Komentáre a názory Spravodlivosť 13. január 2021

Kauza zmenky Kočnerov prípad ukázal dva rôzne svety

Dag Daniš
Dag Daniš

Marian Kočner a Pavol Rusko sú definitívne odsúdení a potrestaní. No ešte pred troma rokmi všetko vyzeralo celkom inak.

Marian Kočner a Pavol Rusko sú definitívne odsúdení a potrestaní. No ešte pred troma rokmi všetko vyzeralo celkom inak.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Kočnerov prípad ukázal dva rôzne svety
TASR

Rozhodnutie Najvyššieho súdu definitívne uzavrelo kauzu, ktorá zásadne zmenila tvár Slovenska. Prípad zmeniek viedol k vražde Jána Kuciaka. A následne aj k stíhaniu Kočnera a pádu systému, ktorý si tu vybudovali Fico, Kaliňák a bödörovci.

O vine Kočnera a Ruska zrejme nemá nikto vážnejšie pochybnosti. Jediné, čo môže byť sporné, je výška trestu. Za falšovanie zmeniek dostali obaja trest 19 rokov, čo je tesne pri hornej hranici trestnej sadzby a pôsobí to príliš tvrdo. Len pre porovnanie: Andruskó dostal za vraždu 15 rokov.

Na druhej strane: kauza zmenky bola oveľa väčšia a vážnejšia, ako sa javila na začiatku. Lámali sa na nej dejiny Slovenska.

A lámali sa na nej dva svety.

Prvý svet

Prípad sa začal v roku 2016. Kočner žiadal od amerického akcionára Markízy 70 miliónov eur. Vedel, že ide do sporu s mimoriadne vplyvným súperom, ktorý použije aj trestnoprávne zbrane. No nahováral si, že boj bude mať pod kontrolou.

A istý čas to tak aj bolo.

Jedným z menej známych faktov je to, že polícia kauzu zmenky vyšetrila a uzavrela už v roku 2017. Zrejme na podnet samotného Kočnera a jeho kamaráta Norberta Bödöra, ktorý bol považovaný za vlastníka polície.

Jeden z vyšetrovateľov Krajmerovej protikorupčnej jednotky NAKA prípad preskúmal. A dospel k záverom, ktoré hlásal Kočner: že zmenky sú pravé, podpísané v roku 2000; a že Rusko nemôže byť stíhaný za to, že ich nezaúčtoval, lebo tento zločin je už premlčaný.

Slovom, vyšetrovatelia Kočnera podržali a do správy napísali presne to, čo tam chcel vidieť.

Druhý problém – obchodnú stránku sporu – si Kočner poistil cez Moniku Jankovskú a „jej“ sudkyne.

V tom čase mohli byť Kočner s Ruskom spokojní. Obchodný spor na súdoch mal Kočner pod kontrolou. A trestnú rovinu (podozrenie z falšovania zmeniek) si vybavil cez bödörovcov vo vedení polície.

Prípad bol z pohľadu NAKA čistý.

Za úspechom Kočnera v boji s akcionármi Markízy bol starý systém, známy pod skratkou „náš človek“. Kočner mal justičné aj policajné krytie, lebo patril ku kaste nedotknuteľných.

Komplikácie

V tom istom roku (2017) sa však Kočnerova hra začala otáčať. Na Pavla Ruska udrela polícia pre starý prípad objednávky vraždy Volzovej (bývalej spoločníčky Ruska v Markíze).

Kočner zas narazil na médiá a prokuratúru. V lete 2017 Ján Kuciak zistil, že hotely na Donovaloch predal Kočner sebe samému, resp. svojej zahraničnej firme. A za fiktívny obchod získal zo štátnej kasy dva milióny cez vratky DPH. Ján Kuciak to nielen zistil, ale aj preukázal výpismi z maltského obchodného registra (verejne dostupného).

Prokurátor Žilinka nariadil prípad hotelov na Donovaloch vyšetriť a začať prípadné stíhanie. Kočnerovi hrozila (podobne ako Bašternákovi) basa a prepadnutie majetku.

Presne v tomto čase začal robiť Kočner hrubé chyby. „Prvý svet“, o ktorom sme písali vyššie a ktorý mal kryť Kočnerove majetkové zločiny, nebol až taký jednofarebný. A spoľahlivý. Nemali pod kontrolou všetko, každého prokurátora. Až takí silní zas bödörovci neboli.

Kočner usúdil, že za aktivitami prokurátora Žilinku je jeho kamarát Daniel Lipšic, jeden z právnikov Markízy. Andruskó prevzal objednávku na fyzickú likvidáciu Maroša Žilinku. Aj so zálohou.

Vykonávatelia však neskôr úlohu odmietli.

Začiatkom roka 2018 dostal Andruskó ďalšiu objednávku na vraždu – tentokrát mal byť terčom mladý novinár Ján Kuciak, ktorý po kauze Donovaly prinášal zistenia o kauze Technopol. A o spolupráci Kočnera s Pentou (Privatbankou).

Túto úlohu už vykonávatelia neodmietli. 18. februára 2018 zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

Slovom, Kočner bol pod tlakom a podľa vyšetrovateľov sa chcel z problémov doslova prestrieľať. Okrem objednávky vraždy Žilinku a Kuciaka mal zvažovať aj vraždu Lipšica. A neskôr aj zástupcu generálneho prokurátora Šufliarskeho.

Druhý svet

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky otriasla Slovenskom. A pochovala svet ovládaný Ficom, Kaliňákom a bödörovcami v polícii. Najskôr padli Fico s Kaliňákom, po nich policajný prezident Gašpar. Lučanský vytlačil z vedenia NAKA Hraška a ďalšie figúry bödörovcov. Vyšetrovatelia vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky sa zamerali na domácu stopu. Úspešne.

Na jar 2018 prokurátor Žilinka nariadil otvoriť kauzu zmenky. Prokurátor Šanta začal trestné stíhanie. A Kočnera posadil do vyšetrovacej väzby.

Keď neskôr vyšetrovatelia získali Kočnerove mobily (aj s archivovanými správami z Threemy), odkryli celú sieť, ktorú využíval Kočner na svoje ciele. Jankovskú, Bödöra, jeho kamaráta Kováčika, Haščáka a desiatky policajtov a sudcov, ktorí boli súčasťou korupčného systému.

Prvý svet, ktorý podopieral Kočnera do roku 2017, definitívne padol. A nielen to. Stal sa terčom trestného stíhania.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu dalo bodku za kauzou, ktorá nielen symbolicky, ale veľmi reálne, dokonca krvavo, rozhodovala o podobe Slovenska.

Je však dôležité, aby to nebola bodka za celým príbehom.

Medzi poškodenými, ktorých roky okrádala „liga nedotknuteľných“, nie je len Markíza a jej akcionár. Sú tu stovky ďalších, ktorí v konečnom dôsledku prišli o viac. Lebo sa nedokázali účinne brániť.

A hlavne: v zápase o očistu Slovenska zaplatili najvyššiu cenu dvaja mladí ľudia, ktorí už nie sú medzi nami. A ktorí si zaslúžia, aby sa aj ich prípad spravodlivo uzavrel.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0