Video a podcast OSOBNE s Janou Zlatohlávkovou 21. február 2021

Virtuózka Ajna Marosz Na flaute čaruje, svojou hrou chce spopularizovať tento zaznávaný nástroj

Jana Zlatohlávková
Jana Zlatohlávková

Stala sa víťazkou medzinárodnej hudobnej šou Virtuózi, vo svojich 13 rokoch patrí medzi svetovú špičku flautistov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Zlatohlávková

Stala sa víťazkou medzinárodnej hudobnej šou Virtuózi, vo svojich 13 rokoch patrí medzi svetovú špičku flautistov.

Jej hrou bol očarený aj svetoznámy operný spevák Plácido Domingo. Ajna Marosz hrá na zobcovej flaute od svojich 5 rokov a nikdy jej ani nenapadlo, že by tento nástroj vymenila za nejaký iný. „Mrzí ma, že si o flaute mnohí myslia, že sa na nej dá zahrať iba Kohútik jarabý. Chcem svojou hrou zatraktívniť zobcovú flautu v očiach mladých ľudí,“ hovorí v Postoj TV talentovaná Ajna.  

Mala šťastie na učiteľa, ktorý ako jeden z mála podporuje svojich žiakov v tom, aby časom neprestúpili na zdanlivo zaujímavejšie dychové nástroje. Ajna sa od samého začiatku nadchla pre zobcovú flautu a vyhráva jednu súťaž za druhou. Významným medzníkom bola jej minuloročná účasť na prestížnej medzinárodnej súťaži flautistov v Amsterdame. „Keďže som bola najmladšou účastníčkou, ani som neočakávala, že prejdem do ďalšieho kola, ale brala som to ako veľkú skúsenosť. Napokon som postúpila medzi troch najlepších. Keď vyhlasovali výsledky, myslela som, že som tretia, lebo mi prvej odovzdávali diplom. Až po celej ceremónii som vlastne zistila, že som prvá,“ spomína na svoj veľký medzinárodný úspech.

Zahviezdila aj v nedávnej hudobnej šou Virtuózi, ktorá bola veľkou príležitosťou, aby sa jej otvorili dvere na koncertné pódiá aj s nástrojom, ktorému sa stále neprinavrátila noblesa a dôstojnosť z čias baroka a renesancie. Avšak pre opatrenia v súvislosti s pandémiou nebolo – aj napriek ponukám – koncertovanie možné.

Súťažiť sa však dá aj počas korony. „Teraz je to také zábavné. Nacvičím skladby, ktoré sú predpísané, natočím video a môj učiteľ ich posiela na súťaž. Ja viem o dvoch-troch súťažiach, ktoré sa takto uskutočnili. Zrazu mi začali chodiť domov všelijaké diplomy, že som vyhrala. A to môj učiteľ tieto nahrávky posielal na rôzne medzinárodné súťaže, o ktorých ja ani neviem,“ hovorí s úsmevom a netrpezlivo očakáva obdobie, keď už bude môcť aj skutočne zažiť súťažnú atmosféru a koncertovanie.  

Celý rozhovor s Ajnou a jej mamou Diánou Marosz, ktorá hovorí o tom, aké je to mať doma taký talent, si pozrite v tomto videu:

Ak práve nemôžete pozerať video, vypočujte si podcast:

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0