Blog 13. január 2021

Ako Kažimír zázračne zbohatol

Robert  Puk
Robert Puk
V médiách už pred niekoľkými týždňami prebehli správy, že expodpredseda Smeru a aj vďaka pánu Kiskovi dnes guvernér Národnej Banky Slovenska kúpil lukratívnu vilu v Starom Meste, spolu s vedľajším pozemkom a starším domom. Cena? 2,5 milióna eur.
V médiách už pred niekoľkými týždňami prebehli správy, že expodpredseda Smeru a aj vďaka pánu Kiskovi dnes guvernér Národnej Banky Slovenska kúpil lukratívnu vilu v Starom Meste, spolu s vedľajším pozemkom a starším domom. Cena? 2,5 milióna eur.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Robert Puk

Túto kúpu vraj financoval z predaja dvoch bytov v Starom Meste a z hypotéky. Pekná rozprávka. Vilu v Starom Meste kúpil od štátneho privatizéra a politického oligarchu Ladislava Reháka, v minulosti uvádzaného ako sponzora strany KDH a veľmi blízkou osobou Jurajovi Ondrejčákovi, ktorého mnohí poznajú ako Piťa. Čudujete sa prečo Piťo? Takmer každá politická strana mala svoju výpaľnícku skupinu. Mečiar Svobodu, Takáčovcov a Sýkorovcov, SDKÚ Jakšíkovcov a ľudia od Piťa boli poruke KDH.

Poďme však bližšie ku Kažimírovým nehnuteľnostiam. Jeden z bytov sa akosi zázrakom dostal do rúk Rehákovi a druhý si kúpil akýsi mladý chlapec z Krompách, ktorý si niekoľko týždňov predtým založil firmu. Veľmi pochybné? Samozrejme. Teraz o aké byty ide, keď po jednom z nich tak veľmi túžil pán Rehák. Byty sa nachádzajú v bytovke, z architektonického hľadiska síce peknej, ale naposledy bola opravovaná asi za Husáka. To je však maličkosť. Umiestnená je priamo na najrušnejšej križovatke v Bratislave, Pražská, Šancová, Štefánikova, kadiaľ 24 hodín, v sobotu a nedeľu prejde nie desatisíce áut, ale státisíce. Už vidím ako sa mnohonásobný milionár v sne triasol, aby takýto byt získal. Všetko nasvedčuje tomu, že kúpu Kažimírových nehnuteľností bolo treba nejako "ošetriť". 

Poviete si, veď si zobral hypotéku, niečo za byty dostal a terajší plat má vysoko nadštandatný. Ale pokiaľ sa do celej veci nepustia orgány činné v trestnom konaní neviete, aká výška tejto hypotéky je. A inak takto sa to robí pravidelne pri zakrývaní zlodejín. Kúpi sa nehnuteľnosť napríklad za milión eur, 950 000 sa vyplatí v hotovosti a vezme sa hypotéka 50 000. Dôležité, aby na katastri svietila poznámka založené v banke XY.

Kažimírov životopis a pracovná kariéra totiž nasvedčuje tomu, že počas svojho života mohol tak zarobiť a našetriť na trojizbový byt v bratislavskej Petržalke. Dlhodobo plat ministra nie je vysoko nadštandartný, a jeho pracovná kariéra predtým nie je nič z finančného hľadiska tiež nič moc. V minulosti si ho všimli ako mladého ekonóma ľudia blízki SDKÚ a aj Smeru (ako inak), pracoval pre akýsi ekonomický think-thank, no a potom už jeho kariéru oficiálne poznáme. Pravdou však je, že od roku 1997 sa objavoval v blízkosti štátnych podnikateľov, zapojených do rôznych, často pochybných privatizácii a dlhodobo spolupracujúcich so všetkými stranami, ktoré tu kedy boli. Mená ako Lukeš, zo skupiny Lazar-Lukeš-Beljajev či Rehák sú verejne známe a verejne opľúvatelné. Ale mená ako Ruman, Opaterný, Kopáčik už menej. Chcete vedieť trošku viac? Spomeňte si na štedré dotácie na solárnu enegiu. 

Takáto bola životná cesta človeka z košického Smeru, do bytu v schátranej bytovky v Pieštanoch až k vile v bratislavskom Starom Meste.

A mimochodom, Peter Kažimír a ekonón. Už touto kúpou má od predvídateľného ekonóma ďaleko. Lokalita, kde ju kúpil sa volá Patrónka, neďaleko je jedna z najfrekvetovanejších ulíc v Bratislave Pražská, výhľad má jedine tak na obrovskú ktižovatku. Nehnuteľnosti sú tam o polovicu lacnejšie ako na druhej strane kopca s výhľadom na celú Bratislavu. A ja tam si možete kúpiť podobnú nehnuteľnosť o státisíce eur lacnejšie. O to viac som presvedčený, že v tomto prípade bolo treba upratať peniaze, preto Rehák a preto bolo vedľajšie koľko stojí a kde stojí. 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0