Blog 29. október 2020

Enviromama: Aj so šiestimi deťmi sa dá usilovať o zero waste

zastolom.sk
zastolom.sk
Eko životný štýl je investícia pre budúce generácie
Eko životný štýl je investícia pre budúce generácie
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

zastolom.sk

Enviromama: Aj so šiestimi deťmi sa dá usilovať o zero waste

Životný štýl šetrný k prírode mi bol vždy blízky. Prostredníctvom manželovej lásky k prírode sa v našej rodine rodila zodpovednosť za krásu okolo nás. Bolo to dávno predtým, než začali byť pojmy ako zero wastedomácnosť bez odpadu či minimalizmus módnymi hitmi. Snažili sme sa riadiť princípmi, ktoré sú v súlade s prírodou, resp. sme vykročili na cestu. S postupným príchodom detí od prvého po šieste som sa musela vyrovnávať v tejto oblasti s mnohými výzvami. Rada sa s vami postupne podelím o to, ako to u nás vyzerá.

V behu všedných dní a materinských povinností je veľmi ťažké aplikovať niečo nové a vytrvať v tom. Téma separovania odpadu a recyklácie je stále pálčivejšia. Jej dôležitosť sa nám sústavne pripomína. Síce vie byť aj módnym hitom, avšak – ruku na srdce – pre vyčerpanú matku na materskej to určite nie je téma dňa. Mnohé mamy však po tejto oblasti „pokukávajú“, možno by aj chceli, ale nevedia a nevládzu a všetko je to také zložité a ako zahoria, tak aj zhasnú. Všetkým týmto mamám by som sa rada prihovorila a dala zopár tipov, ako sa to dá a ako sa to dá aj s deťmi. Isto nebudete hneď domácnosťou bez odpadu číslo jeden, ale aspoň sa spolu vydáme na cestu. A to bude váš vklad pre budúce generácie – jednak prostredníctvom detí, ktoré sa s týmito zásadami stotožnia, jednak pre životné prostredie a prírodu, ktorá nás obklopuje. 

Čo sa mi osvedčilo

Počas mnohých rokov úsilia o eko životný štýl, kedy každý prírastok do rodiny otriasol už skoro zabehnutými pravidlami a zvykmi, som zistila, že je užitočné riadiť sa dvomi princípmi. 

  1. Menej je viac: Uvedomujem si, že v spolupráci s deťmi dosiahnem oveľa viac, pokým v niektorých veciach netlačím na pílu. Pre pokoj v rodine robím aj kompromisy. Nechcem, aby zero waste myšlienka bola najdôležitejším kritériom. Napríklad, páčili sa mi šité desiatovníky, prípadne voskobaly a bola by som bývala rada, keby v takých nosili moje deti desiatu do školy. Avšak, školopovinné deti mi to odmietli s tým, že nepotrebujú byť v triede za hobitov ...a tak som ich nenútila a desiatu si nosia v klasickom desiatovníku.
  2. Jedno a poriadne: Snažím sa sústrediť sa na jedno, prípadne na zopár vecí. Mať na zreteli dosiahnuteľný a vykázateľný cieľ. Predsavzatie typu „kupovať menej plastov“ nepovažujem za dobré. Stačí drobnosť, jedna drobnosť, ktorá ma príliš nezaťaží, ale pomenujem ju a budem ju robiť dôsledne. Napríklad, už žiadna kúpená igelitka alebo žiadne mikroténové vrecúško.

Zásady 5Z podľa Bey Johnsonovej

Pri hľadaní inšpiratívnych zdrojov na mojej ceste k zero waste domácnosti ma veľmi zaujala kniha Domácnosť bez odpadu od Bey Johnsonovej, ktorú niektorí nazývajú kráľovnou zero waste. Takýmto životným štýlom začala žiť od roku 2008.

V spomínanej knihe uvádza autorka 5 zásad, ktorými možno znížiť objem odpadu v domácnosti: 5Z: Zamietnuť, Zredukovať, Zúžitkovať, Zrecyklovať, Zkompostovať (z anglického: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot). 

Poukazuje aj na fakt, že separácia a recyklácia sú až následným krokom. Najlepšie je odpad ani nevyprodukovať. A tak by sme sa na to mali pozerať:

Prvé „Z“: Zamietnuť (čo nepotrebujeme)

Toto prvé „Z“ rieši nepriamu spotrebu, ktorou sú napríklad letáky, reklamné predmety a iné. Aj keď väčšinu z týchto vecí by sme mohli zrecyklovať, cieľom domácnosti bez odpadu nie je recyklovať viac a viac, ale účinne zabraňovať vytváraniu zbytočného odpadu a ani si ho do domu nevpustiť. 

Ide najmä o tieto predmety: 

  1. Jednorazové plastové výrobky: igelitové tašky, tégliky, príbory na jedno použitie, plastové slamky...;
  2. Reklamné predmety: hotelové toaletné predmety, reklamné vzorky, tašky s darčekovými predmetmi z konferencií, festivalov, akcií...;
  3. Nevyžiadaná pošta: letáky a katalógy;
  4. Neudržateľné praktiky: napríklad desiata pre deti do školy v jednorazovom plastovom obale alebo balená pitná voda v plastovej fľaške, prípadne džúsik v tetrapakovom obale. Ďalej nákup tovaru v nadmerných baleniach z nerecyklovateľných materiálov. 

