Kultúra Film 28. január 2021

Televízne tipy Severské krimi, dokumenty aj filmové festivaly

Lenka Brichtová
Lenka Brichtová

Čo sa oplatí vidieť na televíznych obrazovkách tento týždeň? Tu je výber Postoja.

Čo sa oplatí vidieť na televíznych obrazovkách tento týždeň? Tu je výber Postoja.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lenka Brichtová

Severské krimi, dokumenty aj filmové festivaly
Snímka z maďarského filmu Valan. Zdroj: port.hu

Dnes o 16:35 na AMC môžete začať romantickou drámou Farebný závoj (The Painted Veil) v hlavnej úlohe s Naomi Wattsovou a Edwardom Nortonom.

Kitty je povrchná a znudená mladá žena, ktorá sa z trucu rozhodne vydať za seriózneho doktora Waltera, s ktorým ju nič nespája. Odchádzajú spolu do Šanghaja, kde si Kitty čoskoro nájde milenca. Walter jej neveru odhalí a prinúti ju nasledovať ho do odľahlej čínskej dediny, kde zúri cholera. Kitty, zradená svojím milencom, sa rozhodne nasledovať manžela a zároveň čeliť hrozbe nákazy a možnej smrti. Podarí sa manželom v ťažkých podmienkach nájsť k sebe opäť cestu a obnoviť vzájomnú dôveru?

Film vznikol podľa úspešného románu W. Somerseta Maughama. Zároveň je remakom rovnomenného filmu Richarda Boleslawskiho z roku 1934. Ústrednú dvojicu v ňom stvárnili Greta Garbo a Herbert Marshall. Film má na svojom konte Zlatý glóbus pre Alexandra Desplata za najlepšiu filmovú hudbu.

Štvrtkový večer pokračuje o 20:15 na Joj Cinema filmom Mlčanie (Silence).

Dej sa odohráva v Japonsku, ktoré je v polovici 17. storočia úplne odstrihnuté od kontaktu so západným svetom. Kresťanstvo je postavené mimo zákona a veriaci musia svoju vieru skrývať. Dvaja jezuiti z Portugalska, otec Rodrigues a otec Garupe, sa vydajú hľadať svojho učiteľa, otca Ferreiru, ktorý sa údajne zriekol viery. V krajine, kde sú kresťania prenasledovaní a brutálne mučení, čaká na mladých kňazov skúška viery a vytrvalosti, na ktorú možno nie sú pripravení.  

Jednotka zakončí dnešný večer o 23:00 snímkou Brexit z roku 2019.

Film sa venuje aktuálnej dráme zo zákulisia kampane referenda o brexite. Dejová línia sleduje túto kampaň z pohľadu stratégov z oboch táborov. V čase, keď sa do popredia spravodajského záujmu dostávajú odhalenia o zneužívaní osobných dát i škodlivom vplyve tzv. „fake news“ či cielených reklám na sociálnych sieťach, snímka skúma, ako moderné techniky kampaní riadené dátami prispeli k jednému z najmenej očakávaných a tiež najkontroverznejších rozhodnutí v modernej politickej histórii.

Piatok večer o 22:10 prinesie Joj Cinema na obrazovky filmovú adaptáciu úspešného románu Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol.

Allan Karlsson má 100 rokov. V domove dôchodcov, kde žije, chystajú veľkú narodeninovú oslavu. Starček má však iné plány a rozhodne sa pre útek. Zhodou náhod sa mu do rúk dostane kufor plný peňazí. V pätách má gang zločincov a pátrajú po ňom aj policajti na čele s neschopným komisárom. S podobnými vecami však už má Allan bohaté skúsenosti. Nechtiac bol totiž aktérom mnohých dôležitých udalostí 20. storočia.

Sobotný večer prinesie na Joj Plus závan napätia v snímke Hora medzi nami (The Mountain Between Us), kde budú o život v zasneženej pustatine bojovať Kate Winslet a Idris Elba. 

