Aktuálne 17. január 2021

Celoplošné testovanie Začne sa už v pondelok, trvať bude 9 dní. Zákaz vychádzania predĺžili do 7.2.

TASR Adam Takáč
TASR Adam Takáč

Pri ceste do práce alebo prírody bude od 27. januára potrebný negatívny test. Od 8. februára by sa mal spustiť covid automat.

Pri ceste do práce alebo prírody bude od 27. januára potrebný negatívny test. Od 8. februára by sa mal spustiť covid automat.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Adam Takáč

Začne sa už v pondelok, trvať bude 9 dní. Zákaz vychádzania predĺžili do 7.2.
Igor Matovič počas tlačovky. Foto - TASR/Jakub Kotian

Vláda sa po takmer týždni rokovaní dohodla na podobe masívneho testovania Slovenska. Má ísť o celoslovenský skríning, ktorým sa vyselektujú lepšie a horšie okresy.

Tam, kde bude situácia zlá, budú musieť ísť ľudia na testovanie znova, aby dostali výnimku zo zákazu vychádzania. Ten sa oficiálne predlžuje do 7. februára.

Kto v najbližších dňoch absolvuje PCR alebo antigénový test s negatívnym výsledkom, bude mať výnimku zo zákazu od 27. januára. Test s negatívnym výsledkom teda platí až od tohto dátumu, hoci mohol byť vykonaný už skôr. Využiť výnimku bude možné pri ceste do práce alebo prírody. Platiť to bude pre ľudí od 15 do 65 rokov.

Občania budú môcť využívať na testovanie mobilné odberné miesta. Testovacie časy by sa v nich mohli predĺžiť. „Prosíme o pomoc samosprávy, ktorým finančne i materiálne pomôžeme, dodáme testy, aby zabezpečili možnosť svojim obyvateľom sa dať otestovať,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Uistil, že testov je dostatok. Nakúpených je 5,2 milióna testov a minister hospodárstva Richard Sulík podľa Krajčího avizoval, že je schopný zaobstarať ďalších päť miliónov.

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali koronavírus a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku majú mať ťažko zdravotne postihnutí.

Od 8. februára sa zapne covid automat

Minister zdravotníctva 29. januára zhodnotí situáciu po testovaní a Slovensko sa rozdelí na 37 „horších“ a 36 „lepších“ okresov. V horších sa testovanie zopakuje a obyvatelia budú na výnimku zo zákazu vychádzania potrebovať nový negatívny test.

„Tie okresy, ktoré na tom budú lepšie, sa od 3. februára vrátia akoby do stavu, ktorý je v súčasnosti,“ povedal. Zároveň dodal, že testovanie v kombinácii s ďalším pozitívnym efektom zákazu vychádzania upraví epidemiologické podmienky tak, že od 1. februára už bude možné uvoľňovať opatrenia vrátane otvárania škôl.

Vláda chce, aby sa od 8. februára zapol covid automat. Momentálne je celé Slovensko v najkritickejšej čiernej fáze. Ak by sa situácia po pretestovaní zlepšila, v regiónoch, ktoré prejdú do bordovej fázy, sa môžu otvoriť škôlky a prvý stupeň základných škôl.

Žiaci druhého stupňa a stredoškoláci by na návrat do školy potrebovali negatívny test.

Zmena oproti jesennému testovaniu bude podľa ministra práce Milana Krajniaka v tom, že ľudia majú teraz deväť dní a môžu si vybrať miesto, kde absolvujú test. Hovorí, že zároveň sa každý okres bude vedieť zariadiť podľa toho, na základe akých kritérií má fungovať. „Verím, že na Veľkú noc budeme môcť stráviť čas s blízkymi,“ dodal.

Remišová návrh nepodporila, SaS je spokojná

Igor Matovič tvrdí, že návrh kontinuálneho skríningu obyvateľstva podporili na vláde všetci ministri okrem predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej. Zástupcovia strán Za ľudí a SaS sa na tlačovke, kde premiér predstavoval plán testovania, neobjavili. Prítomný bol okrem Matoviča a Krajčího iba Milan Krajniak zo Sme rodina.

Śéfka strany Za ľudí Veronika Remišová na Facebooku reagovala, že jej názor na plošné testovanie je iný, no nejde tu o politický spor, ale rozdielne názory na najlepšie riešenie. „V strane Za ľudí po diskusii s odborníkmi a lekármi zastávame názor, že testovanie je potrebné a účinné, no v najpostihnutejších regiónoch Slovenska, ktorých dnes nie je málo,“ uviedla Remišová.

Líder SaS Richard Sulík na sociálnej sieti napísal, že návrhy jeho strany v rámci možností prešli. „Viem, že nie všetci budú spokojní. K dokonalosti sme ďaleko. Ale pracujeme s tým, čo máme a robíme, ako najlepšie vieme.“

Premiér na tlačovke v spojení s plánom pretestovania predstavil projekt s názvom Zachráňme spolu životy, ktorého ciele sú znížiť počet úmrtí, záťaž na nemocnice, minimalizovať chorých, urýchliť návrat detí do škôl, minimalizovať ekonomické straty, získať prehľad o situácii v okresoch, nárazovo otestovať firmy a pomôcť rýchlejšie prejsť okresom na covid automat.
 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0