Blog 25. október 2020

"Len" pár desiatok mŕtvych

Anna Sojková
Anna Sojková
Vraj to najkrehkejšie a najvzácnejšie, čo máme, je naša sloboda. Podľa mňa sú to vzťahy. Najkrehkejšia vec nie je vec, sú to ľudia. A nemôžu byť témou pre Slovákov len vtedy, ak je to ekonomicky prínosné. O korone a vnímaní s porozumením.
Vraj to najkrehkejšie a najvzácnejšie, čo máme, je naša sloboda. Podľa mňa sú to vzťahy. Najkrehkejšia vec nie je vec, sú to ľudia. A nemôžu byť témou pre Slovákov len vtedy, ak je to ekonomicky prínosné. O korone a vnímaní s porozumením.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Anna Sojková

"Len" pár desiatok mŕtvych
Pár desiatok mŕtvych, čo ešte mohli žiť, mnohých nezaujíma.
Lebo to vraj nie je hlavný problém Slovenska. Nie je to zavraždený novinár, ktorý odhaľoval finančné machinácie (pri všetkej úcte k jeho práci a pamiatke!). Už pár rokov mám pocit, že ak má byť téma na Slovensku spoločensky akceptovateľná, musí sa nejako prínosne dotýkať peňazí, ekonomiky, korupcie... Inak je mnohými zhadzovaná zo stola s tým, že Slovensko má vážnejšie problémy. Otázka je, či sme schopní riešiť tie, ak sú nám ukradnuté vzťahy či ochrana života. Čiže ten základ, ktorému má ekonomika slúžiť, a nie naopak.
Začuli sme v autobuse rozhovor - že zomrel nejaký muž z okolia - asi nie veľmi starý, keďže hovorili, že mu to dievka doniesla z gymnázia. Reakcie: "Čože, zomrel?! - Ale on bol tučný a už mal tiež kadečo... - Aha, tak to bolo pridružené..." Takže pohoda, vlastne si za to mohol sám. Či čo ako tým chceli povedať? Ešte je možné, že takže pohoda, nám nič nehrozí. Jedno smutnejšie, ako druhé.
Niektorí sa sťažujú, že vláda sa v lete nepripravila, hoci niekde čítali, že je pripravená. No ja som čítala, že je pripravená ohľadne ochranných prostriedkov a tiež plánov, čo keď sa objavia prípady v škole, práci, ... Čo si mysleli ľudia, že znamená pripravená? Že nebudú žiadne obmedzenia? Možno bola chyba spoliehať sa na zdravý rozum väčšiny. Asi bolo treba explicitne pripomínať, že pripravenosť znamená ochranné pomôcky a nejaký základný prvotný plán čo keď začnú stúpať počty. A tie stúpať začali, najmä pre cesty do zahraničia. Pre tých, ktorí radi porovnávajú počty úmrtí s chrípkou - za prvé pozrite si relevantné čísla, žiadne stovky úmrtí na chrípku ročne sa u nás nekonajú. Pekne zhrnuté napríklad tu. Priamo kompletné štatistiky jednotlivých chrípkových sezón nájdete tu. A za druhé - kedy sme pre chrípku robili takéto opatrenia? Ak nám zomiera v priemere už teraz vyše 10 ľudí denne, koľkí by zomierali bez opatrení, na ktoré nadávate?
Včera som sa pýtala v príspevku od nášho pána primátora, či bude nejako polopate povedané, že na celoplošné testovanie nemajú ísť ľudia s príznakmi, že tí sa naďalej majú registrovať na stránke a čakať na PCR test. Kamarát mi tam odpovedal, že veď to dá zdravý rozum. O pár hodín som čítala iný príspevok pána primátora - v ktorom sa hľadajú administratívni dobrovoľníci na testovanie. Oznámený je tam čas, ochranné pomôcky, ktoré dostanú, finančná odmena a hlavne email, na ktorý sa majú prihlásiť. Od administratívnych pracovníkov by som očakávala schopnosť čítať s porozumením. Inak neviem, ako budú vypĺňať dokumenty. Naopak sú tam komenty typu: "mám záujem, prosím info" (veľakrát); "ja, a to kedy?"; "Dobrý deň, mala by som vážny záujem o prácu dobrovoľného administratívneho pracovníka, kde sa treba zaregistrovať?". Top je "otvorím tú stránku, ale nič iné ako profil pána primátora a ďalších zástupcov mesta mi neotvorí tak neviem kde sa tam prihlásiť". Toľko ku vnímaniu s porozumením.
Nečudujem sa, že sa na Slovensku šíria škodlivé hoaxy všetkých možných druhov. Aj o tom, že covid je len chrípočka, ktorú si celosvetovo vymyslel Matovič. Aj o tom, že najvzácnejšia a najkrehkejšia vec, ktorú máme, je naša sloboda. Tá najkrehkejšia vec, ktorú máme, sú naopak podľa mňa naše vzťahy. Najvzácnejšia vec nie je vec. Sú to ľudia. A pre nich, zvlášť pre tých chorých či viac zraniteľných, stojí za to občas sa zrieknuť aj vlastnej slobody. A samozrejme v tom nie som dokonalá. A chýbajú mi ľudia. Ale môžme sa aspoň spoločne snažiť. Na začiatok stačí chcieť. My najbližšie dni (a aj už pekných pár uplynulých) v trojici.
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0