Alex je fotoreportérka, ktorá sa ponáhľa na vlastnú svadbu. Všetky lety sú však pre búrku pozastavené. Stretáva sa s Benom, lekárom ponáhľajúcim sa na dôležitú operáciu. Spolu nájdu pilota malého lietadla, ktorý je ochotný vzlietnuť. Počas letu však dostane mŕtvicu a lietadlo sa zrúti. Dvaja cudzinci sa tak ocitnú uprostred zasnežených hôr bez nádeje na záchranu.

V extrémnych podmienkach nemajú inú šancu prežiť, než vytvoriť medzi sebou silné puto. V zápase o holý život k sebe začnú hľadať cestu a prehodnocujú vlastnú minulosť. Podľahnú nakoniec svojim zraneniam alebo, naopak, uveria v silu lásky a dôvery? A ak prežijú, dokážu sa vrátiť späť k svojmu predchádzajúcemu životu?

Na Severe ešte zostaneme, pretože v nedeľu o 20:35 televízia Joj uvedie filmovú adaptáciu Snehuliak (The Snowman) od populárneho autora severskej krimi.

Harry Hole (Michael Fassbender) vyšetruje zločiny v nórskej metropole. Na jednej strane je to výnimočne dobrý detektív, no na druhej strane nezodpovedný alkoholik. Jediné, čo po rozchode stojí medzi ním a pitím, je prípad, ktorý by ho priviedol na iné myšlienky. Ide o smrť ženy, ktorá zmizla uprostred noci zo svojho domu a bola nájdená brutálne zavraždená. Snehuliak, ktorý na mieste činu zostal ako jediné vodidlo, naznačuje, že páchateľ sa chce hrať. A že ho to baví čím ďalej tým viac. Autorom románovej predlohy je nórsky hudobník a spisovateľ Jo Nesbø. 

Dokumenty

Vo štvrtok a piatok si na Spektre budete môcť o 22:00 pozrieť dvojdielny dokument s názvom Hitler a jeho ľud. S pomocou archívnych záberov zo súkromných filmoték dokument zoznamuje divákov so životom v nacistickom Nemecku medzi rokmi 1933 až 1945. Ide o intímny a výrečný obraz zo života Nemcov žijúcich počas Hitlerovho režimu. 

V sobotu o 22:05 Spektrum tentoraz prinesie dokumentárny seriál o živote Kennedyovcov. Divákovi umožní nahliadnuť do spletitého klbka rodinných vzťahov, ktoré na obrazovkách rozplietajú historici, ale aj rodinní príslušníci. 

V nedeľu o 22:00 Tv Lux uvedie dokument o Mendelovi – otcovi genetiky. Ide o jeho životopisný portrét, ktorý obsahuje aj sofistikované presahy do súčasnosti.

HBO GO

Streamovacia služba HBO pred niekoľkými dňami priniesla gangsterskú kriminálku Temná tvár Brooklynu (Motherless Brooklyn) s hviezdnym obsadením.

Mladý súkromný detektív Lionel Essrog (Edward Norton, ktorý je zároveň režisérom a autorom scenára) s prenikavým myslením, fenomenálnou pamäťou, no zároveň trpiaci Tourettovým syndrómom (neurologickým ochorením prejavujúcim sa stereotypnými motorickými či vokálnymi tikmi) sa snaží vypátrať vrahov svojho mentora Franka Minnu (Bruce Willis).

Napriek tomu, že v rukách má len niekoľko zdanlivo nesúvisiacich indícií, postupne sa mu podarí odkryť mocensko-korupčnú štruktúru, ktorá vedie až k sivej eminencii newyorskej radnice Mosesovi Randolphovi (Alec Baldwin). A popri tom, samozrejme, odhaliť vrahov. Príjemnou súčasťou deja zasadeného do drsnej brooklynskej reality 50. rokov minulého storočia sú pôsobivé jazzové sekvencie z harlemských nočných klubov a mäkký pohľad černošskej občianskej aktivistky Laury Roseovej.

