Svet kresťanstva 10. január 2021

Koronakríza V Košiciach už nastúpilo do nemocnice vyše dvadsať kňazov, odbremenia personál

Adam Takáč
Adam Takáč

Desiatky kňazov na východnom Slovensku sa rozhodli ísť v rámci dobrovoľnej činnosti pomáhať vyčerpaným zdravotníkom.

Desiatky kňazov na východnom Slovensku sa rozhodli ísť v rámci dobrovoľnej činnosti pomáhať vyčerpaným zdravotníkom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

V Košiciach už nastúpilo do nemocnice vyše dvadsať kňazov, odbremenia personál
Kňaz s vedúcim lekárom covid zóny na Klinike úrazovej chirurgie v Košiciach.

Od pondelka nastúpilo do nemocnice v Košiciach 24 kňazov, ktorí budú pomáhať zdravotníkom v rámci dobrovoľníckej služby. „Budú slúžiť počas pandémie na COVID aj neCOVID zónach,“ potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Monika Krišková.

Piati z kňazov, ktorí sa rozhodli pridať k ľuďom v prvej línii, už koronavírus prekonali a budú teda pomáhať priamo na covid oddeleniach, ostatní budú na veľkokapacitnom odberovom mieste, pri očkovaní a v „bielej“ nemocnici na Triede SNP.

„Pomôžu tak odbremeniť vyčerpaný personál – nebudú totiž poskytovať kňazskú službu, budú pomáhať pri administrácii a bežných úkonoch,“ informuje nemocnica.

„Určite pomôžu aj pacientom, ktorých nemôžu v tejto situácii navštíviť blízki a príbuzní, dobrým slovom dokážu veľmi pomôcť,“ hovorí výkonný riaditeľ UNLP Košice pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.


Skupinka kňazov dostáva inštrukcie na Klinike pracovného lekárstva od zástupcu prednostu Mareka Vargu.

Medzi kňazmi sú aj štyria rehoľníci – dvaja dominikáni a dvaja augustiniáni.

„Teraz počas aktuálneho lockdownu, keďže sme ako kňazi vyblokovaní v tom priamom kontakte, rozhodli sme sa priblížiť k najzraniteľnejším a čosi pre nich pozitívne urobiť. Po úvodných rokovaniach nás zadelili do niekoľkých skupín, kde by sme mohli byť osožní,“ hovoril ešte cez víkend kňaz Jozef Kmec.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice je momentálne hospitalizovaných 268 pacientov s koronavírusom. Dvadsiati sú v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii. Lôžka sú obsadené takmer na 90 percent. Približujú sa k hranici 300 pacientov, zatiaľ je vyčlenených 302 lôžok.

V Prešove začali pomáhať už minulý týždeň

Skupinky katolíckych kňazov, ktorí chcú ísť pomáhať priamo do nemocníc, sa sformovali vo viacerých mestách na východe Slovenska.

V Prešove už cez víkend začali pomáhať štrnásti kňazi, niektorí z nich aj priamo na covid oddelení. Skupinu koordinuje kňaz z Veľkej Lodiny Dalibor Ondrej, ktorý slúži ako pomoc pri vstupe do nemocničnej budovy, kde rozdeľuje pacientov, aby sa zdravotníci mohli venovať svojej medicínskej práci. 

Ako informuje Košická arcidiecéza, piati kňazi slúžia ako výpomoc na covid oddelení. „Tým, že oddelenia sú uzatvorené a mnohí príbuzní nemajú prístup, tak prítomní dobrovoľníci kňazi mnoho ráz nahrádzajú aj tú spoločenskú a ľudskú stránku najmä pri starších pacientoch,“ hovorí Dalibor Ondrej.

Dobrovoľníkov kňazov tak je možné stretnúť hneď pri vstupe, kde merajú telesnú teplotu, vykonávajú administratívne úkony, vypisujú formuláre a niektorí pomáhajú v skladoch so zdravotníckym materiálom. Iní sa prihlásili priamo k službe na covid oddelení.

Prečítajte si tiež:
Nemocničný kňaz: Pýtame sa, prečo niekto zomrel, no často sa zabúdame pýtať, prečo žijeme

Ako informuje arcidiecéza, v najbližších dňoch by sa dobrovoľnícka služba mala rozšíriť o šiestich kňazov v Bardejove, štyroch kňazov vo Svidníku, šiestich kňazov v Snine, štyroch kňazov v Trebišove a štyroch kňazov v Humennom. „S ponukou sme oslovili aj nemocnice vo Vranove nad Topľou a v Michalovciach,“ dopĺňa hovorca arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Aktivitu kňazov, ktorí sa rozhodli ísť priamo do prvej línie, ocenil aj košický arcibiskup Bernard Bober. „Spontánna iniciatíva našich mladých kňazov ma, pochopiteľne, potešila a dal som súhlas na výpomoc, pretože naozaj niektoré nemocnice majú personálny nedostatok. Samozrejme, že som bol povzbudený ich ochotou, ale od začiatku som im zdôrazňoval, buďte opatrní, naozaj predovšetkým bezpečnosť a musíte sa zodpovedne chrániť. Ja žehnám na diaľku všetkých tých, ktorí sa tak iniciatívne chytili tejto aktivity, žehnám aj našich chorých v nemocniciach, pretože potrebujú duchovnú pomoc.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0