Spoločnosť 23. september 2020

Novinka s profesorom Krčmérym O tom, aké epidémie prežil, čo radil premiérovi, prečo vníma ruženec ako hudbu

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Vydávame knižný rozhovor s profesorom Vladimírom Krčmérym o epidémiách, boji s koronavírusom aj jeho duchovnom živote. 

Vydávame knižný rozhovor s profesorom Vladimírom Krčmérym o epidémiách, boji s koronavírusom aj jeho duchovnom živote. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

O tom, aké epidémie prežil, čo radil premiérovi, prečo vníma ruženec ako hudbu
Foto: Andrej Lojan

Hoci tieto dni sledujeme s napätím vývoj druhej vlny pandémie, stále máme v pamäti týždne z jari, keď sme čelili prvému útoku koronavírusu. V tom čase neistoty, strachu i rozličných prognóz bol jednou z najviditeľnejších tvárí Vladimír Krčméry. Stal sa možno až lekárskou celebritou. 

Ako autorita a odborník pôsobil zároveň veľmi ľudsky, so zmyslom pre bežný život a obavy ľudí. A to aj keď rozprával o rozličných epidémiách, ktoré zažil na vlastnej koži. Alebo keď radil, ako sa správať počas pandémie, či keď zneli jeho slová plné nádeje, že ak vydržíme, bude lepšie. A ako veriaci človek nezabudol na rozmer viery, keď v médiách odvážne vyslovil názor, že najhoršie scenáre u nás nenastali aj pre zásah vyššej moci. 

Začiatkom leta sme s profesorom Krčmérym urobili knižný rozhovor – Krčméry: Radšej znesiem nadávky, ako mať za sebou cintorín. Nepochybne by sa dalo s ním vrátiť do časov, keď ako študent pochádzajúci z disidentskej rodiny pašoval knihy do Ruska, alebo spomínať na obdobie, keď zakladal vysoké školy. Alebo rozoberať charitatívne a humanitárne projekty, ktoré rozbehol na pomoc chudobným a chorým po celom svete.

Náš knižný rozhovor však nie je mapovaním životného príbehu Vladimíra Krčméryho ani analyzovaním jeho bohatých aktivít. 

Ako odborník má osobnú skúsenosť s epidémiami z rôznych kútov sveta. V našej knihe preto rozpráva napríklad o tom, ako takmer zomrel na maláriu. Hovorí tiež o nástrahách vtáčej chrípky či eboly. Spomína, čím presvedčil šéfov bratislavských internátov, aby pustili študentov domov ešte pred prvým nakazeným pacientom na Slovensku.

Priznáva, čo radil premiérovi Matovičovi počas prvej vlny pandémie a ako fungoval krízový štáb. Odhaľuje aj svoje súkromie a prežívanie viery, keď hovorí, prečo vníma modlitbu ruženca ako hudbu, a prezrádza, ktoré sú jeho obľúbené miesta na stíšenie a oddych.

Keď sme v tôni stromov na bratislavskej Železnej studienke nahrávali s Vladimírom Krčmérym rozhovor, mnohí okoloidúci sa za ním obzerali.

Áno, jeho tvár je už všetkým známa.

No ak sa chcete dozvedieť viac o ničivých epidémiách, nahliadnuť do zákulisia slovenského zápasu s pandémiou koronavírusu a tiež spoznať prežívanie viery Vladimíra Krčméryho, naša knižná novinka môže byť tou správnou voľbou.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0