Video a podcast OSOBNE s Janou Zlatohlávkovou Videá a podcasty 04. október 2020

Vladyka Cyril Vasiľ Necítim nostalgiu za Vatikánom, najviac mi chýba moja skautská rodina

Jana Zlatohlávková
Jana Zlatohlávková

O návrate na Slovensko, úradovaní v Košiciach, koronakríze i spolupráci s Postojom hovorí v relácii Osobne vladyka Cyril Vasiľ.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Zlatohlávková

O návrate na Slovensko, úradovaní v Košiciach, koronakríze i spolupráci s Postojom hovorí v relácii Osobne vladyka Cyril Vasiľ.

Príchod gréckokatolíckeho arcibiskupa Cyrila Vasiľa do Košickej eparchie na začiatku roka bol náhly, nečakaný a prekvapivý. Ako sa on sám pozerá na udalosti spred ôsmich mesiacov? „Na Kongregácii pre východné Cirkvi som strávil dve funkčné obdobia, bolo logické očakávať nejaký posun. A keď Svätý Otec povedal, že by ma potreboval v Košiciach, nebolo čo riešiť,“ povedal v Postoj TV. Podľa jeho slov menovanie do Košíc nie je podmienené hľadaním riešenia v kauze biskupa Milana Chautura. Práve táto kauza bola spájaná s možnými dôvodmi jeho príchodu na Slovensko.  

V súvislosti s opatreniami počas pandémie ho prekvapili rôzne diskusie pseudoteologického charakteru, ktoré spochybňovali rozhodnutia biskupov. Tí sa podľa neho zachovali zodpovedne v intenciách toho, že cirkev sa stará o duchovné, ale aj telesné zdravie svojich veriacich. Zároveň odporúča podrobne si preštudovať list kardinála Saraha. „Nesmieme sa nechať prinútiť k čisto sekulárnemu chápaniu pôsobenia cirkvi. Liturgické zhromaždenia nemajú byť vnímané ako voľnočasové aktivity,“ uzatvára vladyka Vasiľ.

Pozn. redakcie: Relácia bola prednahrávaná 23. 9. 2020.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0