Blog 30. september 2020

HAZARDOVANIE S NENARODENÝMI

Ján Podmanický
Ján Podmanický
Krátka správa o nešťastnej obštrukcii v parlamente pri zákone, ktorý má zlepšiť ochranu nenarodených detí
Krátka správa o nešťastnej obštrukcii v parlamente pri zákone, ktorý má zlepšiť ochranu nenarodených detí
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Podmanický

HAZARDOVANIE S NENARODENÝMI

Na obrázku poslankyňa Jana Cigániková ako demonštratívne vyberá kartu pri hlasovaní o zákone. Jej príklad nasledovali nielen poslanci SAS, ale aj poslanci ĽSNS. 

Zákon, ktorý predkladá poslankyňa Anna Záborská síce nie je zákonom, ktorý by sa k téme ochrany života nenarodených detí postavil zásadne, je však právnou normou, ktorá pomáha tehotnej žene rozhodnúť sa pre život. Každý, aj malý krok, ktorý smeruje k cieľu zvýšiť ochranu nenarodeného života, si zo strany prolife politikov zaslúži absolútnu podporu. Akékoľvek lavírovanie, taktizovanie, špekulovanie je v prípade takéhoto zákona obyčajným hazardovaním a nezodpovednosťou.

Z politickej praxe viem, že hodnotové zákony sa presadzujú veľmi ťažko. Faktom je, že v parlamente je 150 individualít, z ktorých každá má tú svoju predstavu, ako má takýto zákon vyzerať. Niektorí si radi stavajú vzdušné zámky, no neurobia dopredu ani jeden krok, pretože sa im zdá málo ambiciózny. Vybalansovať znenie, ktoré má šancu získať podporu parlamentu, je nesmierne náročná práca.

Pred záverečným hlasovaním máme zákon z dielne p. Záborskej, ktorý je výsledkom hľadania podpory naprieč parlamentom. Pred hlasovaním sa zdalo, že zákon môže prejsť tesnou väčšinou, pretože podporu mu deklarovala väčšina poslancov OĽANA a SME RODINA, časť poslancov ZA ĽUDÍ, niekoľkí poslanci zo SMERU, štyria nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a celá ĽSNS.

Tento vývoj si uvedomovala aj poslankyňa Jana Cigániková zo SAS, hlavná oponentka zákona, a v závere sa pokúsila oddialiť hlasovanie procedurálnym návrhom, ktorý mal preložiť hlasovanie z utorka na stredu. V utorok pritom do parlamentu prišiel aj premiér Matovič, ktorý sa stretol s poslancami OĽANA a požiadal ich, o maximálnu možnú súčinnosť pri schvaľovaní zákona. Liberálnym poslancom klubu dohovoril, aby prestali s aktivitami proti zákonu. Najväčší poslanecký klub v parlamente sa tak čiastočne skonsolidoval a tým sa zvýšila šanca, že hlasovanie, ktoré malo bezprostredne nasledovať, dopadne dobre. Podobná situácia nastala aj v SME RODINA, kde existoval predpoklad, že ZA bude hlasovať až 13 poslancov klubu. V SMERE dal Robert Fico možnosť voľného hlasovania, na základe čoho sa dalo počítať s podporou troch až štyroch poslancov. Celkovo bola teda vytvorená priaznivá konštelácia pre schválenie zákona.

Odkladanie hlasovania, ako navrhla J. Cigániková, malo narušiť túto krehkú väčšinu a spochybniť aspoň niektorých poslancov, ktorí váhavo prisľúbili zákonu podporu. Aj preto parlament procedurálny návrh J. Cigánikovej odmietol. O zákone sa malo hlasovať v utorok večer, po skončení rozpravy, pretože predkladatelia mali prisľúbenú účasť všetkých poslancov, ktorí za zákon chceli hlasovať.

