Aktuálne 03. december 2020

V bojoch o Karabach zahynulo 2783 azerbajdžanských a 2317 arménskych vojakov

TASR
TASR

V nedávnej šesťtýždňovej vojne utrpelo Arménsko porážku. Región teraz kontroluje ruská armáda.

V nedávnej šesťtýždňovej vojne utrpelo Arménsko porážku. Región teraz kontroluje ruská armáda.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Azerbajdžan vo štvrtok oznámil, že v nedávnych ťažkých bojoch o odtrhnutý región Náhorný Karabach zahynulo takmer 2800 jeho vojakov. Sú to prvé podrobnosti, ktoré krajina zverejnila o vojenských stratách počas šiestich týždňov zrážok s arménskymi silami. Arménsko už skôr hlásilo 2317 zabitých vojakov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ministerstvo obrany v azerbajdžanskej metropole Baku vo vyhlásení uviedlo, že "vo vlasteneckej vojne bolo zabitých 2783 príslušníkov azerbajdžanských ozbrojených síl". Dodalo, že nezvestných je 100 ďalších vojakov.

Arménsko už skôr uviedlo, že v konflikte zahynulo 2317 arménskych vojakov a boje pripravili o život aj najmenej 93 azerbajdžanských a 50 arménskych civilistov.

Boje o Náhorný Karabach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, dvoma postsovietskymi rivalmi, vypukli koncom septembra, čo opäť oživilo dlhodobý konflikt o tento horský región. Obnovený konflikt si vyžiadal tisíce mŕtvych a omnoho viac vysídlených.

Tieto boje azerbajdžanských síl s arménskymi o Náhorný Karabach sa skončili dohodou o prímerí, ktorú podpísali v noci na 10. novembra v Moskve arménsky premiér Nikol Pašinjan, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin ako líder regionálnej mocnosti.

Na základe tejto dohody Moskva na územie Karabachu odvelila približne 2000 ruských vojakov, ktorí tam majú za úlohu monitorovať dodržiavanie prímeria.

Arménsko podľa dohody odovzdalo Azerbajdžanu tri okresy okolo arménskej enklávy Náhorný Karabach a ďalšie štyri dobyli azerbajdžanské sily počas spomínanej šesťtýždňovej bojovej operácie.

Náhorný Karabach sa nachádza v juhozápadnom Azerbajdžane, je medzinárodne neuznaným štátom a okolo 95 percent jeho obyvateľov tvoria Arméni.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0