Aktuálne 03. december 2020

Čína predbehla USA a stala sa najväčším obchodným partnerom EÚ

TASR
TASR

Pandémia koronavírusu čínskej ekonomike prospieva.

Pandémia koronavírusu čínskej ekonomike prospieva.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Čína tento rok predbehla Spojené štáty a stala sa najväčším obchodným partnerom Európskej únie (EÚ), pretože pandémia ochorenia COVID-19 narušila obchod s USA, zatiaľ aktivita Číny prudko vzrástla.

Za prvých deväť mesiacov 2020 dosiahla obchodná výmena medzi EÚ a Čínou celkovo 425,5 miliardy eur, zatiaľ čo hodnota obchodu medzi EÚ a USA dosiahla 412,5 miliardy eur. Ukázali to údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

Na ilustráciu za rovnaké obdobie minulého roku 2019 dosiahol obchod EÚ s Čínou 413,4 miliardy eur a s USA 461 miliárd eur.

Eurostat uviedol, že EÚ zaznamenala v období január-september 2020 nárast dovozu z Číny o 4,5 %, zatiaľ čo vývoz zostal nezmenený. Zároveň dovoz z USA v sledovanom období výrazne klesol, o 11,4 %, a strmo sa znížil aj vývoz z EÚ na do Spojených štátov, o 10 %.

EÚ je najdôležitejším obchodným partnerom Číny od roku 2004, keď predstihla Japonsko. Tento rok to však prvýkrát platí aj opačne. Čínsky vývoz podporil aj nákup osobných ochranných prostriedkov.

Po šoku spojenom s ochorením COVID-19 v 1. štvrťroku sa čínska ekonomika odrazila od dna a v 3. kvartáli medziročne vzrástla. A Čína zrejme ako jediná z veľkých ekonomík dosiahne za celý tento rok hospodársky rast.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0