Aktuálne 23. september 2020

Koronakríza Matovič avizuje nové opatrenia, Krajčí chce sprísniť kontroly na hraniciach

TASR Postoj
TASR Postoj

V polovici októbra očakávajú odborníci 260 až 450 prípadov nákazy denne.

V polovici októbra očakávajú odborníci 260 až 450 prípadov nákazy denne.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Matovič avizuje nové opatrenia, Krajčí chce sprísniť kontroly na hraniciach
Minister zdravotníctva Marek Krajčí a premiér Igor Matovič. Foto – TASR

Včera pribudlo na Slovensku rekordných 338 nových prípadov nákazy. Predseda vlády Igor Matovič aj minister zdravotníctva Marek Krajčí avizujú sprísnenie opatrení.

Premiér už minulý týždeň hovoril o tom, že pri 300 prípadoch za deň sme už na hrane.

„Spôsob, akým dnes na Slovensku žijeme, môže zapríčiniť, že sa nám situácia vymkne spod kontroly,“ hovoril dnes ráno v diskusii Vizionári v zdravotníctve 2020 minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pomôcť by mali antigénové testy

Do piatku vláda rozhodne, či budú Maďarsko a Rakúsko zaradené k červeným krajinám. Krajčí vraví, že epidemiologická situácia v nich nie je dobrá a neodporúča tam cestovať. Režim na hraniciach by mal byť prísnejší. 

Pripúšťa, že momentálne je na hraniciach priveľa výnimiek, ide však podľa neho o politické rozhodnutie. Zmeniť situáciu by mohol podľa neho príchod antigénových testov, ktorých vláda urýchlene objednala 500-tisíc. Výsledok takéhoto testu by mali ukázať do hodiny s takmer úplnou presnosťou. 

„Citlivosť týchto testov je 97 až 98 percent zo štandardných PCR testov, takže sa dajú veľmi kvalitne použiť pri záchyte chorých ľudí,“ vysvetlil Krajčí.

Využívať by sa mali pri kontrolách na hraniciach, v domovoch sociálnych služieb či v lekárskych ambulanciách. 

Šéf Štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf vraví, že do desiatich dní by sa malo začať s ich distribúciou.

Zrejme sa sprísnia opatrenia

Zajtra by malo zasadnúť konzílium epidemiológov a v piatok pandemická komisia vlády, ktorá odporučí vláde nové opatrenia. Podľa Mareka Krajčího by sa mali sprísniť, aby situácia na Slovensku ostala pod kontrolou.

„Pokiaľ by ľudia nosili rúška zodpovedne, nemuseli by sme pristupovať k reštriktívnym opatreniam. Máme tu však silnú dezinformačnú kampaň,“ povedal minister Krajčí.

V polovici októbra očakávajú odborníci podľa jeho slov 260 až 450 prípadov nákazy denne. Každý týždeň stúpa počet infikovaných o dvadsať percent. Reprodukčné číslo na Slovensku je momentálne 1,15. Kapacity jednotlivých úradov verejného zdravotníctva ministerstvo zdravotníctva sleduje.

Rovnako aj kapacity jednotlivých úradov verejného zdravotníctva. „V niektorých už bola naplnená alebo prekročená, ale zatiaľ nemáme prípad, že by regionálny úrad verejného zdravotníctva povedal, že si nestíha vykonávať prácu,“ uviedol.

Poznamenal, že už počas leta realizovali nábory a kapacity sa snažia posilňovať. Pripustil však, že stav sa môže zhoršiť.

Premiér Igor Matovič očakáva, že odborníci navrhnú opatrenia, ktoré budú logické, prijateľné pre ľudí a odborníci ich budú vedieť vysvetliť. Vláda podľa predsedu vlády nezanedbala prípravu na druhú vlnu. Vďaka rúškovej kultúre vďačíme za zatiaľ dosiahnuté výsledky v rámci pandémie.

Matovič si myslí, že situáciu ešte máme pod kontrolou, ale počet 300 prípadov prekračuje hranicu, na základe čoho nechce nechať situácii voľný priebeh a chce sa o ňu viac zaujímať. Nové opatrenia by sme podľa neho nepotrebovali, keby sme dodržiavali tie, ktoré máme. Tretina ľudí ich však podľa Matoviča ignoruje.

Potvrdil, že dnes navrhol na vláde nové opatrenia, ktoré však nechcel konkretizovať. „Ak budeme vidieť, že incidencia rastie, tak budeme musieť prijímať opatrenia. Zásobník máme v prvej vlne,“ poznamenal Matovič.

Hovorí, že na Slovensku už máme exponenciálny rast a s odstupom času kopírujeme krivku vývoja pandémie v Českej republike. Napriek tomu hovorí, že situáciu ešte nevníma dramaticky.

„Ak by to bolo dramatické, vediem aj boj proti druhej vlne,“ povedal na margo toho, že boj s pandémiou je podľa neho v dobrých rukách. 

Premiér chce, aby sa denne spravilo na Slovensku 30-tisíc antigénových testov, ktoré by mali stáť približne 10 eur. Ak bude niekto po tomto teste pozitívny, mal by ísť na potvrdzujúci PCR test.

V súvisloti s vetovaným zákonom o telekomunikáciách hovorí, že sa mohol využiť práve v auguste, keď sa ľudia vracali z dovoleniek a úrad verejného zdravotníctva tak mohol zistiť telefónne čísla od ľudí, ktorí prišli z červených krajín. Podľa Matoviča už tento zákon momentálne nie je prioritou. Dôvodom je aj to, že teraz je menej cestujúcich.

Pri zatvorených hraniciach che Sulík presadiť výnimky

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odmietol úvahy o možnom vypnutí slovenskej ekonomiky v súvislosti s druhou vlnou pandémie.

Nákaza sa podľa ministra šíri najmä zo zahraničia, a preto by sa Slovensko malo chrániť opatreniami na hraniciach.

„Poďme strážiť hranice, poďme si dávať podmienky platného COVID testu,“ navrhol. 

Sulík bude v takom prípade presadzovať výnimky pre pendlerov, pre obchodných zástupcov či pre šoférov kamiónov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0