Aktuálne 03. december 2020

Voľba generálneho prokurátora Poslanci hneď v prvom kole zvolili Maroša Žilinku, dostal 132 hlasov

TASR Postoj
TASR Postoj

Prokurátor Tomáš Honz dostal 15 hlasov, ostatní štyria kandidáti nedostali ani jeden hlas.

Prokurátor Tomáš Honz dostal 15 hlasov, ostatní štyria kandidáti nedostali ani jeden hlas.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Poslanci hneď v prvom kole zvolili Maroša Žilinku, dostal 132 hlasov
Foto – TASR/Jakub Kotian

Za nového generálneho prokurátora zvolili poslanci prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Zo 147 hlasujúcich poslancov ho podporilo až 132. Prokurátor Tomáš Honz dostal 15 hlasov, ostatní štyria kandidáti nedostali ani jeden hlas. Do funkcie ho ešte musí vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová. 

Verejná voľba generálneho prokurátora sa začala krátko po 17. hodine. Poslanci si vyberali zo šiestich kandidátov, ktorými boli prokurátori generálnej prokuratúry Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Kandidatúry sa deň pred voľbou vzdal siedmy kandidát, ktorým bol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák.

Postreh Jozefa Majchráka

Na voľbe Maroša Žilinku je prekvapujúca vysoká miera podpory, ktorú dostal naprieč skoro celým parlamentným spektrom. Dokonca aj od ĽSNS.

Igor Matovič síce nikdy verejne priamo neoznačil Juraja Klimenta za svojho kandidáta, ale v testovacom koaličnom hlasovaní ho za najlepšieho uchádzača určite označila väčšina klubu OĽANO. Nebola to náhoda, ale Matovičovi poslanci boli takto inštruovaní. 

To znamená, že Igor Matovič nakoniec ustúpil a dohodol sa so Sme rodina na Žilinkovej podpore. Dá sa predpokladať, že súčasťou tejto dohody je aj to, že špeciálnym prokurátorom sa stane kandidát preferovaný OĽANO. A je pravdepodobné, že týmto kandidátom bude Daniel Lipšic. 

Predseda SaS Richard Sulík ešte pred začatím voľby vyhlásil, že poslanci jeho strany podporia Maroša Žilinku. Zároveň však dodal, že niektorí poslanci, napríklad Alojz Baránik alebo Ondrej Dostál, budú pravdepodobne hlasovať inak.

Podpredseda strany Za ľudí zasa informoval, že ich poslanci podporia Tomáša Honza.

Parlament mal pôvodne voliť šéfa Generálnej prokuratúry 25. novembra, termín však viackrát presunuli. Nakoniec padla voľba na 3. decembra. 

Generálna prokuratúra nemá riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste.

Žilinka je podľa Grendela výsledok kompromisu

Premiér Igor Matovič tvrdí, že nový generálny prokurátor od neho nikdy nezažije akékoľvek tlaky. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti. Matovič zároveň komentoval, že Marošovi Žilinkovi drží palce, aby ustál akýkoľvek nátlak z ktorejkoľvek strany. Doplnil, že „tlaky“ nezažíva zo strany predsedu vlády ani Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá tak môže „čistiť od podlahy“.

Zvolenie Maroša Žilinku spomedzi uchádzačov o funkciu generálneho prokurátora je výsledok kompromisu, ku ktorému klub OĽANO pristúpil, pretože celý čas hovorí o snahe dosiahnuť dohodu v koalícii. Po ohlásení výsledkov voľby kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry to vyhlásil podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Neprekáža mu, že zaňho hlasovala aj opozícia. Tvrdí, že by vyhral aj bez takejto podpory. Opačný postup strany Za ľudí podľa neho nenaruší ďalšie fungovanie koalície.

„Výsledok hlasovania je výsledkom kompromisu, na ktorý sme pristúpili, pretože nám išlo po celý čas o to, aby sme sa pokúsili dohodnúť v rámci vládnej koalície,“ uviedol Grendel s tým, že spoločnú dohodu dodržali aj poslanci, ktorí navrhovali pôvodne iného kandidáta.

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš ocenil, že jeho klub drží dohody a je stabilným koaličným partnerom. „Som veľmi rád, že generálny prokurátor Maroš Žilinka získal veľkú väčšinu hlasov, bude novým generálnym prokurátorom a bude pokračovať v očiste súdnictva. Držím mu v tom palce,“ povedal. Poďakoval sa aj koaličným partnerom, ktorí dohodu koalície dodržali.

