Aktuálne 23. október 2015

Deťom do 18 rokov predajú cigarety v každej tretej prevádzke na Slovensku

TASR
TASR
Za posledné tri roky v každom treťom obchode na Slovensku predali cigarety deťom do 18 rokov. Vyplýva to z kontrol v rámci projektu Na veku záleží, ktoré uskutočnili inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Za posledné tri roky v každom treťom obchode na Slovensku predali cigarety deťom do 18 rokov. Vyplýva to z kontrol v rámci projektu Na veku záleží, ktoré uskutočnili inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Ich výsledky predstavila na tlačovej konferencii v Bratislave ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Projekt už 18. rok organizuje Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR). Iniciátorka projektu Bohumila Tauchmannová zo ZOCR považuje za najväčší úspech spoločného projektu zníženie percenta zistených pochybení z 90 % na úroveň jednej tretiny.

"V rámci projektu každoročne vyškolíme asi 20 000 predajcov. Snažíme sa meniť morálne nastavenie spoločnosti, aby aj kupujúci dávali impulzy a tolerovali kontroly občianskych preukazov, na ktoré majú zamestnanci predajní právo," uviedla Tauchmannová pre TASR.

SOI vlani zaznamenala najhoršie výsledky pri predaji cigariet deťom od 11 do 15 rokov, keď zistila až 60 % prípadov pochybení.

"Tento rok sa situácia zlepšila, keď malým deťom 11 až 15-ročným boli odpredané cigarety už len v 40 % prípadov a 16 až 17-ročným v 60 %. Najhoršie z toho vyšiel nitriansky región, blížil sa k 50 %, najlepšie trnavský s 13 % pochybení," zhodnotila Machútová. Poukázala aj na alarmujúci stav v Bratislave, kde SOI vybrala ako figurantov deti vo veku 11 až 15 rokov a s týmito zaznamenala až 40 % pochybení. "Neviem si predstaviť výsledky v prípade, že by figurantmi boli staršie deti 16 až 18-ročné," konštatovala šéfka SOI. Bratislava je aj jediný kraj, kde hriešnikmi sú opakovane tie isté prevádzky.

Najlepšie v rámci projektu v tomto roku z obchodných reťazcov dopadol Kaufland, ktorý sa stal aj víťazom jeho 18. ročníka. V tesnom závese sú Tesco a CBA s porušeniami od 14 % do 16 %. Najhoršie dopadla Diligentia s prevádzkami Moja Samoška a Terno, v ktorých inšpektori zaznamenali 80 % odpredaja cigariet deťom. V Bille SOI zistila 50 % pochybení. Z malých prevádzok, na ktoré sa SOI zamerala vo väčšej miere, keďže tvorili dve tretiny zo všetkých kontrolovaných subjektov, najhoršie dopadli čerpacie stanice a verejné stravovanie.
  

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0