Blog 22. september 2020

Jeden zo spôsobov, ako udržiavať harmóniu v manželstve

zastolom.sk
zastolom.sk
Skúste to s knihou Príbeh manželstva
Skúste to s knihou Príbeh manželstva
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

zastolom.sk

Jeden zo spôsobov, ako udržiavať harmóniu v manželstve

Na manželstve treba pracovať. Predpokladám, že túto vetu nečítate prvýkrát vo svojom živote, názory na ňu sa však môžu rôzniť. Niekto si pod tým predstaví manželskú poradňu, niekomu sa odporom zježia vlasy na krku a iný informáciu prijme s pokojom ako holý fakt. 

Pre môjho manžela a mňa má slovné spojenie „práca na vzťahu“ výlučne pozitívne korelácie. Obaja si pod tým predstavíme spoločne trávený čas, rozhovory, spoznávanie sa. Proste pohoda. Stalo sa nám to niečím úplne prirodzeným, čo je súčasťou nášho vzťahu od počiatku. Ešte ako snúbenci sme vo voľnom čase čítali jednu knihu o vzťahoch za druhou a búrlivo sme o nich diskutovali. Povymetali sme viacero kurzov na túto tému, išli sme spoločne na seminár Otcovo srdce. Snažili sme sa vyložiť všetky karty na stôl a zbaviť sa čo možno najviac osobnej záťaže ešte pred vstupom do manželstva. Obaja veríme, že najmä tomuto a veľkej dávke Božej milosti vďačíme za harmonické manželstvo, ktoré dnes máme. 

Keby sme však iba dobre naštartovali a nechali veciam voľný priebeh, zotrvačná energia by nás zrejme ďaleko nezaniesla. Preto sme si z onej „práce na vzťahu“ spravili hobby. Má rôzne podoby, ktoré sa v čase, priestore a životnom období môžu meniť. To, čo sme si udržali ako stálicu, je už spomínané spoločné čítanie kníh. Určite aj dobrodružná literatúra môže byť príjemne spoločne stráveným časom, keďže je však voľných chvíľ málo, zameriavame sa výlučne na literatúru manželskú. 

Momentálne je to úžasná kniha, ktorá nás oboch chytila za srdce, od manželov Johna a Lisy Bevere – Príbeh manželstva. Asi ju neopíšem sama lepšie, ako to robia autori na obale: „V Príbehu manželstva Vás John a Lisa Bevere pozývajú k znovuobjaveniu Božieho pôvodného plánu. Váš príbeh je súčasťou Jeho príbehu.“ Manželmi sú viac ako tridsať rokov a v pastorácii sú podobne dlho, čo je cítiť z každej strany.

Ak si myslíte, že v praxi to vyzerá tak, že ja (Mari) vyberiem knihu, ktorá sa mi páči, a nadšene prídem za mojím, po celom dni unaveným, manželom, pripomeniem mu, že mi sľúbil spoločne strávený čas a celý večer z neho ťahám myšlienky o jeho vnútornom prežívaní v súvislosti s prečítaným textom, ste na veľkom omyle. Iniciatívny je Roman, môj manžel. Roman má totiž úžasnú vlastnosť všetky veci vylepšovať a nezvyčajnú danosť o všetkom sa rozprávať. 

V prípade, že tento článok čítajú najmä ženy, ktoré by chceli niečo podobné začať aj u nich doma, zdá sa mi užitočné priniesť mužský pohľad. Svojho milého JUDr. Romana som sa preto spýtala niekoľko otázok:

Prečo si nám vybral právu túto knihu?

Mám veľmi dobré skúsenosti s týmto autorom. Prečítal som niekoľko jeho kníh, ktoré ma vždy obohatili a čerpal som z nich myšlienky aj na prednášky do spoločenstva. Vedel som teda, že je to kvalitný zdroj. Dlho som sa modlil za duchovného sprievodcu a Duch Svätý ma naviedol k tomuto autorovi, ktorého momentálne vnímam ako svoje „duchovné vedenie“. Aj vďaka nemu sa mení môj každodenný pohľad na život v Pravde.

Čo nám táto kniha podľa teba prináša do manželstva?

