Blog 02. december 2020

Čo všetko môže vyčítať žena zo svojho hlienu. Čo je to Creightonský model?

zastolom.sk
zastolom.sk
Uvažovali ste niekedy nad tým, ako funguje vaše telo? Ako k vám hovorí? Že hlien, ktorý sa tvorí vplyvom ženských hormónov, je vlastne obrovským zdrojom sebapoznania?
Uvažovali ste niekedy nad tým, ako funguje vaše telo? Ako k vám hovorí? Že hlien, ktorý sa tvorí vplyvom ženských hormónov, je vlastne obrovským zdrojom sebapoznania?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

zastolom.sk

Čo všetko môže vyčítať žena zo svojho hlienu. Čo je to Creightonský model?
Vieme, že máme nádchu alebo chrípku, pretože rozpoznávame symptómy: bolesť hlavy, kýchanie, zvýšená teplota. Avšak pokiaľ ide o naše gynekologické zdravie, vieme, či sme zdravé alebo nie? Klientky, ktoré prešli kurzom Creightonského modelu potvrdzujú, že rozpoznávanie hlienu im prinieslo lepšie poznanie vlastného zdravia, a to nielenv rámcoch poznania ich plodných a neplodných dní. Hlien priamo reflektuje stav ženského aktuálneho celkového zdravia. Choroba, akútny stres, vyčerpanie, všetko na kvalitu hlienu vplýva a žena to vie ľahko odčítať.

Ako funguje Creightonský model sledovania hlienu?

Ide o systém zaznamenávania menštruačného cyklu založený na vedeckých poznatkoch. Pomáha určiť plodné a neplodné dni pomocou štandardizovaného značenia hlienu z krčka maternice. Vďaka tejto metóde sa manželia naučia rozpoznávať vhodný čas na počatie alebo predchádzanie tehotenstvu. Vedecké údaje jasne dokazujú, že táto metóda ma 99,5 percent pravdepodobnosť úspešného predchádzania tehotenstvu (Pearl index). Záznamová tabuľka je základom pre diagnostiku a následnú liečbu prostredníctvom Naprotechnológie (NaturalProcreativeTechnology). Naprotechnológiou je možné zistené problémy efektívne liečiť. 

V čom spočíva podstata metódy?

Hlien krčka maternice a menštruačné krvácanie sú hlavnými biomarkermi, ktorých kvalita sa štandardizovaným spôsobom značí do tabuľky. Metóda je vhodná pre ženy s pravidelným i nepravidelným cyklom, s krátkym i dlhým. Taktiež v období dojčenia alebo po ukončení užívania hormonálnej antikoncepcie (čo je podmienkou vstupu do CrMS). Záznamová tabuľka dokáže efektívne a aktívne odhaliť gynekologické ťažkosti, ktoré si žena ani nemusela uvedomovať.

Včasné zachytenie gynekologických ťažkostí

Pár, ktorý ku mne prišiel, bol v snúbeneckej príprave. Chodili vždy spolu, čo bolo veľmi sympatické, po skúsenosti viem, že účasť partnera je pre ženu vždy veľká pomoc. Sledovaním a vyhodnocovaním tabuľky sme zistili, že je potrebné riešiť dlhodobo neriešenú kvasinkovú infekciu, ktorú si klientka ani neuvedomovala, pretože pretrvávala nonstop v podstate od puberty. Po ich svadbe a jednoduchom preliečení infekcie u gynekológa sa jej výrazne zlepšilo gynekologické zdravie, manželský pár používal metódu istý čas na predchádzanie, neskôr na dosiahnutie tehotenstva, čo sa úspešne podarilo. Toto je typický príklad toho, ako CrMS pomáha dlhodobo a v rôznych situáciách.

Prevencia rakoviny krčka maternice

Lektorka pôsobiaca v USA hovorí, že jej metóda doslova zachránila život. Po tom, čo sa naučila sledovať a vyhodnocovať svoj hlien si po istom čase iba priamym sledovaním uvedomila, že s ňou niečo nie je v poriadku. Hlien zmenil svoje typické charakteristiky a klientka aktívne začala pátrať, aký dôvod to môže mať. Aktívne vyhľadala svoju gynekologičku, dala si urobiť cytologické vyšetrenie, ktoré naozaj potvrdilo počiatočné štádium rakoviny krčka maternice, ktoré bolo následne efektívne vyriešené.

Sledovaním svojich cyklov a typických prejavov môže žena efektívne odhaliť rôzne gynekologické ťažkosti ako vaginálne infekcie, slabý hlienový cyklus, prípadne absenciu hlienu, pretrvávajúci hlien, nedostatočné hladiny hormónov a pod. Ich včasné zachytenie vie žene pomôcť ich efektívne liečiť. Prevencia je veľmi účinná zbraň. 

Zvyknem klientkam hovoriť, že počas Creighton kurzu sa naučia hovoriť akoby úplne novým jazykom, ktorý sa im zíde až do menopauzy.

Každá sme iná a naše telá fungujú rôzne

Často mi klientky hovorili, že ak ich cyklus nebol „podľa tabuliek“, znamenal pre liečbu neplodnosti problém. Podľa rozsiahlych štúdií CrMS je zrejmé, že iba 3 percentá žien majú 28-dňový menštruačný cyklus. Zvyšných 97 percent má ovuláciu v inom čase, ako je 14. deň cyklu a často stačí iba to, že sa odbery hormónov prispôsobia ich individuálnemu fungovaniu a výsledky sú úplne iné. Spolupráca lektora CrMS a Naprogynekológa je preto veľmi potrebná.

Creightonský model pomáha zvládať aj návrat plodnosti po pôrode

Toto obdobie je štandardne považované za jedno z najnáročnejších. Po pôrode sa hladiny hormónov ustaľujú a odčítať vracajúcu sa plodnosť býva veľmi náročné. Pre každú lektorku je takéto zadanie výzva, našťastie CrMS prináša dostatočnú škálu informácií, ako toto obdobie zvládnuť. Aj keď sme museli v tomto čase s klientkami veľa konzultovať a stálo ich to námahu, tá sa čoskoro zúročila ich istotou v sledovaniach.

Viac o Creighton model systéme nájdete na stránke www.plodar.sk

Autor: Zuzana Rigdová. 

Mama štyroch zázrakov, manželka svojho Ľuba, absolventka Manažmentu ľudských zdrojov, oblasti, ktorej sa aj profesionálne venuje, momentálne na materskej s najmladším. Školiteľka Creightonského modelu. Fanúšik dobrej kávy, mora, kníh, svojej rodiny a čokolády :-) A Boha.

Blog Zastolom.sk vychádza v spolupráci s denníkom Postoj, pripravuje ho občianske združenie Slovenská asociácia kresťanských rodín (SAKRO). Našu činnosť môžete podporiť nákupom v našom eshope alebo finančným darom.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0