Komentáre a názory 18. február 2021

7 dní v kocke Chcelo by to zmenu kurzu. Alternatívu však nevidieť

Dag Daniš
Dag Daniš

V rubrike 7 dní v kocke komentujeme hlavné témy tyždňa.

V rubrike 7 dní v kocke komentujeme hlavné témy tyždňa.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Chcelo by to zmenu kurzu. Alternatívu však nevidieť

1. Ako ďalej

Slovensko má za sebou celý seriál vynútených testovaní. Lámeme v tom rekordy. No zároveň v posledných týždňoch lámeme rekordy aj v počte obetí koronavírusu (v prepočte na 100-tisíc obyvateľov sme na prvých miestach v celosvetovom meradle).

Je zjavné, že „slovenská cesta“, ktorú si nasilu a tvrdo presadil Matovič – proti výhradám vedcov a partnerov – sa prepadáva.

Diagnostika problému je pomerne jasná. V novej koalícii a vo vláde nefunguje riadenie. Koaličné rady trvajú viac ako šesť hodín. Často bez jasných záverov a rozhodnutí. Na krízových štáboch si ministri a experti posedia aj osem hodín. Rokovania vlády trvali od skorého rána do neskorého večera. Občas niekoľko dní po sebe. Máme tu úmorné maratóny rokovaní, ktoré neprinášajú výsledky.

Jednoducho: mrháme silami a točíme sa v kruhu. Platí to o vláde. A platí to aj o nás – a o kolotoči rýchlotestov, ktoré veľmi nezabrali.

Jadrom problému pritom nie je počet infikovaných. To sa darilo tlmiť. Áno, aj vďaka opakovanému testovaniu, hlavne v ohniskách. Jadro problému je v neprimerane vysokom počte hospitalizovaných. A obetí.

Zo Slovenska je dnes odstrašujúci prípad koronakrízy.

Je pochopiteľné, že čoraz viac ľudí žiada hlavy kompetentných. Niektorí chcú odchod ministra zdravotníctva. Iní výmenu premiéra. 

Ak sa na trendoch nič nezmení, tieto otázky budú čoraz viac naliehavé. 

Najradikálnejším požiadavkám – výmene predsedu vlády – však chýba jedna podstatná vlastnosť. Realistický základ a pomenovanie alternatívy.

Niektoré médiá volajú po výmene premiéra na pôdoryse súčasnej koalície. Pôsobí to logicky. No pri hlbšom pohľade zistíme, že táto cesta je ťažko schodná.

Totiž: OĽaNO bez Matoviča neexistuje. Koniec. Bodka.

Na rovinu povedané: OĽaNO nepatrí medzi strany, ktoré by vedeli dodať dvoch premiérov. Jedného lepšieho než druhého. Navyše, v slovenskej politickej tradícii nemáme ani jeden dobrý príklad výmeny premiéra počas volebného obdobia. Tieto experimenty, ktoré idú proti výsledku volieb a mandátu pre víťaza, prinášali len ďalšie rozťahovanie problému. Nie východisko. Rozhodnutia sa aj tak zvyknú robiť na koaličnej rade, po dohode lídrov strán. Vláda môže fungovať len vtedy, ak odsýpa spolupráca s parlamentnou väčšinou.

Čiže: voči Matovičovi môžeme mať sto výhrad, no nahovárať si, že jeho odchod z vlády by priniesol zlepšenie, by bolo naivné. Aspoň dovtedy, kým nevyslovíme meno nového premiéra za Obyčajných… Oveľa pravdepodobnejšie by bolo skôr to, že výmena premiéra by viedla k novým komplikáciám, zhoršeniu súčasného stavu a kolapsu vlády.

Teda k hrozbe návratu Pellegriniho a oligarchického režimu.

Berme to tak, že nemôžeme mať všetko. Aj vládnu koalíciu, ktorá nie je zaťažená korupčnou minulosťou – a zároveň vládu, ktorá má skúsenosti a príkladný štýl práce.

Matovič si zaslúži kritiku. Prakticky sústavnú. Občas aj ultimáta a tlak na zmenu. No žiadať nemožné – aby OĽaNO ponúklo druhého, lepšieho predsedu vlády – nikam nepovedie.

Ak bude veľmi zle a ak sa prekročia hranice únosnosti, poctivým riešením by mali byť nové voľby s novým mandátom pre víťaza.

Nie nový premiér zo stajne Obyčajných.

2. Odchody

Jeden z tých, ktorí to už nevydržali, je poslanec Miroslav Kollár, pôvodne zo Za ľudí. Tvrdí, že už nedokáže podporovať premiéra, ktorý nezvláda svoju úlohu. Remišová prišla o poslanca.

Koaliční lídri Miroslava Kollára odsudzujú. No nemali by. Nie preto, že odchody zo strany rok po voľbách by boli v poriadku. Skôr preto, že málokto z nich je dnes v pozícii, že by mohol prvý hádzať kameňom.

Remišová (donedávna šéfka Miroslava Kollára) odišla z klubu OĽaNO a od Matoviča. Matovič krátko po štarte kariéry odišiel z poslaneckého klubu SaS a od Sulíka. Krajniak odišiel z Lipšicovej strany a skončil u Borisa Kollára.

