Komentáre a názory Hegerova vláda 13. január 2021

Sulík verzus Matovič Pozeráme sa na pohreb politiky

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Niekoľko poznámok k sporu premiéra s ministrom hospodárstva.

Niekoľko poznámok k sporu premiéra s ministrom hospodárstva.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Pozeráme sa na pohreb politiky
Foto: TASR/Dano Veselský

Politika, ako sme ju roky poznali, sa skončila. Niekomu sa to môže zdať ako príliš silný výrok, ale minimálne pokiaľ sa bavíme o vzťahoch a riešení sporov medzi jednotlivými vládnymi aktérmi, tak je určite platný.

Sledujeme to v priamom prenose. Premiér obviňuje svojho koaličného partnera z takých hriechov, že za normálnych okolností by ho mal na hodinu vyhodiť z vlády. A ešte sa pred národom dlho kajať, že to robí neskoro. Ak by pôsobenie Sulíka vo vláde viedlo k zlyhaniam s takými dramatickými dôsledkami, tak by ani predčasné voľby neboli veľkou cenou. Nieto ešte pokračovanie koalície s menším počtom hlasov v parlamente.

Niečo podobné však platí aj pri Sulíkovi. V normálnom svete je nepredstaviteľné, aby politická strana v situácii, keď premiér jej predsedu verejne prezentuje na škále medzi sabotérom a zločincom, nepodnikla žiaden zásadný krok, aby to zastavila. Ani len nepohrozila svojím odchodom z vlády.

Keďže žiadne z týchto štandardných riešení politického konfliktu sa nedeje, vzniká tu dojem, akoby si to obidvaja aktéri vlastne užívali. Sulík preto, lebo mu v pozícii vnútrokoaličnej opozície utešene rastú percentá, pričom si je vedomý, že v skutočnej opozícii by s touto taktikou tak dobre nebodoval. Matovič má zase k dispozícii vítaného obetného baránka, na ktorého môže hádzať vinu za svoje chyby a zlyhania.

My všetci ostatní si to však určite neužívame. Pretože dôsledky tohto chorého stavu cítime na vlastnej koži. Napríklad aj v tom, že stále nevieme, kedy a za akých podmienok sa budú môcť vrátiť deti do škôl. Hoci len v nejakej obmedzenej podobe, ako to je všade naokolo. Minister školstva pracuje už na niekoľkom pláne spustenia škôl v poradí, ale nech príde s čímkoľvek, stále nebudeme mať istotu, že to tak naozaj bude. Pretože mu to môže stopnúť premiér len kvôli tomu, že je zo Sulíkovej strany.

Ak sa nič nezmení, tak podobné naschvály budú pribúdať a ich dôsledky sa nás budú dotýkať. To všetko v čase, keď krajina potrebuje odhodlanú a zomknutú vládu, nie kabinet boriaci sa v permanentnej koaličnej kríze, pri ktorom sa z malicherných dôvodov ešte aj taká akútna a triviálna vec, ako je nákup testov, stane kauzou na dlhé týždne.

Rovnako Richard Sulík by si mal uvedomiť, že byť opozíciou vo vnútri koalície mu síce môže krátkodobo prinášať benefity, ale dlhodobo je to zničujúce.Zdieľať

Členovia tejto koalície sa síce ešte môžu nejaký čas utešovať tým, že sa vlastne nič nedeje, lebo im stále prechádzajú zákony. Z ich strany to však bude krátkozrakosť, pretože v skutočnosti sa deje vážna vec. Každý deň tohto absurdného konfliktu medzi Matovičom a Sulíkom, v ktorom nie je na obzore žiadna racionálna koncovka, utvrdzuje ďalších a ďalších voličov v presvedčení, že v politike už nielen prestávajú mať váhu slová, ale aj platiť akékoľvek zaužívané pravidlá. Dôsledky v tejto chvíli ešte nemusíme vidieť, ale môžu byť devastačné.

Pritom je to jednoduché. Ak premiér považuje Sulíka za taký deštruktívny faktor tejto koalície, že si s ním nevie predstaviť ďalšiu spoluprácu, tak sa s ním má rozlúčiť. Aj za cenu menšej podpory v parlamente. Ak to tak nie je, tak by mal stlmiť vášne, nájsť so Sulíkom nejaký model fungovania a prestať nás všetkých týmto konfliktom zamestnávať.

Rovnako Richard Sulík by si mal uvedomiť, že byť opozíciou vo vnútri koalície mu síce môže krátkodobo prinášať benefity, ale dlhodobo je to zničujúce. Pre vládu určite, ale možno aj pre jeho stranu. Pretože nič nie je prchavejšie ako aktuálne preferencie.

Tiež platí, že ak má SaS s Igorom Matovičom v nejakých zásadných veciach neprekonateľný problém, zostávajú jej len tri možnosti. Buď ustúpi, pokúsi sa v rámci koalície štandardným spôsobom presadiť svoj názor, alebo z vlády odíde.

Všetko ostatné je zo strany Matoviča a Sulíka len iracionálnym divadlom, ktoré skôr či neskôr dospeje ku krachu a vo výsledku len prehĺbi nechuť ľudí z politiky. A týkať sa to bude aj ich vlastných voličov.

Konflikty či koaličné krízy k politike patria. Rovnako tiež rokmi overené nástroje, ako ich riešiť, aby škody pre štát boli čo najmenšie. Niekedy sa to podarí viac, inokedy menej.

To, čo však teraz u nás sledujeme, nie je politika, ktorá sa dá hodnotiť, analyzovať, chváliť alebo kritizovať. Je to politika, pri ktorej sa dá akurát zvolať – skončite už to šialenstvo!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0