Svet kresťanstva 24. september 2020

Kňazi v karanténe Cirkev môže potrápiť nielen vírus, ale aj vyblokovaní duchovní

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Už sú to desiatky kňazov, čo sa ocitli v preventívnej karanténe. V Trnavskej arcidiecéze zrušili do konca roka rekolekcie.

Už sú to desiatky kňazov, čo sa ocitli v preventívnej karanténe. V Trnavskej arcidiecéze zrušili do konca roka rekolekcie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Cirkev môže potrápiť nielen vírus, ale aj vyblokovaní duchovní
Ilustračné foto: TASR/Jakub Kotian

Na webovej stránke farnosti Nové Mesto nad Váhom svietil minulý týždeň veľký oznam: rozpis svätých omší je upravený z dôvodu koronavírusu, keďže miestni kňazi museli ísť do preventívnej týždňovej karantény. 

Za situáciou je podľa informácií denníka Postoj kontakt s pozitívne testovaným kňazom na kňazských rekolekciách. Ide o stretnutie kňazov viacerých farností, teda dekanátu. Preventívnu karanténu tak v tomto prípade musela absolvovať väčšina kňazov Novomestského dekanátu. 

Do konca roka stopli rekolekcie

Podľa hovoru Arcibiskupského úradu v Trnave Dušana Kolenčíka bola minulotýždňová preventívna karanténa v istom zmysle skúškou. „Preverila pripravenosť kňazov, nielen z toho istého dekanátu, navzájom si pomôcť pri zabezpečení duchovnej starostlivosti o veriacich,“ povedal pre Postoj s tým, že zastupovanie duchovných bolo zabezpečené kňazmi z okolitých dekanátov a niektorými kňazmi Trnavskej arcibiskupskej kúrie. 

„Vďaka Bohu, všetci tí kňazi novomestského dekanátu, ktorí museli zostať minulý týždeň v preventívnej karanténe, mali negatívne testy na ochorenie COVID-19, preto sa môžu opäť naplno venovať pastorácii im zverených veriacich,“ uviedol Kolenčík. 

Hoci sa vírus nerozšíril na ďalších kňazov, s vyblokovaním takého množstva duchovných naraz nie sú doteraz veľké skúsenosti. Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru je riešenie týchto situácií v kompetencii jednotlivých diecéznych biskupov. „Ak by došlo k výnimočným okolnostiam, oni rozhodnú, ako postupovať – najlepšie totiž poznajú konkrétne podmienky: zvážia, či je možné zorganizovať zastupovanie, alebo udelia potrebné dišpenzy,“ povedal pre Postoj Kramara. 

Trnavská arcidiecéza už prijala opatrenia, ktoré by mali zabrániť vyblokovaniu kňazov a zároveň ochrániť zdravie kňazov aj veriacich. „I na základe minulotýždňovej skúsenosti z novomestského dekanátu prijalo vedenie Trnavskej arcidiecézy opatrenie, ktorým zrušilo až do konca roka 2020 všetky kňazské rekolekcie v jednotlivých dekanátoch arcidiecézy,“ potvrdil hovorca Kolenčík. Kňazom odporučili, aby si rekolekcie nahradili osobnou lektúrou vhodnej duchovnej literatúry a skriptúrou Svätého písma.

Okrem štandardných opatrení, ktoré platia v každej diecéze, trnavský arcibiskup Ján Orosch adresoval správcom farností svojej arcidiecézy ešte jednu prosbu – aby pripravili aj alternatívu vysluhovania sviatosti birmovania na voľnom priestranstve mimo kostola. „Samozrejme, pokiaľ to počasie dovolí. Tiež poprosil kňazov, aby sa v tomto vážnom období, ak je to čo len trochu možné, snažili vyhýbať takým podujatiam súkromného charakteru, kde môže existovať väčšie riziko nákazy novým koronavírusom, čo by ich mohlo na nejaký čas vyradiť z aktívnej pastoračnej služby,“ doplnil Kolenčík. 

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku nakazeného farára alebo roznesenie choroby na službách Božích zatiaľ neeviduje. 

V Topoľčanoch zostali v karanténe desiati kňazi  

Kňaz Juraj Valúšek, ktorý spravuje farnosť Buková uprostred lesov v Malých Karpatoch, tiež strávil štyri dní v preventívnej karanténe. Jeho prípad však nesúvisel s kňazmi novomestského dekanátu. 

Na fare mal predkrstné poučenie, pričom sa neskôr ukázalo, že jeden z rodičov mal kolegu v práci s pozitívnym testom na koronavírus. Následne sa pozitívny test potvrdil aj u dotyčného rodiča. „Znamenalo to, že v čase, keď bol u mňa na fare, mohol už mať vírus v tele. Preto regionálny úrad verejného zdravotníctva dal do karantény aj mňa a dostal som termín testu,“ opisuje Valúšek. 

Za problém v tejto situácii považuje Valúšek skutočnosť, že ide o rýchly proces. „V piatok zavolá hygiena, okamžite musím zrušiť sväté omše a aspoň na nedeľu zohnať zastupovanie,“ vraví. Náhradu za seba na nedeľu našiel, podľa jeho slov by v najhoršom prípade svätá omša nebola a veriaci by dostali dišpenz. Veriaci však situáciu prijali s pokojom a bez paniky. 