Kladie najmä otázky, ktoré by nám inak nenapadli. Na konci každej kapitoly sú stíšenia, ktoré sú veľmi dobre, priamo a trefne formulované. (Čo je výnimočné v porovnaní s inými knihami o manželstve, ktoré sme doteraz prečítali.) Autori píšu, že je dobré na „lodi manželstva“priebežne vypratávať palubu. „Ak je paluba zavalená odpadom alebo rozhádzaná, človek sa ľahko v ťažkých chvíľach alebo na rozbúrenom mori potkne o niečo, čo by v čase, keď loď pokojne pláva, dokázal ľahko obísť.“ A to vďaka nim robíme. Vypratávame palubu a vynášame na svetlo veci, ktoré by sme si inak ani nevšimli.

Sú pre teba stíšenia/zdieľania s knihou príjemné alebo skôr náročné?

V závislosti od témy. Sú tam kapitoly, ktoré sa nám zdajú ľahké a jednoducho sa nám o nich rozpráva. Sú tam aj témy ťažšie, ktoré si vyžadujú otvorenosť, pokoru a ochotu zaloviť hlbšie v duši. Podľa mňa je veľmi podstatné, aby manželia čítali túto knihu s vedomím, že aj keď to bude miestami nepríjemné a sprevádzané slzami, v konečnom dôsledku bude vzťah ešte silnejší, hlbší a prečistený.

Chcel by si niečo odkázať iným manželom?

Najmä by som odkázal mužom, že od Boha sme dostali postavenie najvyššej duchovnej autority v rodine a z toho vyplýva zodpovednosť za duchovné sprevádzanie našich manželiek a detí. Prácu na vzťahu aj týmto spôsobom vnímam ako, takpovediac, vzájomné ťahanie sa do neba. Myslím si, že keď má muž záujem a iniciatívu venovať čas manželke a budovaniu vzťahu aj týmto spôsobom, môže to žena vnímať ako prejavený záujem a lásku.

Ak by ste sami chceli tráviť čas so svojím manželským partnerom podobne, zhrnuli sme pre vás ešte niekoľko tipov, ako takúto novinku zaviesť do praxe tak, aby s Božou pomocou fungovala:

  1. Na čase strávenom pri čítaní tejto (alebo inej) knihy sa musíte zhodnúť obaja. Ak sa predstava jednému nezdá lákavá, je tu priestor na dohodu. Napríklad: „Ak budeš ochotný/á so mnou hodinu týždenne čítať túto knihu, nájdeme si rovnaký čas na niečo, čo chceš robiť ty.“ 
  2. Rezervujte si konkrétny deň v týždni. Vždy je dobré vedieť, čo vás cez týždeň čaká. Zaraďte preto aj tento bod do programu ako fixný a snažte sa nedávať si vtedy iný program. 
  3. Čas na čítanie a diskusiu nech je pokojný, takmer až relaxačný. Ideálne, keď deti zaspia a splnili ste všetky povinnosti, ktoré bolo nutné vybaviť.
  4. Na strane druhej, neposúvajte to do takých nočných hodín, že budete počas zdieľania už len bľabotať zo spánku. Vášho partnera by to určite nepotešilo.
  5. Čítajte text nahlas. Ak chcete, v čítaní sa každý druhý týždeň striedajte.
  6. Počas diskusií a zdieľania neprerušujte, nespochybňujte a neznevažujte vnímanie a cítenie toho druhého. To dôveru a otvorenosť určite nevybuduje.
  7. Snažte sa byť čo najviac autentický a úprimný. Neodpovedajte na otázky tak, aby ste to už mali za sebou. Je to strata času vás oboch.
  8. Snažte sa zamerať výlučne na otázky, ktoré máte pred sebou. Nevyťahujte staré krivdy, ak sa problému netýkajú.
  9. Vždy, zdôrazňujem VŽDY majte na pamäti, že cieľom takto stráveného času je zblíženie sa a prehĺbenie vzťahu.

Ak vás tieto riadky inšpirovali chytiť knihu do ruky a prečítať, sme tomu veľmi radi a želáme vám, aby bola pre vás ešte väčším povzbudením a požehnaním ako pre nás.

Stiahnuť legálne, zadarmo a v slovenskom jazyku si ju môžete na www.cloudlibrary.org

Mária a Roman Štenclovci

Spoluautorka článku vyštudovala marketingovú komunikáciu. Baví ju interiérový dizajn a všetko s krásou spojené, lebo túžba po nej nám bola daná. S manželom a dcérou sú členmi komunity Eben ezer a žijú v Bratislave.

Zdroj fotografie: rodiný archív manželov Štenclových

Blog Zastolom.sk vychádza v spolupráci s denníkom Postoj, pripravuje ho občianske združenie Slovenská asociácia kresťanských rodín (SAKRO). Našu činnosť môžete podporiť nákupom v našom eshope alebo finančným darom.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0