Video a podcast Rodina 29. november 2020

Psychologička Zlevská Ako nájsť rodinnú pohodu a šťastie v chaose, ktorý momentálne žijeme

Jana Zlatohlávková
Jana Zlatohlávková

Pre niekoho možno klišé, pre Denisu Zlevskú výzva na tvorbu nezvyčajného rodinného kalendára a komunikačnej hry pre partnerov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Zlatohlávková

Pre niekoho možno klišé, pre Denisu Zlevskú výzva na tvorbu nezvyčajného rodinného kalendára a komunikačnej hry pre partnerov.

Pomoc psychológa nastupuje často vtedy, keď má človek už nejaký problém. Psychologička Denisa Zlevská sa rozhodla zamerať predovšetkým na to, čo robiť a na čo myslieť, aby sme problémom predchádzali a nemuseli nevyhnutne hľadať odbornú pomoc. Vymyslela preto špeciálny rodinný kalendár a tiež hru pre partnerov. Je to jedna z ciest, ako môžu rodiny a partneri oživiť a rozvinúť komunikáciu medzi sebou navzájom alebo preklenúť náročné, stresujúce obdobie, v ktorom sa práve nachádzajú.

A takým obdobím je určite aj súčasná pandémia. „V našej spoločnosti je teraz neuveriteľné množstvo negatívnych informácií. Hlavne na rodičov sa valia zmätočné pokyny zo všetkých strán i nové povinnosti zo škôl a od zamestnávateľov. A práve to bol jeden z motivujúcich faktorov k tomu, aby sme rodinám niečím konkrétnym a praktickým priniesli štruktúru do chaosu, ktorý momentálne žijeme. Snažili sme sa upriamiť pohľad na to, čo máme, a nie na to, čo nám chýba. Musíme sa usilovať o čo najkvalitnejšie prežívanie prítomnosti, keďže budúcnosť je stále akási neistá,“ hovorí v Postoj TV Denisa Zlevská.

Autorka kalendára sľubuje, že jeho celoročným používaním si rodiny zábavnou a hlavne nenásilnou a prirodzenou formou postupne vybudujú návyky šťastných rodín. O aké návyky ide? Nie je šťastie príliš relatívne? Aj na tieto otázky odpovedá moderátorke Jane Zlatohlávkovej. „Buďme však realisti, kalendár nie je zázračnou pilulkou či instantným návodom. Chce hlavne inšpirovať a podať pomocnú ruku,“ uzatvára Zlevská.

Čo všetko kalendár ponúka, ako s ním pracovať, a tiež ako môže naoko detská hra pomôcť dospelým v ich vzťahu, sa dozviete v tomto videu:

Ak práve nemôžete pozerať reláciu, vypočujte si podcast:

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0