávajú, ich reč býva narušená, len ťažko a pomaly chápu. Majú zníženú schopnosť myslenia, komunikácie, sociálneho kontaktu, sebestačnosti a nezávislého života, praktických zručností, čítania, počítania a práce.

               Na základe posudkov psychiatra a psychológa mu bol priznaný invalidný dôchodok, čo nie je nič nezvyčajné. Potiaľto je všetko v poriadku. No úrady sa rozhodli vyplatiť tento dôchodok spätne za sedem mesiacov naraz a to priamo tomuto mladému mužovi, ktorého schopnosti sú natoľko znížené, že nedokáže samostatne pracovať, nedokáže dobre počítať a vôbec sa o seba postarať. 

               Z rozprávania viem, že tento chlapec sa ubytoval v hotely s niekoľkými kamarátmi, ktorým všetko platil. Nemusím hovoriť, že peniaze sa rýchlo minuli a dotyčný bol po niekoľkých mesiacoch blaženého života naspäť v útulku. Neostal však sám, pretože jeho invalidný dôchodok je magnet, ktorý mu zabezpečí aspoň na týždeň hojnosť priateľov, potom však musí žobrať.

               Zdá sa vám to nelogické? To preto, že to naozaj logické nie je. Naša legislatíva pozná termín sociálna kuratela plnoletých fyzických osôb. Nachádza sa tam aj takáto veta: Osobitná pozornosť sa pri výkone opatrení sociálnej kurately pre plnoletú fyzickú osobu venuje mladým dospelým (plnoletá fyzická osoba do 25 rokov veku, ktorá má na území Slovenskej republiky obvyklý pobyt).

 Je to presne kategória, do ktorej spadá náš mladý muž. On však nemá žiadneho kurátora, ktorý by spravoval jeho financie, keďže na to sám nie je spôsobilý. A práve on by ho veľmi potreboval. Takéto deti z detských domovov sú ľahko zneužiteľné, kvôli svojej detinskosti a nízkemu vzdelaniu. Stávajú sa hračkou v rukách silnejších, agresívnejších jedincov, ktorí na nich parazitujú. Práve obete  obchodovania s ľuďmi pochádzajú často z radov takýchto detí. Aj keď máme veľa sociálnych poradcov, zamestnancov a terapeutov, nemáme kurátora, ktorý by sa zo zákona mal povinnosť postarať o takýchto ľudí. Mal by im zabezpečiť a zaplatiť ubytovanie a stravu z dôchodku, ktorý dostali a zvyšné peniaze im vyplácať ako vreckové postupne, tak, aby nemuseli žobrať a aby sa predišlo ich zneužívaniu.

               Sociálna poradkyňa v útulku, kde mladý muž býva, nemá právo disponovať jeho peniazmi. Nemôže ho nijako prinútiť, aby si najprv zaplatil ubytovanie a stravu, môže ho k týmto krokom len motivovať. Skúsili ste už motivovať muža s ľahšou duševnou zaostalosťou a poruchou osobnosti, aby svoje peniaze použil tak ako to chcete vy?  Nuž podľa rozprávania skúsených sociálnych poradcov viem, že si to vyžaduje nadľudské úsilie.

               Lenže zákon na takýto prípad nepamätá. Sociálna kuratela sa týka najmä osôb vo výkone trestu a po návrate z výkonu trestu a tiež osôb drogovo závislých. Nuž títo mladí dospelí po odchode z detských domovov prepadajú cez sito zákona a končia často na ulici alebo v pazúroch dravcov.

Darmo buď si lovec alebo si korisť.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0