Aktuálne 17. január 2021

Koronakríza V komunikácii a riadení pandémie nenastal posun k lepšiemu, hovorí prezidentka

TASR Postoj
TASR Postoj

V súčasnej situácii nemôže podľa Zuzany Čaputovej dochádzať k sporom vnútri vlády, akých je verejnosť svedkom. 

V súčasnej situácii nemôže podľa Zuzany Čaputovej dochádzať k sporom vnútri vlády, akých je verejnosť svedkom. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

V komunikácii a riadení pandémie nenastal posun k lepšiemu, hovorí prezidentka
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto - TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že v komunikácii a manažovaní pandémie zo strany vlády neprišlo k pozitívnemu posunu. Priznala to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Čaputová zdôraznila, že vláda urobila aj dobré kroky, ukazuje sa však, že v niektorých prípadoch mala byť iniciatívnejšia a, naopak, niektoré opatrenia mala zvážiť. V tejto súvislosti Čaputová poukázala na to, že pri riešení medicínskeho problému, ktorý predstavuje pandémia, musia byť oveľa viac vypočutí odborníci.

Zdôrazňuje aj ich argumentáciu, ktorá sa týka celoplošného testovania. Doplnila, že ona sama nie je a nikdy nebola proti testovaniu, musí mať však zmysel. „Bavme sa o tom, aká je najefektívnejšia forma, ktorá prináša najmenej rizík. Nie som ani proti testovaniu tam, kde je najväčší problém. Musí to však byť samostatný nástroj v danom čase a na danom mieste,“ zdôraznila pri nahrávaní relácie v piatok .

Keďže v tom čase nebolo známe rozhodnutie vlády o spôsobe a podobe testovania, nemohla sa k tomu vyjadriť. Zopakovala však, že odôvodnené testovania podporuje, malo by to byť však len jedným prvkom pri opatreniach znižujúcich šírenie nákazy.

„Ukazuje sa to podľa skúseností všade vo svete, že efektívne je prepojenie viacerých opatrení a krokov,“ upozornila. Fixácia premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na celoplošné testovanie môže byť podľa nej problematická.

Zdôraznila, že zároveň v súčasnej situácii nemôže dochádzať k sporom vnútri vlády, akých je verejnosť svedkom. „Predstavme si ľudí, ktorí musia ostať doma, nemôžu vykonávať svoju prácu v dôsledku pandémie, umierajú im blízki na Covid-19, a pritom vidia takéto spory. Rozumiem ich nahnevanosti a frustrovanosti,“ upozornila.

Niektoré odkomunikované vyjadrenia v spore medzi predsedom vlády a vicepremiérom Richardom Sulíkom (SaS) vníma ako „mrazivé“. „Keď som počula slová o zodpovednosti za 4300 obetí, to sú také vážne slová, že musia byť okamžite sebareflektované alebo dementované,“ upozornila.

Na otázku, či by mohla byť mediátorkou v tomto spore, reagovala tým, že si nemyslí, že požíva u niektorých členov vlády a premiéra takú dôveru, aby sa tak mohlo stať.

Očkovanie treba nastaviť tak, aby ani kvapka nevyšla nazmar

Hlavu štátu zarmútili najmä medializované správy o tom, že niektoré očkovacie dávky sa museli znehodnotiť. „To považujem za neuveriteľné. Manažment musí byť taký, aby ani kvapka nevyšla nazmar,“ zdôraznila Čaputová, ktorá apeluje na čo najrýchlejšie očkovanie tých, ktorí vakcínu najviac potrebujú. Cení si preto aj vykonané zmeny v očkovacom pláne. Informovala v tejto súvislosti, že hoci pracovníci Prezidentského paláca sú súčasťou kritickej infraštruktúry, nebudú očkovaní skôr ako najohrozenejšie skupiny.

Vyjadrila sa aj k doterajšej pomoci štátu pri zmierňovaní negatívnych ekonomických dosahov pandémie. Zdôraznila, že vláda urobila doteraz v rámci finančnej pomoci veľa dobrých krokov, spomenula napríklad možnosť odloženia splátok alebo kurzarbeit. „Zdá sa, že oblasťou a skupinou osôb, ktorá ostáva neuspokojená, sú zamestnanci v kultúre, budem o tom hovoriť s pani ministerkou,“ dodala prezidentka.

Verí, že sanáciu krajiny po koronakríze umožní aj plán obnovy, jeho návrh vníma pozitívne. „Myslím si, že je dobrý, dostali sa tam tie najdôležitejšie témy a oblasti, ktoré krajina potrebuje obnoviť a zreštaurovať," povedala. „Je to veľká príležitosť, zároveň veľa peňazí, takže bude potrebné nielen nastaviť dobrý plán, ale aj mechanizmy využitia prostriedkov,“ zdôraznila.

Čaputová ocenila doterajšie kroky kabinetu v boji s korupciou a pri očiste justície, a to nielen v rovine posunu vo vyšetrovaní individuálnych pochybení, ale aj v rámci koncepčných legislatívnych a organizačných zmien. V prípade reorganizácie súdov a navrhovanej súdnej mapy vníma kritický hlas časti sudcov, preto vyzdvihuje, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) predĺžila pripomienkové konanie, aby sa podnetmi zaoberala.

Kolíkovú ocenila aj za prístup v neľahkej situácii, ktorá je spojená s kauzou smrti exprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, pozitívne hodnotí zriadenie a zloženie komisie, ktorá má prešetriť prípad.

Poukázala tiež na to, že Kolíková v prípade tlaku na jej abdikáciu preukázala pripravenosť vyvodiť politickú zodpovednosť, ak vyšetrovanie preukáže pochybenia v oblasti jej právomocí. O celej záležitosti sa však z úrovne vlády malo podľa prezidentky komunikovať „trochu lepšie“, vláde vyčíta, že Kolíkovú nechala v komunikácii osamotenú, podľa Čaputovej mali byť na mieste aj iní ministri, ktorých sa to rezortne týka.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0