Svet kresťanstva Cirkev 29. január 2021

Pápež v Iraku Chaldejský patriarcha pripravuje návštevu Svätého Otca s vládou aj moslimami

Ján Krupa
Ján Krupa

Pápež František by sa mal stretnúť aj so šiitskym duchovným vodcom, veľkým ajatolláhom Álim al-Sistáním.

Pápež František by sa mal stretnúť aj so šiitskym duchovným vodcom, veľkým ajatolláhom Álim al-Sistáním.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Krupa

Chaldejský patriarcha pripravuje návštevu Svätého Otca s vládou aj moslimami
Chaldejský patriarcha Mar Louis Raphael Sako. Foto - TASR/AP

Chaldejský patriarcha a kardinál Mar Louis Raphael Sako pozval svojich veriacich, aby vzhľadom na neutíchajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 prežili Ninivský pôst v duchu pokánia a solidarity.

Vo svojom posolstve najvyšší cirkevný predstaviteľ najpočetnejšej katolíckej komunity v Iraku poukázal aj na pôvod tejto tradície.

Ninivský pôst pripomína nielen starozákonného proroka Jonáša, ktorý podľa biblického podania strávil tri dni a tri noci v bruchu veľryby, ale odkazuje aj na vážny mor, ktorý v 6. storočí zasiahol severoiracké mesto Ninive a región Mezopotámie a vyžiadal si tisíce obetí.

V tej dobe katholikos Ezekiel (570 – 581) vyzval veriacich, aby sa tri dni a tri noci postili a modlili za to, aby sa skončila epidémia.

Chaldejský patriarcha Sako apeloval na svojich veriacich, aby napodobnili kresťanov zo 6. storočia a premenili „bolestnú skúsenosť s pandémiou koronavírusu“ na „príležitosť pre milosť a dobrotu“. Zároveň vyzval k modlitbe za návrat mieru, bezpečnosti a stability v Iraku a regióne.

V tomto roku Chaldejská cirkev absolvovala Ninivský pôst v dňoch od 25. do 27. januára. Počas tohto trojdnia praktizujúci veriaci nekonzumovali potraviny živočíšneho pôvodu.

Pápežská návšteva zatiaľ v pôvodnom termíne

Z iniciatívy patriarchu Saka sa chaldejskí veriaci, počnúc 17. januárom, každú nedeľu modlia za „zdravotné a bezpečnostné podmienky“ v krajine, aby pápež František „skutočne mohol absolvovať očakávanú návštevu“ a aby sa mu podaril zámer „podporiť dialóg a bratské zmierenie, posilniť dôveru, upevniť hodnoty mieru a potvrdiť ľudskú dôstojnosť, najmä pre ľudí v Iraku, ktorí boli svedkami bolestivých udalostí“.

Pápeža Františka pozvala do Iraku tamojšia vláda a katolícka cirkev. Svätý Otec zatiaľ neupustil od plánu pricestovať do Iraku začiatkom marca. Tlačové stredisko úrad Svätej Stolice už rozposlalo podklady pre akreditáciu novinárov, ktorí by chceli sprevádzať pápeža počas jeho cesty po Iraku od 5. do 8. marca. Každý novinár musí byť zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19.  


Šiitský duchovný vodca, veľký ajatolláh Áli al-Sistání na pouličných plagátoch v Iraku. Foto - TASR/AP

V rozhovore pre taliansku katolícku tlačovú agentúru SIR Mar Louis Raphael Sako potvrdil, že „prípravy napredujú“. Spolupráca s vládnymi orgánmi je optimálna. Prednedávnom sa stretol s delegáciou šiitského duchovného a politika Muqtadu al-Sadra, potom so zástupcami Národnej komisie pre ľudské práva a s predstaviteľmi Irackej rady pre mier a solidaritu. Všetky tieto stretnutia slúžili príprave vytúženej pápežskej návštevy.

So stretnutím s Muqtadom al-Sadrom bol Mar Louis Raphael Sako obzvlášť spokojný, lebo tento šiitsky klerik a politik zostavil výbor, ktorý zhromažďuje dokumenty a záznamy o nehnuteľnostiach a pozemkoch, ktoré boli nezákonne odňaté ich kresťanským vlastníkom.

Na stretnutí s predstaviteľmi Národnej komisie pre ľudské práva patriarcha Sako zdôraznil, že je potrebné brániť tieto práva pre všetkých Iračanov, aj pre kresťanov medzi nimi. To však bude možné až vtedy, keď v Iraku bude demokratický a sekulárny štát, ktorý nie je viazaný žiadnou náboženskou ideológiou a súčasne zaručuje svojím občanom slobodu vyznania.

V Abú Zabí 4. februára 2019 podpísaný Dokument o ľudskom bratstve pre mier a spolužitie vo svete a najnovšia encyklika pápeža Františka Fratelli tutti predostierajú cestu pre budúcnosť Iraku, myslí si kardinál Sako.

Etapy pápežskej návštevy sú stanovené

Pápež František navštívi Bagdad, ktorý sa nedávno opäť stal centrom masívnych samovražedných atentátov, ktoré si vyžiadali desiatky obetí, rodisko Abraháma Ur, hlavné mesto autonómneho kurdského regiónu Erbil, Mósul a Karakoš na Ninivskej planine, tradičnú baštu kresťanov.

Kardinál Sako naznačil úvahy o návšteve pápeža v Nadžafe, posvätnom meste šiitov, a o stretnutí s ich duchovným vodcom veľkým ajatolláhom Álim al-Sistáním.

Chaldejskému patriarchovi leží na srdci zvlášť stretnutie pápeža s katolíckym duchovenstvom v sýrsko-katolíckej mariánskej katedrále v Bagdade, naplánované na 5. marca.

Spomenutá katedrála bola 31. októbra 2010 terčom islamistického teroristického útoku, pri ktorom zahynulo 48 kresťanov rôzneho veku (vrátane dvoch kňazov pri oltári). Diecézna fáza procesu blahorečenia týchto mučeníkov bola ukončená 31. októbra 2019 v Bagdade.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0