Blog 14. január 2021

Akým prínosom pre spoločnosť môže byť slobodný bezdetný človek?

Renáta Ocilková
Renáta Ocilková
Zomrela Mária. Mária Guregová. O 30 rokov staršia, a predsa blízka priateľka. Jej vek iba zvýrazňoval jej múdrosť a váhu jej postojov. Nikdy nebol dôvodom na odstup. Práve naopak. Bol dôvodom na dôverné priateľstvo.
Zomrela Mária. Mária Guregová. O 30 rokov staršia, a predsa blízka priateľka. Jej vek iba zvýrazňoval jej múdrosť a váhu jej postojov. Nikdy nebol dôvodom na odstup. Práve naopak. Bol dôvodom na dôverné priateľstvo.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Renáta Ocilková

Akým prínosom pre spoločnosť môže byť slobodný bezdetný človek?

Máriu som spoznala niekedy na začiatku deväťdesiatych rokov, keď ma ktosi poslal za ňou na SAIA (Slovenská akademická informačná agentúra). Mária ma okamžite dostala do obrazu o zahraničných stážach a vzbudila vo mne túžbu niečo také absolvovať. To ona zasiala semienko, ktoré vzklíčilo o niekoľko rokov neskôr, keď som išla na stáž do Bundestagu.

Potom som o Márii počula, že je komunálnou poslankyňou a jej agenda je pomoc rodinám. Myslím, že stála za zavedením finančnej pomoci pre viacdetné rodiny. Neskôr som ju zažila pri organizovaní Mikuláša pre viacdetné rodiny. Každý rok znova a znova.

Bola aktívna vo Fóre kresťanských inštitúcii, predsedníčkou Fóra pre verejné otázky, vždy sedela na Rade vlády, keď sme my nestíhali alebo nevládali. Keď sme mali ťažké zápasy s liberálmi kvôli Stratégii ľudských práv alebo iným gender-ideologickým dokumentom, Mária tam bola vždy: keď som rokovala, Mária sedela za mnou; keď som hovorila na námestí, Mária stála pod pódiom. Ona, intelektuálka, vyštudovaná matematička. A vždy mala pre mňa po akcii povzbudzujúce a chápavé slovo. Keď sme sa niekedy po akcii (po mítingu) nestihli porozprávať, len ma očami povzbudila, alebo mi prišla povedať “že je to dobré, že ma sleduje, myslí v modlitbe”. Niekedy dala priateľskú radu, čo vylepšiť. Nikdy nesúdila. Vždy sa snažila pochopiť a povzbudiť.

Marek Michalčík spomína na Máriu, keď s ňou spolupracoval v rámci petičného výboru proti megakasínu v Bratislave: milá, inteligentná, konštruktívna, pozitívne naladená, skromná a trpezlivo nasadená pre šírenie dobra. Ondrej Krajňák zas píše, že ju pozná ako pevnú bojovníčku proti komunizmu. Po páde totality o tom aj prednášala na školách. Keď vo veľkej školskej sále prehovorila, nastalo hrobové ticho. Hovorila zo skúseností a jej slová padali na úrodnú pôdu. Varovala pred novými hrozbami totality, ktoré sú aj naďalej prítomné v našej spoločnosti. Ukazuje sa, že mala pravdu. (Doplnené)

Často iniciovala naše stretnutia pri obede alebo pri káve. Nikdy pritom odo mňa nič nechcela. Len  počuť môj názor na veci a pokorne ponúknuť ten svoj. Nikdy nementorovala, len s láskou podporovala.

Mária bola slobodná a bezdetná. Ale nenahraditeľná v zápase o rodinu, v pomoci rodinám, mládeži a v ochrane života (fotka je z jej prednášky venovanej podpore rodinám). Nie každý je povolaný k biologickému materstvu. Každý je však povolaný k službe a k tomu, aby bol osožný pre spoločnosť. Mária je toho živým dôkazom. Tak živým a tak silným, že ju dlho nikto nebude môcť nahradiť.

“Aký zmysel by mala smrť, keby nepriniesla (nový) život?“

Nech je Máriin život i jej pozemská smrť semenom našich lepších životov. Aby sme si tak všímali ľudí a milovali ako ona. Vzácna Mária Guregová.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0