Politika Koronakríza 18. január 2021

Celoplošné testovanie Matovičov plán, Sulíkov ústup a Remišovej revolta

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Prečo sa Matovičovi postavila aj Veronika Remišová a na rozdiel od Sulíka vydržala do konca.

Prečo sa Matovičovi postavila aj Veronika Remišová a na rozdiel od Sulíka vydržala do konca.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Matovičov plán, Sulíkov ústup a Remišovej revolta
Foto: TASR/Jakub Kotian

Vláda sa nakoniec včera dohodla na pláne celoplošného testovania, ktoré sa začína dnes a bude trvať do 26. januára. Potvrdenie o negatívnom teste bude následne podmienkou na cestu do práce či do prírody. Od 29. januára sa podľa výsledkov testovania okresy na Slovensku rozdelia na dve polovice a v tej horšej prebehne druhé kolo. Vláda sľubuje, že po uskutočnení tejto operácie by sa začiatkom februára mohli vrátiť deti do škôl.

Včerajšiemu rozhodnutiu vlády predchádzala pomerne dramatická koaličná zápletka. Premiér Matovič vstúpil do nového roku s odhodlaním presadiť celoplošné testovanie podobné tomu, ktoré sa uskutočnilo v novembri. Pre tento krok chcel získať podporu celej koalície, hnutím Sme rodina a stranou Za ľudí si bol istý a veril si, že k súhlasu nakoniec dotlačí aj SaS.

Po ťahu so zverejnením nahrávky z vlády, na ktorej sa v pondelok minulý týždeň ministri o plošnom testovaní bavili a premiér ju následne prezentoval ako dôkaz vierolomnosti Richarda Sulíka, sa Igor Matovič cítil na koni. Vychádzal z toho, že ak by aj Sulík necúvol, aspoň sa mu ho podarilo dostatočne znemožniť.

Pripomeňme, že Sulík svoje slová z nahrávky, ktoré vyznievali ako súhlas s celoplošným testovaním, vysvetľoval ako ním spôsobené nedorozumenie. Zároveň potvrdil, že jeho strana súhlasí iba s testovaním v najviac zasiahnutých okresoch.

Problém pre Matoviča nastal, keď zistil, že prekážkou jeho plánu tentokrát nebude iba Sulík. Ešte pred štvrtkovým zasadnutím vlády mu v rámci internej komunikácie poslala odkaz aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Podobne ako Sulík odmietla celoplošné testovanie a navrhla testovať len v najhorších okresoch.

Čo však bolo pre Igora Matoviča ešte horšie, svoj nesúhlas s jeho plánom mu pred týmto zasadnutím vlády prišiel povedať aj šéf Sme rodina Boris Kollár. Preto muselo byť rokovanie vlády z „organizačných dôvodov“ presunuté. Premiér následne niekoľko hodín rokoval s Borisom Kollárom a nejako sa dohodli. S tým, že Sme rodina celoplošné testovanie blokovať nebude. SaS a Za ľudí však stále trvali na svojom.

Matovič uspel v tom, že celoplošné testovanie nakoniec bude. Ustúpiť však musel zo svojej pôvodnej predstavy, že sa podobne ako v novembri uskutoční počas jedného víkendu.Zdieľať

Keď sa ministri zišli v piatok, na stole boli dva varianty riešenia situácie. Buď celoplošné testovanie, alebo pritvrdenie doterajšieho lockdownu. Napríklad tak, že negatívny test by kvôli vychádzkam mimo domova potrebovali aj 11-ročné deti. Ministri zo SaS a Za ľudí takúto voľbu odmietli a rokovanie bolo veľmi búrlivé. Trvalo nakoniec celý víkend, kým kabinet dospel k rozhodnutiu.

Matovič uspel v tom, že celoplošné testovanie nakoniec bude. Ustúpiť však musel zo svojej pôvodnej predstavy, že sa – podobne ako v novembri – uskutoční počas jedného víkendu.

Zaujímavým vyústením politickej bitky o celoplošné testovanie je, že ministri SaS s rozhodnutím vlády nakoniec súhlasili a nepodporila ho iba Veronika Remišová. Jej stranícka kolegyňa, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, sa na zasadnutí vlády nezúčastnila.

Za postojom Sulíkovej strany sú podľa kuloárnych informácií dva dôvody. Prvým je, že Matovič na SaS, ktorá má politickú zodpovednosť za školstvo, tlačil kvôli otváraniu škôl. S tým, že bez plošného testovania nebudú môcť deti ani vo februári ísť do školy.

V SaS si zároveň začínajú uvedomovať, že isté vymedzovanie sa voči premiérovi je pre nich síce prínosné, ale zničujúci konflikt s Matovičom im môže uškodiť. To si žiada niekoľko viet na vysvetlenie.

Podľa informácií z prostredia koalície bol Igor Matovič po Vianociach už rozhodnutý Richarda Sulíka z vlády odvolať. Nakoniec sa však rozhodol zmeniť taktiku. Z prieskumov, ktoré má OĽaNO k dispozícii, začalo byť totiž zrejmé, že prezentovanie Sulíka ako sabotéra, odľuda a hazardéra s ľudskými životmi funguje a môže stláčať preferencie SaS nadol.

Preto Matovič túto rétoriku ešte vystupňoval a zároveň prestal hovoriť o odchode Sulíka z vlády. Riziko takéhoto dosahu sporu Matovič – Sulík na popularitu strany vidia aj v SaS. To je tiež jedným z dôvodov, prečo vo finále Matovičov plán celoplošného testovania neodmietli a uspokojili sa s presadením niektorých svojich návrhov, ktoré sa týkali najmä testovania vo firmách. 

Niečo politicky vyťažiť z odporu voči Matovičovej testovacej taktike sa tak teraz bude snažiť strana Za ľudí. V tomto prípade sa však dá očakávať skôr symbolická revolta, pri ktorej sa veľmi iskriť nebude.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0