Aktuálne 20. november 2020

Koronakríza Žiaci končiacich ročníkov sa možno vrátia do škôl už začiatkom decembra

TASR Lukáš Kekelák
TASR Lukáš Kekelák

Minister Krajčí potvrdil, že je pripravený aj regionálny semafor otvárania. Týka sa nielen škôl, ale i reštaurácií či svadieb.

Minister Krajčí potvrdil, že je pripravený aj regionálny semafor otvárania. Týka sa nielen škôl, ale i reštaurácií či svadieb.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Lukáš Kekelák

Žiaci končiacich ročníkov sa možno vrátia do škôl už začiatkom decembra
FOTO TASR - Pavol Zachar

Konzílium epidemiológov včera diskutovalo o tom, aby sa do škôl mohli vrátiť žiaci končiacich ročníkov už začiatkom decembra. Zatiaľ sa však podľa infektológa Pavla Jarčušku nedohodli. Informovať budú v tomto smere viac budúci týždeň. Minister školstva Branislav Gröhling podľa Richarda Sulíka navrhuje, aby sa školáci vrátili do lavíc už 30. novembra.

Pracuje sa s viacerými scenármi, aj s možným lokálnym otváraním. Minister Krajčí potvrdil, že už majú pripravený regionálny semafor otvárania. Hoci sú v súčasnosti všetky regióny Slovenska červené, opatrenia by sa po opätovnom zlepšení stavu mohli prijímať na základe situácie v jednotlivých okresoch.

Semafor by sa netýkal len škôl, ale i reštaurácií či dokonca organizovania svadieb. Predstavia ho až po prediskutovaní na Ústrednom krízovom štábe. Všetko bude však závisieť od ďalšieho vývoja situácie.

Budúci týždeň bude podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zlomový. Prijaté opatrenia budú podľa neho závisieť najmä od rozhodnutia Ústredného krízového štábu a koaličnej rady.

Počet pozitívne testovaných pacientov na nový koronavírus potrebujúcich hospitalizáciu však podľa ministra zdravotníctva už nerastie. Klesol z 1815 na 1778.

Aktuálna situácia na Slovensku v číslach k 20. novembru 2020 v porovnaní s 13. novembrom 2020. FOTO TASR - Pavol Zachar

Štrnásťdňová incidencia sa zlepšila z 526 na 409, pri započítaní antigénových testov zo 640 na 484. Kĺzavý medián je na hodnote 1326 oproti minulotýždňovému 2024. Priemer testov klesol z 11 316 na 7211. Reprodukčné číslo je 0,9.

„Všetky regióny nám klesajú, to je dobrá správa,“ zhodnotil minister. Najväčšie zlepšenie je v Žilinskom regióne, kde bolo predtým viacero kritických okresov. Najlepšia situácia je v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. 

Epidemiologickú situáciu treba podľa infektológa Pavla Jarčušku hodnotiť z dlhodobého hľadiska. Súčasný stav pokladá za relatívne stabilný. O prípadnom ďalšom celoplošnom testovaní má podľa Krajčího v pondelok rokovať koaličná rada.

Denne umiera v nemocniciach 30 ľudí, šírenie sa nespomaľuje

Najhoršia epidemiologická situácia je v okresoch Púchov, Považská Bystrica, Stropkov. Zhoršuje sa aj v okrese Myjava, a to najmä medzi vekovou kategóriou 65 rokov a starších.

Denne umiera v nemocniciach na Covid-19 podľa ministra približne 30 ľudí. Najvyšší podiel úmrtí je vo vekovej katogórii medzi 70 až 79. Ide o 34,8 percenta spomedzi všetkých obetí. Vysoký podiel - 33,6 percenta je aj vo vekovej skupine 80-89 rokov.

Počet infikovaných medzi zdravotníkmi má podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Petra Stachuru klesajúcu tendenciu. K dnešnému dňu je práceschopných priemerne 87 percent zdravotných sestier a viac ako 93 percent lekárov. 

Po novom sa budú porovnávať krivky vývoja pozitívne testovaných na RT-PCR test a antigénový test. Podiel pozitívnych z oboch testovaní rastie. V prípade PCR testov sa zvýšil z úrovne 16 na 19 percent. Ochorenie podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího naberá opäť na intenzite, rastie aj mobilita.

Zdroj: MZ SR

Hoci počet prípadov pozitívne testovaných nad 65 rokov klesá, podľa ministra sa stále nedarí výraznejšie eliminovať šírenie nákazy v tejto vekovej kategórii. „Stále sa nám nedarí ochraňovať tých najzraniteľnejších, čo by mal byť náš cieľ,“ dodal.

Ministerstvo eviduje 57 zdravotníkov v zálohe

Situácia v nemocniciach na Slovensku je aj v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu veľmi variabilná a lokálna, tvrdí štátny tajomník Peter Stachura. Priznal, že na niektorých miestach je situácia zvládaná s vypätím síl. Odmieta však tvrdenia, že rezort situáciu neriadi.

Na margo týchto vyjadrení povedal, že funguje krízový tím ľudí a odborníkov. Denne monitorujú aktuálny stav vo všetkých nemocniciach, vyhodnocujú údaje a pričiňujú sa o to, aby nemocnice „napätú situáciu zvládli.“

Zdôraznil, že sú si vedomí toho, že sa treba postarať o pacientov s ochorením COVID-19, rovnako tak o tých, ktorí toto ochorenie nemajú, ale vyžadujú si okamžitú liečbu v nemocniciach. Na prácu tímu je podľa vlastných slov hrdý.

Súčasťou krízového tímu pre nemocnice je aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, ktoré zabezpečuje v čase pandémie viaceré činnosti nad rámec bežných úloh. Ide najmä o koordináciu transportov pacientov s ochorením COVID-19 medzi jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami.

Ministerstvo zdravotníctva tiež vytvorilo stránku covidvnemocniciach.sk, kde si zdravotnícke zariadenia a ich pracovníci môžu pozrieť situáciu v nemocniciach naprieč Slovenskom. Stránka je dostupná aj pre širokú verejnosť.

Na portáli sú k dispozícii informácie o aktuálnej obsadenosti lôžok, ďalej majú nemocnice prostredníctvom tohto portálu možnosť požiadať o doplnenie materiálno-technického zabezpečenia, či zverejniť akútne personálne požiadavky. „Ide o portál predovšetkým pre odbornú verejnosť,“ dodal Stachura.

Stachura tiež povedal, že do projektu zdravotník v zálohe sa zatiaľ zapojilo 13 štátnych nemoncíc. Do dnešného dňa evidujú 57 zdravotníkov, ktorí sú ochotní v prípade potreby pracovať v iných nemocniciach. Ide o 30 lekárov a 27 sestier.

„Projekt je založený na vzájomnej pomoci medzi nemocnicami, ktoré poskytnú údaje do novovytvorenej databázy zdravotníckych pracovníkov,“ vysvetlil minister zdravotníctva. 

Ako doplnil, vytvoria záložné tímy a budú k dispozícii zdravotníckemu zariadeniu na preklenutie krátkodobej kritickej situácie z dôvodu nedostatku personálu. Účasť v projekte je výlučne na báze dobrovoľnosti a nemocnice môžu databázu priebežne dopĺňať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0