V preventívnej izolácii sa ocitlo aj desať kňazov v topoľčianskom regióne. V karanténe boli desať dní. 

Ako pre Postoj vysvetľuje topoľčiansky farár Dušan Argaláš, dôvodom preventívnej karantény bola jeho vlastná iniciatíva. „V duchu zodpovednosti som sa dal otestovať na koronavírus. Žiadne väčšie príznaky som nemal a s nikým pozitívnym som sa nestretol. Ale cítil som, akoby ma niečo obchádzalo. Dnes sa však ukazuje, že moju pravdepodobnú chrípkovú virózu testy zle vyhodnotili,“ opisuje. 

Po jeho pozitívnom výsledku podstúpilo testy okolo 50 ľudí, s ktorými sa v predchádzajúcich dňoch stretol. „Všetky testy boli negatívne a žiadne šírenie koronavírusu sa nepotvrdilo,“ dodal Argaláš. 

Podľa topoľčianskeho farára sa pre karanténu chod farnosti nijako vážne nezmenil. „Plnohodnotne nás zastúpili kňazi z okolia. Režim kostola a vysluhovanie sviatostí to viac-menej nepocítili,“ vyjadril sa. 

Brat Matúš: Foto Juraj Valach

Františkán z Trstenej: Začalo sa to nenápadne, svalovicou

Mediálnu pozornosť si už vyslúžil františkánsky rehoľník brat Matúš z Trstenej. Ako rozpráva pre Postoj, nakazil sa na Orave, s odstupom času už vie od koho. 

Začiatok ho zaskočil, najprv cítil len únavu a svalovicu. „Predtým som bol na túre a potom sme pílili drevo. Nenapadlo by mi, že to môže byť koronavírus,“ hovorí. Keď únava neustupovala, išiel na testy. 

Medzičasom sa zo zájazdu z Chorvátska vrátil ďalší františkán, ktorý bol potom tiež pozitívne testovaný. Brat Matúš tvrdí, že nakazil jedného spolubrata, ktorý je s ním na Orave. 

Spolu boli teda traja nakazení a skončili v izolácii. Zvyšní traja františkáni, u ktorých sa covid nepotvrdil, sa presunuli na prízemie kláštora. 

Brat Matúš nahlásil hygienikom niekoľko desiatok ľudí, s ktorými sa v poslednom čase kontaktoval. Z nich boli ešte pozitívne testovaní šiesti, z toho dvaja kňazi, no všetci bývajúci mimo Oravy. 

Karanténa polovice františkánskej komunity neobmedzila chod kláštora, keďže traja negatívne testovaní normálne fungujú. „Ja využívam čas na modlitbu, študujem a pracujem na korešpondencii, vybavujem maily, telefonáty,“ opisuje trávenie karantény brat Matúš. 

Na rekolekcie chodí len jeden brat a väčšie stretnutia v rámci rehole sa konajú online formou. 

Kritika aj povzbudenia

Nový Čas o prípade brata Matúša napísal, že sa na františkánov spustilo peklo v podobe reakcií veriacich a okolia. 

„Boli sme diagnostikovaní dodatočne, v žiadnom prípade by som nešiel do kostola, keby som vedel, že som pozitívny,“ vysvetľuje brat Matúš. Dodáva, že reakcie ľudí neboli až také dramatické, ako ich vykreslil spomínaný článok. „Dopočuli sme sa, že nejakí ľudia frflali. Dostali sme dva kritické listy, v jednom z nich nás istá pani obvinila, že sme pripravovali jednu akciu, no pravda je taká, že sme s tým nemali nič spoločné, ani sme tam neboli.“ 

Brat Matúš je už štvrtý týždeň v izolácii a choroba mu neustupuje. Doteraz nemá žiaden čuch a chuť podľa vlastných slov tak na 30 percent. Plus suchý kašeľ, ktorý počuť aj v telefóne. 

Podľa františkána má koronavírus veľa zdravotných negatív, no za najhoršie považuje to, ako dokáže proti sebe poštvať ľudí. „My františkáni sme to pocítili, no vieme aj o rodinách, do ktorých sa ich okolie, priatelia či susedia pustili po tom, čo sa ukázalo, že majú pozitívne testy. „Udávali, nahlasovali, zúrili,“ hovorí františkán. Na druhej strane, podľa jeho slov v takýchto situáciách prichádza zväčša aj silná podpora. „Čo sme my tiež zažili a sme veľmi vďační všetkým za prejavy podpory,“ dodáva s úsmevom františkánsky pacient. 

Povzbudivé maily dostali aj kňazi v Topoľčanoch, spomína si miestny farár Dušan Argaláš. „Aj pochvalné poznámky zo strany školy a pedagógov, kde páni kapláni učia, že sme zodpovedne pristúpili k danej situácii,“ hovorí. 

Situácia pre kňazov nebude zrejme jednoduchá ani v najbližšom čase. Vyhnúť sa hromadnejším podujatiam, ako sú napríklad kňazské rekolekcie je potrebný základ. Krokom trnavského arcibiskupa by sa preto mohli inšpirovať aj ostatné diecézy. 

Napriek tomu stále bude práca duchovných zahŕňať aj bezprostredné stretnutia s veriacimi v interiéri. V čase korony tak budú naďalej vystavení nielen samotnej nákaze, ale aj reakciám okolia. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0