Grendel Žilinku nevníma ako kandidáta jednej strany, teda hnutia Sme rodina, ktoré ho navrhlo. Podotkol, že je to kandidát, ktorý nemá na svojej minulosti žiadny šrám a dokázal sa ozvať, keď bolo treba.

ŽILINKA JE DOBROU VOĽBOU DO ČELA PROKURATÚRY Maroš Žilinka má veľmi dobré predpoklady, aby vo funkcii generálneho...

Uverejnil používateľ Transparency International Slovensko Štvrtok 3. decembra 2020

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) očakáva od Žilinku očistenie prokuratúry. Pevne verí, že sa v ňom Slovensko nesklame. „Chcel by som vyjadriť celospoločenskú objednávku smerom k nemu, aby očistil prokuratúru, aby konal vždy morálne, čestne,“ uviedol Kollár v stanovisku.

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ocenil, že Žilinku podporila drvivá väčšina prítomných koaličných poslancov. Deklaroval, že žiadne dohody o obsadení miest námestníkov generálneho prokurátora neboli. Skonštatoval, že aj opozícia uznala, že Žilinka je najvhodnejší kandidát. Žilinku do funkcie navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za Sme rodina Petra Hajšelová.

Podľa Pčolinského je možné, že do konca roka sa vyhlási termín voľby špeciálneho prokurátora. Je podľa neho pravdepodobné, že už na najbližšej schôdzi by mohli voliť špeciálneho prokurátora. „Pokiaľ bude pán Lipšic kandidovať, môžeme sa baviť aj o mene pána Lipšica. Kandidátov nepoznáme, keďže voľba ešte nebola vyhlásená,“ reagoval Pčolinský na otázku, či sa dá rozprávať o advokátovi Danielovi Lipšicovi ako kandidátovi na post špeciálneho prokurátora.

Strana SaS verí, že Žilinka ako generálny prokurátor pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát. „Blahoželáme novozvolenému generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a veríme, že pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát,“ napísala strana na sociálnej sieti.


Poslanci počas voľby generálneho prokurátora. Foto – TASR/Jakub Kotian

Treba sa spýtať koaličných partnerov vrátane tých, ktorí navrhli Tomáša Honza, prečo spolu s opozíciou zvolili niekoho iného. Na výsledky voľby kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry tak reagoval poslanec Tomáš Valášek (Za ľudí). Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová verí, že zvolený kandidát Maroš Žilinka naplní svoju víziu reformy prokuratúry.

„Hlasoval som podľa svojho najlepšieho svedomia. Za kandidáta, ktorý sa nebál podať trestné oznámenie na Fica a fašistov v čase, keď to bolo odvážne – Tomáša Honza. Treba sa spýtať našich koaličných partnerov, vrátane tých, ktorí Tomáša Honza navrhli, prečo spolu s Ficom, Pellegrinim a fašistami zvolili niekoho iného. Ja budem spať pokojne,“ napísal Valášek na sociálnej sieti. Honza do funkcie navrhla poslankyňa Anna Zemanová (SaS).      

Žilinka bude mať podľa Remišovej pri očiste prokuratúry podporu strany Za ľudí. „Naši poslanci strany Za ľudí hlasovali vo voľbe generálneho prokurátora jednotne za Tomáša Honza, ktorého považovali za najlepšieho kandidáta, po odstúpení Jána Hrivnáka. Veríme, že pán Žilinka naplní svoju víziu reformy prokuratúry a stane sa rešpektovanou inštitúciou, ktorej budú všetci dôverovať,“ doplnila v stanovisku.

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) po voľbe potvrdil, že koalícia sa na jednotnom postupe vo voľbe nedohodla. Poslanci preto mali pri hlasovaní zelenú kartu. „Mňa osobne vyrušujú kontakty, ktoré boli medializované, aj spôsob, akým sa k nim pán Žilinka postavil,“ vysvetlil Kollár svoje výhrady voči Žilinkovi.

