Aktuálne 03. december 2020

Žiga tvrdí, že nikdy žiadne vyšetrovanie neovplyvňoval a je pripravený vypovedať

TASR
TASR

Podľa medializovaných informácií polícia v roku 2016 zastavila trestné stíhanie exministrovho bratranca po intervencii Norberta Bödöra.

Podľa medializovaných informácií polícia v roku 2016 zastavila trestné stíhanie exministrovho bratranca po intervencii Norberta Bödöra.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Žiga tvrdí, že nikdy žiadne vyšetrovanie neovplyvňoval a je pripravený vypovedať
Poslanec Peter Žiga hovorí s novinármi v Národnej rade SR v Bratislave 3. decembra 2020. Foto TASR - Martina Kriková

Exminister hospodárstva a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Žiga tvrdí, že nikdy neovplyvňoval žiadne vyšetrovanie vo svoj prospech, ani v prospech príbuzných. Novinárom vo štvrtok povedal, že je pripravený vypovedať, ak ho bude polícia kontaktovať. Deklaroval, že obvinenému podnikateľovi Norbertovi Bödörovi nedával žiadne peniaze. Dodal, že informáciu o vyšetrovaní svojho príbuzného Štefana Žigu zachytil len okrajovo a nepýtal sa, prečo sa zastavilo.

Medializované informácie o svojej osobe vníma ako súčasť politického boja, odmieta ich a považuje ich za vyfabulované. Žiga nechcel novinárom povedať, či sa stretol s obvineným bývalým riaditeľom Národnej jednotky finančnej polície Bernardom Slobodníkom. S Norbertom Bödörom sa podľa svojich slov stretol na spoločenských akciách.

"V tejto chvíli sa k týmto veciam nemôžem vyjadrovať, pretože neovládam ani nepoznám, čo kto kedy povedal. Som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," odpovedal na otázku, prečo by si Bernard Slobodník vymýšľal úplatok. "Prosím, rešpektujte, že v tejto chvíli sú zatýkaní ľudia, ktorí hovoria čokoľvek, a ja sa k týmto vyjadreniam vyjadrím až orgánom činným v trestnom konaní," reagoval.

Žiga odmietol, že možnosť stíhania jeho osoby by bola dôvodom, prečo sa na nedávnom sneme nestal podpredsedom mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Nevidí dôvod prihlásiť sa sám na políciu. "Čakám na bežný postup, ktorý robia orgány činné v trestnom konaní," skonštatoval.

Žigovho príbuzného Štefana Žigu, ktorý je syn jeho bratranca, mali nedávno obviniť z karuselových podvodov. Informuje o tom Denník N s tým, že Bernard Slobodník mal vypovedať o tom, ako v minulosti zobral od podnikateľa Norberta Bödöra úplatok 50 000 eur za to, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) podvod nebude vyšetrovať. Obvinenie sa tak malo v roku 2016 zahladiť. Vybavovať to mal aj vtedajší minister Peter Žiga (vtedy Smer-SD).

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0