Práve toto prvé „Zet“ – Zamietnutie, je pre rodiny s deťmi zo spoločenského hľadiska najťažšie dosiahnuteľné. Nikto nechce byť za podivína alebo pôsobiť nezdvorilo, keď mu niekto niečo ponúkne. Bea Johnsonová ponúka aj zopár fráz, ktoré si možno osvojiť a používať v situáciách, keď by ste chceli niečo odmietnuť. Napríklad: „Prepáčte, ale už toho doma máme príliš veľa.“ alebo „Ospravedlňujem sa, ale snažíme sa v domácnosti zbaviť papieru/ plastov/ množstva drobných hračiek...“ prípadne „Prepáčte, ale snažíme sa žiť ekologicky a jednoducho.“. Okolie väčšinou toto rozhodnutie pochopí. Takisto dodáva, že zamietnutím by sme sa nemali cítiť menejcenne v niektorých spoločenských situáciách, ale malo by byť odrazom nášho vnútorného presvedčenia. Sila zamietnutia sa prejaví v kontexte kolektívu: ak všetci odmietneme hotelové toaletné potreby, prestanú ich hotely ponúkať.

Prvé „Z“ u nás alebo Čo sa nám podarilo zamietnuť?

Uskutočňovať toto s deťmi je naozaj náročné. Niekedy sa nám darí lepšie, niekedy horšie. Tieto veci máme už zaužívané:

  • Snažíme sa nebrať si plyšové hračky z ambulancií, ktoré chcú dať doktori deťom za odmenu.
  • Snažíme sa nebrať si hračky od kamarátov a starých rodičov. Ak sú deti prílišne obdarované, navrhneme, aby niektoré hračky ostali u starej mamy a tam sa s nimi budeme hrávať.
  • Hračky z kindervajíčka odkladáme a zvykneme ich darovať do nejakej ambulancie na odmeny pre ďalšie deti.
  • Ja sa snažím nebrať žiadne reklamné alebo predvolebné materiály, kľúčenky, vizitky, žetóny, takisto žiadne (ani papierové) tašky pri kupovaní potravín alebo oblečenia.
  • Letáky z obchodných reťazcov nedostávame, ak chcem alebo potrebujem, pozriem si online. 
  • Chodievam s vlastnou taškou a vreckami na pečivo a ovocie. 
  • Žiadne plastové nádobky na jedlo, šaláty, koláčiky (len teda tie desiatovníky majú deti plastové, čo už).
  • Roky brávam naše kovové slamky do kabelky, keď sa ideme niekam najesť. Džúsik bez slamky sa im neráta, tak používame naše kovové. 
  • Cez leto sme pracovali na tom, že si deti v zmrzlinárni nezobrali tú malú plastovú lyžičku, ale snažili sme nezabudnúť a zobrať lyžičky z domu.

Nepodarilo sa:

  • Balóny, ktoré rozdávali na námestí zadarmo.
  • Tie desiatovníky...
  • Predsa sa k nám niekedy dostane mikroténové vrecko pri nákupe pečiva, keď nakupujeme neplánovane alebo prosto zabudneme látkovú tašku na pečivo.

Chcela by som:

  • Kupovať krájanú šunku, salámu, syr do vlastnej nádoby.
  • Opäť robiť domáce jogurty do sklenených fľašiek a neprodukovať kopec téglikov.
  • Aby deti mali zošity a knihy zabalené v papierovom alebo látkovom obale.
  • Opäť kupovať mlieko z miestneho družstva do vlastnej sklenenej nádoby. 

Výzva pre nás všetkých: 

  • Odolať dušičkovému sortimentu z plastu, a teda nekupovať tento rok, ani žiaden ďalší, plastové kytičky, vence a iné plastové dekorácie na hroby. Zmysluplnou náhradou môže byť napríklad táto virtuálna sviečka z dielne Fóra života alebo sklenená sviečka na týchto miestach

Zamietnutie je prvý a veľmi dôležitý krok, lebo tak odpad ani nevyrobíme. A to môže byť výzva týchto dní – premyslieť si, čo sa do našej domácnosti dostalo a nemuselo sa. Čo okamžite po príchode domov vyhadzujem a pritom to stačilo len nezobrať. Ktoré sú u nás doma tie oblasti, do zamietnutia ktorých sa oplatí investovať a budú prijaté aj ďalšími členmi našej domácnosti. 

Ďakujem mojim rodinným príslušníkom, sme jeden tím.

Foto: Matej Žiak

Andrea Žiaková

Autorka článku je vydatá a má šesť detí. V starostiach, radostiach a utrpení všedného dňa nachádza ukrižovaného Krista.

Blog Zastolom.sk vychádza v spolupráci s denníkom Postoj, pripravuje ho občianske združenie Slovenská asociácia kresťanských rodín (SAKRO). Našu činnosť môžete podporiť nákupom v našom eshope alebo finančným darom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0