Slovenskí politici to, žiaľ, majú v génoch. Sú sťahovaví.

Aj preto tu máme pred každými voľbami celkom nové strany bez akéhokoľvek zázemia a tradície. Dúfajme, že časom sa to zmení a parlament budú tvoriť politicky aj mentálne strany, ktoré preveril čas.

Pokiaľ ide o Miroslava Kollára, za jeho odchodom nie je len chaotická politika vlády počas koronakrízy.

Kollár začínal s Kiskom. Očakával, že kostrou novej vlády bude práve exprezident a jeho partneri z Progresívneho Slovenska. Nakoniec skončil v strane, ktorú riadi Remišová (kandidoval proti nej po odchode Kisku… neúspešne). A v koalícii, ktorej povahu určujú Matovič a Boris Kollár.

Miroslav Kollár bol vlastne mimo koalície už v čase, keď sa rozbiehala.

Teraz to len nahlas vyslovil.

3. Sputnik V

Jednostranná a plochá „debata“ o vakcínach tento týždeň vyletela z dráhy. Do hry vstúpila ruská vakcína Sputnik V.

A zrazu je všetko iné.

Doteraz sme zo všetkých strán počúvali, že vakcíny sú bezpečné, otestované, skontrolované a kto o nich pochybuje, je konšpirátor. Otázniky o nových, geneticky modifikovaných očkovacích látkach išli do kúta.

Je to škoda. Lebo polemika o vakcínach by mala byť otvorená. Platí to hlavne o nových korona vakcínach, ktoré neboli riadne testované a riadne schválené. Jedno aj druhé prešlo len v zrýchlenom konaní, s podmienečným, núdzovým použitím. A bez garancií výrobcov (čo je pochopiteľné, výrobca nevie ručiť za niečo, čo sa krízovo testovalo len pár mesiacov).

Príchodom Sputnika do ringu sa kampaň rozbila a prekreslila. Zrazu počúvame, že s vakcínami sú spojené riziká, je málo dát, neboli dôsledne testované a ľudia by vraj mali mať možnosť výberu…

Opäť tu máme ukážku dvojakého metra.

Nie, milí čitatelia, nechápte to tak, že sa tu chceme zastávať ruských vakcín. Vôbec nie.

Malo by ísť len o to, aby sme s primeranou dávkou kritiky posudzovali všetky vakcíny.

Buď platí, že vakcíny sú napriek krátkemu vývoju a testovaniu bezpečné. Potom by mali byť bezpečné aj tie ruské, ktoré sa od západných veľmi nelíšia (ide o rovnaký výrobný princíp).

Alebo neplatí, že vakcíny sú bezpečné, lebo niektoré (napríklad ruské) môžu mať nedostatky. Potom by sme sa mali pýtať, či pochybnosti nie sú aj pri iných očkovacích látkach, ktoré majú v médiách lepšie, takmer dokonalé PR.

Na celej „diskusii“ o vakcínach je úsmevné, že ju ovládli argumenty ad hominem. Neposudzuje sa vec a riziká s ňou spojené, ale ten, kto ju ponúka. Preto zrazu tie isté ruky, ktoré vášnivo tlieskali vakcínam, pri Sputniku V mierne ovisli. To isté platí o Remišovej a strane Za ľudí, ktorá zablokovala rozhodovanie vlády o ruskej vakcíne. Vecné dôvody by sme asi hľadali márne. Prevažujú politické a geopolitické. A to by malo byť v čase krízy neprijateľné. Ochrana rizikových skupín by predsa mala byť čisto zdravotnícky problém, v ktorom nejde o moc a „sféry vplyvu“. Alebo? 

Na vládnom spore o ruské vakcíny je už teraz pozitívna minimálne jedna vec. Kritické hlasy, ktoré od začiatku volali po dobrovoľnosti očkovania a po možnosti výberu očkovacej látky, budú mať väčšiu váhu. 

4. Suchoba v slučke

Prehľad môžeme zakončiť príjemnou správou. Interpol zadržal podnikateľa Suchobu. Našli ho, ako je zvykom pri zbohatlíkoch, v Dubaji. V meste, kde sa radi zdržiavali aj Makó, Počiatek, Kaliňák…

Zadržanie Suchobu môže výrazne zvýšiť šance vyšetrovateľov pri stíhaní oligarchov z pozadia Smeru, hlavne Jozefa Brhela. Suchoba bol roky jeden z dvorných „vybavovačov“ na Finančnej správe, ktorú mal spravovať Brhel.

Ak sa Suchoba vydá podobnou cestou ako Makó, teda cestou úplnej spolupráce s vyšetrovateľmi, v sieti vyšetrovateľov môžu skončiť aj ďalší silní hráči vrátane najvyššie postavených, ktorí kryli biznis podvodníkov s DPH. Suchoba bol v hierarchii pomerne vysoko. No nie tak vysoko, aby si nemohol uľahčiť podmienky stíhania bohatými spomienkami na svojich šéfov.

Ak bude stíhanie oligarchov úspešné, bude to mať aj priame politické dôsledky.

Vláda starého biznis-režimu sa v takom prípade nevráti. Nie preto, že by Pellegrini zakopol.

Bude to nemožné iba preto, že zakladatelia „nového politického projektu“ nebudú pri kormidle, ale v base.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0