Valáškovi nesedela komunikácia zo strany koaličných partnerov v posledných dňoch. Po voľbe novinárom povedal, že z tzv. indikatívneho hlasovania sa dozvedeli len to, čo vedeli už pred hlasovaním, že väčšie koaličné strany majú svojho kandidáta. Mechanizmus koaličnej rady existuje podľa neho preto, aby sa vypočuli názory menších strán. Valášek by uprednostnil ešte väčší priestor na dohodu.

Smer hovorí o Matovičovej prehre

Nezaradení poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho veria, že Žilinka si vo funkcii generálneho prokurátora zachová nezávislosť. „Veríme, že jeho profesijné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry – schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť, založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom,“ uviedli.

Hovorca Smeru Ján Mažgút po zvolení Žilinku vyhlásil, že premiér Igor Matovič prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare a vládna koalícia mu voľbou vyslovila nedôveru.

Poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) po voľbe skonštatoval, že politika je aj o zvolení správnej taktiky. „Pokiaľ idete do takejto voľby, nie je úplne rozumné vždy dopredu hovoriť o tom, ako budete hlasovať. Rozhodnutie po porade klubu, ktoré bolo tesne pred hlasovaním, bolo také, že klub zahlasoval za Maroša Žilinku,“ odpovedal na otázku, prečo Smer-SD zmenil avizovaný plán zdržať sa pri voľbe.

Vysvetlil, že voľba nebola otázkou toho, či považujú navrhnutých kandidátov za najlepších možných z hľadiska toho, kto by mohol byť šéfom Generálnej prokuratúry (GP) SR. Odmieta, že by sa dopredu dohodli s niektorou koaličnou stranou. Ozrejmil, že niektoré mená pre nich neboli prijateľné.

Prezidentka víta, že šéfa prokuratúry zvolili hneď v prvej voľbe

Prezidentka Zuzana Čaputová víta, že poslanci zvolili kandidáta na post generálneho prokurátora hneď v prvej voľbe. Pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Tiež uvítala, že voľbe kandidáta do tejto funkcie predchádzalo verejné vypočutie všetkých prihlásených. „Generálny prokurátor je pre výkon spravodlivosti jedna z najdôležitejších funkcií v štáte,“ pripomenula.

O ďalších krokoch bude prezidentka informovať, keď jej bude oficiálne doručený výsledok voľby.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dúfa, že s Marošom Žilinkom ako generálnym prokurátorom budú spoločne robiť reformu na prokuratúre. Žilinkovi k zvoleniu zagratulovala. Nechcela komentovať výhrady poslancov Za ľudí voči nemu. „Verím tomu, že tak, ako v roku 2010 sme chceli robiť reformu na prokuratúre, že ju budeme spoločne robiť aj teraz,“ povedala v parlamente novinárom.

Profil novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku

Dr. h. c. JUDr. Maroš Žilinka, PhD., je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), pôsobí tam ako riaditeľ odboru ekonomickej kriminality.

Narodil sa v roku 1970, v roku 1993 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Titul JUDr. získal v roku 2000 a titul PhD. po absolvovaní doktorandského štúdia na PF UK v Bratislave v roku 2011.

Žilinka pôsobil v rokoch 2003 až 2005 ako prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR. V rokoch 2005 – 2010 bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP.

Vláda Ivety Radičovej ho 14. júla 2010 s účinnosťou od 21. júla 2010 vymenovala na post štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR – vo funkcii pôsobil do 3. apríla 2012.

Od roku 2012 bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP, od 1. januára 2018 je riaditeľom tohto odboru.

V minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde Najvyšší súd (NS) SR odsúdil majiteľa Františka Mojžiša v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval kauzu Transpetrolu na 11 rokov odsúdeného Ignáca Ilčišina a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka, ktorého NS SR v kauze zmeniek odsúdil na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian Kočner.

Ako vyšlo najavo počas súdneho procesu s obvinenými v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mal byť aj Žilinka spoločne s prokurátorom GP SR Petrom Šufliarskym a advokátom Danielom Lipšicom obeťou plánovanej vraždy. Obvineniam z prípravy vrážd čelí Zoltán A., ktorý v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste a ktorého 30. decembra 2019 senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody.

Žilinka je popri rozsiahlej vedeckej a publikačnej činnosti z oblasti trestného práva tiež externým členom pedagogického zboru Justičnej akadémie SR.

Na post kandidáta na generálneho prokurátora ho navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za stranu Sme rodina Petra Hajšelová.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0