Ďalším zaujímavým kúskom je maďarská kriminálna dráma z roku 2019 s názvom Valan.

Péter, policajt z veľkomesta, pátra v Brašove po gangu, ktorý obchoduje s ľuďmi. Svoj život zasvätil hľadaniu nezvestných žien. V každom dievčati, ktoré zachráni, vidí svoju sestru Juli. Tá zmizla pred vyše dvadsiatimi rokmi z ich rodného mesta Valan uprostred chaosu vyvolaného rumunskou revolúciou. Péter je nútený vrátiť sa do transylvánskeho baníckeho mesta po tom, čo je informovaný, že telo jeho sestry bolo nájdené medzi borovicami na zasneženom kopci. Následné vyšetrovanie ho núti čeliť nielen vysokej kriminalite v danej oblasti, ale taktiež ho vrhá späť do labyrintu minulosti, kde musí bojovať aj s vlastnými démonmi.

Divadlo a opera

V piatok o ôsmej večer sa môžete virtuálne ocitnúť v hľadisku Slovenského národného divadla a vychutnať si javiskovú verziu kultového filmu slávneho švédskeho režiséra Ingmara Bergmana s názvom Fanny a Alexander

Ide o veľkú rodinnú ságu nazeranú očami dvoch detských hrdinov – brata a sestry. Svet divadla s jeho slobodou, otvorenosťou, idealizmom a vášňou je konfrontovaný s askézou, mystikou a prísnymi pravidlami. Pragmatizmus kontra fantázia. Askéza kontra tolerancia. Autor vytvára pred našimi očami veľké plátno rôznych príbehov, ktoré nám majú pomôcť lepšie pochopiť samých seba. 

V nedeľu o siedmej večer Štátna opera uvedie online prenos opery Maria Stuarda.

Vznikla na libreto Giuseppeho Bardariho, ktorý ho vytvoril na základe Schillerovej hry Maria Stuart z roku 1800. Opera je jedným z diel, v ktorých sa Donizetti zaoberá obdobím vlády Tudorovcov v Anglicku. Príbeh je voľne založený na živote Márie Stuartovej a jej sesternice kráľovej Alžbety I. V polovici 16. storočia sa viedli v Európe veľké náboženské konflikty a vojny.

V Anglicku, ktoré je dnes ponímané ako tradične protestantské, prebiehalo len postupné hľadanie a ustaľovanie smerovania krajiny – či už vo veciach novej vierouky, alebo vzťahu cirkvi k štátnej moci. Toto obdobie bolo zaujímavé pôsobením dvoch významných a vplyvných žien – Alžbety z protestantského rodu Tudorovcov, anglickej kráľovnej, a jej príbuznej Márie Stuartovej, kráľovnej Škótska, vyznávajúcej katolícku vieru.                      

Filmové festivaly

Poľským filmom Ida odštartovali včera na Slovensku filmové dni Lux Film Days.

Prehliadka najlepších európskych filmov nominovaných na prestížnu Filmovú cenu LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament, sa koná prvýkrát online. Potrvá do 30. januára na platforme Kino doma. Dnes sa diváci môžu tešiť na celovečerný debut Mustang tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej, ktorý rozpráva o sestrách vyrastajúcich na dedine na tureckom severozápade.

Na piatok usporiadatelia pripravili poľskú kroniku Posledná rodina. Sobotňajší podvečer prinesie animovaný film pre celú rodinu Môj život Cuketky. Podujatie ukončí v sobotu večer snímka talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej Šťastný Lazzaro, ktorá je poctou klasickým magicko-realistickým filmom.

Lux Film Days organizuje Kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a kanceláriou Kreatívna Európa Media. Nulové vstupenky sú k dispozícii na stránkach partnerských kín projektu Kino doma.

Siedmy ročník prehliadky severských filmov Scandi 2021 prinesie v čase od 25. 1. do 30. 1. divákom v online priestore viaceré horúce témy a filmové novinky. Celý program aj bližšie informácie si môžete pozrieť na ich webovej stránke. 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0