Komentáre a názory Hegerova vláda 02. december 2020

Koalícia Matovič narazil na malú vzburu partnerov

Dag Daniš
Dag Daniš

Pred týždňom Matovič pohrozil, že končí, ak koalícia nebude jednotná. Tento týždeň sa to otočilo – proti nátlaku Matoviča sa vzbúrili strany Za ľudí a SaS.

Pred týždňom Matovič pohrozil, že končí, ak koalícia nebude jednotná. Tento týždeň sa to otočilo – proti nátlaku Matoviča sa vzbúrili strany Za ľudí a SaS.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Matovič narazil na malú vzburu partnerov

Prímerie v koalícii nevydržalo ani týždeň. Fráza „všetci ťaháme za jeden povraz“ nefunguje. Tentokrát na Matoviča nenarazil len Sulík, ale aj strana Za ľudí. Hoci to bolo len za dverami, mimo médií…

Dôvod: Matovič najskôr zanedbal prípravy na voľbu generálneho prokurátora a podporu Klimenta. Keď videl, že sa mu to rozpadáva, pritlačil na partnerov: kým nebude zhoda na spoločnom kandidátovi, nebude ani justičná reforma ministerky spravodlivosti Kolíkovej (Za ľudí).

Hádka

Ministerka Kolíková odkázala, že to považuje za podraz a ak neprejde jej reforma, zváži koniec vo vláde. Po Kolíkovej sa zmobilizovala aj šéfka Za ľudí Remišová. A spolu s ňou aj Sulík. Zhodli sa, že sa v koalícii nenechajú vydierať a ak v parlamente nebudú prechádzať ich priority, pôjdu až na hranu. A ich poslanci nebudú podporovať návrhy zákonov z kuchyne Obyčajných.

Matovič nakoniec ustúpil. Osud justičnej reformy nebude závislý od voľby generálneho prokurátora. Navyše, v koalícii začala prevažovať zhoda na spoločnej podpore Žilinku.

Školy bez žiakov

O dosť horšie to vyzerá s ďalšou témou, pri ktorej SaS a Za ľudí narazili na Matoviča. Sulík a Remišová žiadali otváranie škôl aspoň v bezpečných, málo zamorených regiónoch. Neprešlo. Návrh ministra školstva (SaS) sa na krízovom štábe zhodil zo stola. Nepozdával sa Matovičovi.

Výsledok? Kostoly, kiná a divadlá sú otvorené aj v najprudších ohniskách epidémie. Lebo to bol spontánny nápad Matoviča, oznámený na facebooku (čím zaskočil ešte aj vedcov a lekárov z krízového štábu). Školy sa nesmú otvárať nikde, ani v regiónoch, kde je epidémia pod kontrolou. A ani s programom testovania, ktorý pripravil minister školstva.

Slovensko sa tým zaraďuje medzi krajiny, v ktorých bude plošné odstavenie škôl a vzdelávania trvať najdlhšie.

Frčka od Sulíka

O ďalší problém medzi partnermi sa postaral minister Sulík. Na krízovom štábe oznámil, že zastavuje nákup rýchlotestov, kým si premiér s ministrom zdravotníctva nevyjasnia požiadavky na kvalitu a parametre testov. Sulík to vysvetlil tým, že nechce pri takýchto nákladných, no zle premyslených nákupoch porušovať zákon.

Skutočným dôvodom je zrejme to, že vo vláde neexistuje zhoda, na čo sa majú vlastne testy použiť. Matovič tlačil na ďalšie plošné testovanie, SaS a Za ľudí (spolu s expertmi z krízového štábu) preferujú cielené hromadné testovanie ohnísk. Navyše, Sulík dostal úlohu nakúpiť testy za trest. Vo väčšine krajín predsa riadi nákup testov ministerstvo zdravotníctva.

Po utorkovom rozhodnutí Sulíka prišla odveta Matoviča. V stredu nečakane vyhlásil, že preberá otváranie škôl do svojich rúk – hoci na to nemá zákonné právomoci ani splnomocnenie od vlády. Oznámil, že bude pilotne testovať a otvárať niekoľko škôl, ktoré vyberie. Ministrovi školstva odkázal, že túto agendu nemá riešiť, lebo by ju vraj nezvládol ani do apríla.

Ako má vyzerať plán hlavného epidemiológa a ministra školstva Matoviča na otváranie škôl, nikto nevie. Kompetentné úrady sa o svojvoľnom kroku Matoviča dozvedeli, ako obyčajne, z tlačovky a z médií. 

Egocentrik Matovič v stredu ukázal tri veci: pomstu, zlomyseľnosť a svojvôľu, ktorou prekračuje zákon.

Abeceda vládnutia

Zmätok a spory v koalícii ukazujú, že po minulom týždni a dohode prímeria sa nezmenilo takmer nič. Len to, že lídri už na seba neútočia cez facebook.

Teda: vyriešil sa len obal. Fasáda. Nie podstata.

Jadro problému je stále rovnaké. Je ním neschopnosť Matoviča riadiť vládu, koalíciu a štát. Nemá na to osobnostné a charakterové predpoklady.

S insitným prístupom premiéra pritom nemajú problém len koaliční partneri, ale aj jeho vlastní ľudia. Sťažujú sa, že Matovič chodí na pracovné stretnutia nepripravený, improvizované rokovania trvajú viac ako štyri hodiny a na konci nikomu nie je zrejmé, aké sú vlastne závery. Na väčšine stretnutí Matovič len načúva – a nakoniec sa aj tak rozhodne sám a bez prerokovania prípadných pripomienok a sporov v tíme.

Pri náročnejších rozhodnutiach vlády, ako je núdzový stav, zákaz vychádzania či plošné testovanie v réžii armády, zvykne premiér uplatňovať nátlakovú metódu: „kto nejde so mnou, ide proti mne“. Rozhodnutia sa oznamujú ešte predtým, než sa pripravia, prerokujú a schvália ako spoločná politika koalície. Príkladom je oznámenie o novom plošnom testovaní 5. decembra (ktoré nakoniec nebude).

Matovič vlastne od partnerov žiada nemožné: aby nevyskakovali a akceptovali spoločnú politiku vlády. Hoci spoločná politika vlády neexistuje. Existuje len generátor náhodných nápadov v hlave premiéra.

Východisko

Na zmenu k lepšiemu by pritom stačilo málo: osvojiť si základy riadenia a politického rozhodovania, resp. politickej abecedy. Pravidiel nie je veľa a nie sú až také zložité. Jedno z nich hovorí, že najskôr treba veci pripraviť a dohodnúť – s kompromismi a obrúsením hrán – a až následne sa môžu zverejniť ako spoločné rozhodnutie. Nikdy nie naopak.

Slovom, dohoda lídrov z minulého týždňa, že sa nebudú jeden druhému posmievať na facebooku, je nepochybne úžasná. Blahoželáme. No je nedostatočná.

Po týždni vidíme, že potlačili len viditeľné príznaky. Nie ochorenie a zápal. Škoda. Kým sme sa na Slovensku vŕtali v nose, Čechom sa podarilo zlomiť nákazu – a rozhodnúť o otvorení škôl a reštaurácií.

Držme slovenským „lídrom“ palce a dúfajme v zázrak: že raz možno zvládnu malú násobilku vládnutia. Iste, platí, že pre ľudí, ako je premiér to bude heroická, nadľudská úloha. Takmer nemožná. No aj také sa občas podaria.

Stále platí, že malý krok pre Matoviča a jeho vládu môže byť veľkým skokom pre Slovensko.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0