V utorok vo večerných hodinách skončila o zákone rozprava a na rad prišlo hlasovanie. A nastala absurdná situácia. Poslankyňa J. Cigániková demonštratívne vytiahla hlasovaciu kartu zo zariadenia a dvihla ju nad hlavu. Jej postup opakovali poslanci zo SAS, časť ZA ĽUDÍ, SMER a HLAS. A celkom nepochopiteľne sa nezaprezentoval ani jeden poslanec ĽSNS. Parlament tak nebol schopný uznášať sa a o zákone sa nemohlo hlasovať. Najskôr to vyzeralo, že poslanci ĽSNS sa pomýlili. Keď po prestávke dal podpredseda NR SR J. Šeliga zisťovať prezenciu, poslanci ĽSNS sa prezentovali a parlament bol uznášaniaschopný. Spravodajca dal následne hlasovať o skrátení lehoty na hlasovanie o predložených pozmeňujúcich návrhoch. A znova nastala absurdná situácia. Poslanci ĽSNS sa opäť nezaprezentovali a spolu s poslancami SAS, SMERU, HLASU a časti ZA ĽUDÍ parlament opäť zablokovali. Tento postup sa opakoval niekoľkokrát do večerných hodín, až sa napokon hlasovanie odložilo na stredu ráno. V stredu ráno sa táto divná koalícia liberálov, ľavičiarov, a ĽSNS zopakovala znova, a parlament nebol opäť schopný uznášať sa. Napokon, po dvoch neúspešných ranných hlasovaniach, sa hlasovanie o zákone odložilo na ďalšiu schôdzu, ktorá bude v októbri.

Výsledkom je, že zákon, ktorý dnes mohol prejsť, neprešiel. A čaká ho veľmi neistá budúcnosť. Nabudení liberáli pod taktovkou J. Cigánikovej budú lámať ďalších váhavých poslancov a celý príbeh tak môže skončiť opäť v koši.

Každý sa pýta, prečo toto ĽSNS urobila? Veď v rozprave poslanci ĽSNS vrátane Mariána Kotlebu deklarovali zákonu podporu. Hovorili, že zákon je síce mäkký, ale podporia ho. Prečo teda celý ten cirkus s obštrukciou?

Marián Kotleba sa vyjadril, že je to preto, lebo nechcú podporiť pozmeňujúci návrh A. Záborskej, ktorý ešte viac zmierňuje už aj tak dosť mierny zákon. V poriadku, takto to vnímame viacerí. Svoj nesúhlasný postoj vyjadríme pri hlasovaní o jej pozmeňujúcom návrhu. Toto mohli urobiť aj poslanci ĽSNS a hlasovať proti. V každom prípade, aj keby pozmeňujúci návrh p. Záborskej prešiel, i takto oklieštený zákon by bol nepochybne pozitívnym krokom na ceste ochrany života. Treba si uvedomiť, že predloženie tohto pozmeňujúceho návrhu si vydupali viacerí poslanci, ktorí ním podmienili svoje hlasovanie o zákone ako o celku. Je veľmi pravdepodobné, že bez tohto ústupku by zákon nepodporili ďalší poslanci a napokon by nebolo prijaté nič. Okrem toho svoj návrh predložila aj J. Cigániková, ktorý keby prešiel, tak interupcie by boli ešte viac dostupné a A. Záborská by musela celý zákon radšej stiahnuť. Keďže však A. Záborská predložila svoj pozmeňujúci návrh prvá, a ako o prvom by sa aj o ňom hlasovalo, nebolo by možné následne hlasovať o tých návrhoch J. Cigánikovej, ktoré by boli v kolízii so schválenými bodmi z pozmeňováku A. Záborskej. Takto sa znížila pravdepodobnosť, že by niektorý z návrhov J. Cigánikovej prešiel.

Po dvoch dní obštrukcií môžeme povedať, že vďaka poslancom ĽSNS je liberálna časť parlamentu na koni. Podarilo sa im odložiť hlasovanie o zákone a získať tým časový priestor na rozobratie nerozhodnutých poslancov. Ak napokon v októbri zákon neprejde, celé toto dobrodružstvo pôjde len a len na vrub ĽSNS. Môžu rozprávať koľko chcú o tom, že im ide o lepší zákon. Faktom je, že keď aj taký zákon predložia, neprejde im. A keď môžu pomôcť tomu, aby sa aspoň čiastočne zlepšila situácia nenarodených detí, tak začnú taktizovať. Prečo neavizovali skôr, že majú nejaký problém? Všetko sa dalo vysvetliť, prípadne by sa hľadal nejaký kompromis.

Nemyslím si, že túto obštrukciu urobila ĽSNS s úmyslom potopiť zákon. Skôr to vnímam tak, že chceli zdôrazniť svoje postavenie v konzervatívnom spektre, no vybrali si na to úplne zlý zákon a zlú situáciu. Takéto milé prekvapenie liberáli zo SAS iste nečakali ani v najlepšom sne. Jediná cesta pre ĽSNS, ako sa dostať zo slepej uličky, v ktorej sa svojím taktizovaním ocitli, je rýchlo si priznať chybu a urobiť všetko pre to, aby zákon prešiel.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0